ERDON Bulvár

2008.11.27. 14:29

Az Esthajnalcsillag és a Hold randevúja

<p>December 1-jén, hétfőn este ritka csillagászati látványosságot csodálhatunk meg, ha az időjárás kegyes lesz hozzánk.</p>

Napjainkban a dél-délnyugati égboltrészen szépen tündököl két naprendszeri bolygó, a Jupiter és a Vénusz. December elsején azonban a közelben halad majd el a Hold is! A mindössze négy napos fiatal holdsarló a nyugati horizonthoz közel lesz látható, de sajnos csak 8 fok magasságban, december 1-jén esete. A Holdtól kicsit távolabb lesz majd látható a Jupiter bolygó, viszont az esthajnalcsillagként ismert Vénusz bolygó egyre közelebb kerül ezen az estén a Holdhoz, majd bekövetkezik a fedés is! A Hold bal oldali, tehát sötét pereméhez kerül majd közel a Vénusz, és 18 óra 25 perckor (romániai időszámítással) pedig égi kísérőnk elfedi a bolygót. A fedés egy órán át tart, majd 19 óra 26 perckor a Vénusz kibukkan a Hold jobbalsó peremrészénél. Sajnos ekkorra a Hold már igen alacsony horizont feletti magasságban jár, mindössze 2 fokra lesz a látóhatár felett. Ezért a jelenséget épület és tereptárgyaktól mentes, sík vidéken érdemes megfigyelni, melyhez távcső sem szükséges (természetesen távcsővel látványosabb lesz a ritka égi tünemény). A földrajzi elhelyezkedéstől függően kis eltérés lehetséges a közölt időponttól.

Hasonló jelenséget legközelebb 2044. április 1-jén lehet majd észlelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!