ERDON Bulvár

2010.04.15. 13:01

Lengyel elnök: Pilóta hiba okozta a balestet

<p>A fekete dobozok első vizsgálata alapján pilótahiba miatt zuhant le a lengyel elnök repülőgépe Oroszországban szombaton - közölte egy a nyomozáshoz közelálló forrásra hivatkozva az orosz Interfax hírügynökség. Lech Kaczynski gépén az elnökkel együtt 97-en vesztették életüket.</p>

Az orosz hatóságok azt már korábban kizárták, hogy tűz, vagy robbanás miatt zuhant le az elnöki repülő. A Tu-154-es típusú gép rossz időjárási körülmények közt kísérelte meg a leszállást annak ellenére, hogy az irányítótorony ezt nem javasolta és felszólította a pilótát, hogy menjen egy másik reptérre. A sűrű ködben fáknak ütközött és néhány száz méterre a szmolenszki katonai repülőterétől a földbe csapódott a katyni erdőben. A tragédiát senki nem élte túl. Az orosz hírügynökség meg nem nevezett forrása szerint lehetséges, hogy a lengyel legénység nem volt tisztában az orosz gyártmányú Tu-154-es jellemzőivel. A pilóta ugyanis az utolsó, végzetes leszállási kísérletnél ferde helyzetből megpróbálta vízszintesbe hozni gépet.

"Ennek a gépnek a sajátossága, hogy ha a leszállási sebessége több mint 6 m/s, akkor, ha vízszintesbe kerül, akkor a szokásosnál jóval gyorsabban süllyedni kezd" - mondta a forrás. Az Interfax megjegyezte, hogy a fekete dobozok közül kettőt, amelyet orosz mérnökök szereltek a gépbe, az orosz és a lengyel szakértők közösen vizsgálnak az orosz védelmi minisztérium nyomozóközpontjában. A harmadik fekete doboz adatait, amelyet a gép lengyel tulajdonosai helyeztek el a repülőn, Lengyelországban elemzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!