ERDON Bulvár

2008.12.23. 07:21

A Bush Cipők gyártóját elárasztották a rendelések

<p>Az amerikai elnökre dobott cipők gyártója száz új alkalmazottat vett fel, hogy lépést tudjon tartani a kereslettel - mondta hétfőn a török Baydan Shoes kereskedelmi vezetője az AFP francia hírügynökségnek.</p>

Egy iraki újságíró nyolc nappal ezelőtt hajította George W. Bush felé a cipőit egy sajtótájékoztatón Bagdadban. A riporter testvére szerint mások is állítják, hogy ők gyártották a cipőket, de azok valójában Irakban készültek.

A török cipőgyártó mindenesetre 370 ezer párra kapott megrendelést a nyolc nappal ezelőtti eset és hétfő délután egy óra között - mondta Serkan Turk, az isztambuli cég kereskedelmi vezetője. Általában évi 15 ezer párat adnak el a most "Bush Cipőre" keresztelt modellből. Eleinte főleg Irakból rendeltek a lábbeliből, majd más közel-keleti országokból, végül az egész világból. Még az Egyesült Államokból is kértek, összesen 19 ezer párat - mondta Turk. Az eredeti áron nem változtattak, továbbra is 27 dollárért (ötezer forint) kapható a Bush Cipő. Turk azt is elárulta, hogy a lábbeli nehezebbnek tűnik, mint amilyen valójában. Mindössze 300 grammot nyom egy pár. A cipődobáló újságíró testvére szerint sokan ki akarják használni bátyja tettét. A szíriaiak, a törökök és az egyiptomiak is állították már, hogy náluk készült a cipő - mondta Durgham al-Zaidi. "Úgy tudom, Bagdadban vette őket, és Irakban készültek" - tette hozzá. Muntazer al-Zaidi sokak szemében hőssé vált, miután december 14-én mindkét cipőjét Bush felé hajította az iraki kormányfővel tartott sajtótájékoztatón Bagdadban. A 29 éves férfit hivatalos látogatáson lévő külföldi vezető elleni agresszióval vádolják, ezért öt és tizenöt év közötti börtönbüntetést kaphat. A tárgyalás december 31-én kezdődik.

Az arab kultúrában a cipődobálás különös jelentőséggel bíró sértés. Amikor 2003 áprilisában ledöntötték Szaddam Husszein bagdadi emlékművét, az emberek cipőikkel verték a szobor arcát.

 

Kapcsolódó cikk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!