ERDON Bulvár

2008.12.01. 14:05

Afrika reménye az AIDS ellen

<p>Afrikában, az AIDS által leginkább sújtott kontinensen reménységet adhat, hogy egy dél-afrikai termékenységi klinikán a vírussal fertőzött pároknak esélyt kínálnak az egészséges utódokra.</p>

A Cape Termékenységi Klinika az első Afrikában, amely olyan laboratóriumot nyitott HIV-pozitív pácienseknek, ahol mesterséges megtermékenyítéssel lehetővé teszik a fertőzötteknek vírusmentes újszülöttek fogantatását és születését. „A HIV-et ma már nem halálos ítéletnek tekintjük, hanem krónikus betegségnek. A krónikus betegséggel élő emberek pedig jogosultak a termékenységi kezelésre” – mondja Klaus Wiswedel, a klinika egyik igazgatója.

Esély az életre

Havonta öt-hat pár látogat el a klinikára, akik egyike vagy mindketten hordozzák az AIDS vírusát. Csak a szerencsés, elegendő pénzzel rendelkező keveseknek adatik meg a fertőzöttek nagy tömegéből ez az út. A lehetőség mégis az új esélyt szimbolizálja a sok-sok éves reményvesztettség után, jelképezve, hogy Afrika megvédheti legalább a még meg nem született gyerekeket az AIDS-től. Jelenleg mintegy kétmillió ember részesül életmentő antiretrovirális kezelésben Afrikában, ahol a legsúlyosabb az AIDS-helyzet a világon. Ez komoly emelkedést jelent a 2003-as százezerhez képest. Ugyanebben az időszakban drámaian nőtt a gyógyszereket alkalmazó fertőzött terhes nők száma is. A kezelés megakadályozhatja, hogy a vírus átkerüljön a magzatba. Az ENSZ világnapi jelentése szerint az elmúlt három évben megháromszorozódott azon terhes nők száma, akik a kis vagy közepes jövedelmű országokban a szükséges terápiában részesülnek. Az AIDS világnapjára kiadott jelentésből kiderül, hogy a nemzetközi összefogás hatására a legszegényebb országok közé tartozó Malawiban és Lesothóban a fertőzött terhes nők 32 százaléka kap már kezelést. Még Zimbabwében is, ahol az egészségügyi rendszer összeomlott, sikerült a kezelt terhes nők arányát 29 százalékra emelni. Botswanában pedig – amely egyébként a világ egyik legnagyobb AIDS-fertőzöttségi arányával rendelkezik, ám elegendő forrással is a terápia támogatására – a fertőzött terhes nők 95 százaléka kapja a szükséges gyógyszereket.

Gyerekre vágynak

A fertőzött nőknek és férfiaknak azt tanácsolják, hogy óvszerrel védekezzenek szexuális életükben, ám a stabil párok sokszor gyerekre vágynak. A Cape klinikán abban az esetben, ha a pár nőtagja a fertőzött, mesterséges megtermékenyítést alkalmaznak – mondja Wiswedel. Ha a férfi a HIV-pozitív, a spermát kell megtisztítani a vírustól. A babákat végül császármetszéssel segítik világra. A klinikán elkülönített részleg működik a HIV-fertőzöttek számára, hogy biztosítani lehessen a többi páciens kockázatmentességét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!