ERDON Bulvár

2010.03.25. 13:06

Megvédte a pápát a Vatikán a süketnéma gyerekeket molesztáló pap ügyében

<p>A Vatikán szerint XVI-ik Benedek még Joseph Ratzinger bíborosként nem tussolta el annak a papnak az ügyét, akit 200 süketnéma gyerek molesztálásával vádoltak az Egyesült Államokban.</p>

A The New York Times korábban arról írt, hogy a már elhunyt Lawrence Murphy-vel kapcsolatos esetekről 1996-ban a Ratzinger bíboros által vezetett Hittani Kongregációt is értesítették, ám a pedofil pap elleni eljárást az egyház hírnevének megőrzése védelmében leállították, és így a helyén maradhatott. A vatikáni szóvivő, Federico Lombardi által jegyzett csütörtöki közlemény szerint a későbbi pápa által vezetett vatikáni testület azt javasokta, hogy "Murphy atyát függesszék fel hivatalából és vállalja tettei következményét."

Lombardi közleménye kitér arra is, hogy a szentszéket csak 20 évvel azután értesítették a molesztálásokról, hogy azok megtörténtek. Addigra Lawrence Murphy már öreg és beteg volt, elszigetelten élt, ezért ügyében a döntést a a Hittani Kongregáció a Milwaukee érsekre bízta. Murphy atya végül 1998-ban bekövetkezett haláláig pap maradhatott.

A vatikáni szóvivő hangsúlyozza, hogy a vatikáni törvények "soha nem akadályozták meg, hogy gyerekmolesztálási ügyekről tájékoztassák a rendészeti szerveket".

A The New York Times című lap birtokába jutott dokumentumok szerint Lawrence Murphy 1950 és 74 között egy süketnéma gyerekeket oktató iskolában tanított, ahol legalább 200 esetben molesztálta a fiúkat. Amikor az egyházon belül kipattant az ügy a pap levélben fordult Ratzinger bíboroshoz segítségért, hogy ne büntessék meg és, hogy folytathassa munkáját. Megbánásról és rossz egészségi állapotáról is írt. Kérésére - most folyó vizsgálat szerint - nem jött válasz, de az ellene folyó belső eljárást leállították. A gyerekmolesztálásokat hivatalosan soha senki nem vizsgálta ki.

Az ügy most azért került újra elő, mert öt egykori diák, évtizedes hallgatás után pert indított a Milwaukee főegyházmegye ellen. Ügyvédjeik megszerezték a titkos egyházi iratokat, amelyekből kiderült, hogy a püspökök, sőt a későbbi pápa is tudott a gyerekmolesztálásokról. Joseph Ratzinger 1981 és 2005 között állt a vatikáni Hittani Kongregáció élén, amely egyebek mellett a meggyanúsított papok felelősségre vonásáról dönthetett.

A gyerekmolesztálási ügyek az utóbbi időben megtépázták a katolikus egyház hírnevét. Nem csak Amerikában, hanem Európában is egyre több esetre derül fény: legutóbb az ír hívőktől kért bocsánatot a pápa. De voltak pedofil ügyek Ausztriában, Hollandiában, Svájcban és a katolikus egyházfő szülőhazájában, Németországban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!