ERDON Bulvár

2008.10.23. 15:20

Hu Csia nyerte a 2008-as Szaharov-díjat

<p>Hu Csia, kínai politikai aktivista nyerte az Európai Parlament gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díját – jelentette be csütörtökön Strasbourgban Hans‑Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke. Az idei elismerést december 17‑én adják át Strasbourgban.</p>

A polgári jogokkal, környezetvédelemmel és az AIDS-szel kapcsolatos tanácsadással is foglalkozó Hu Csia kiemelkedő emberi jogi aktivista és másként gondolkodó a Kínai Népköztársaságban. A „mezítlábas ügyvédek” elnevezésű jogászokat, ügyvédeket és akadémikusokat tömörítő mozgalom egykori koordinátoraként, többek között, sürgette az 1989‑as Tiananmen téri vérengzés hivatalos kivizsgálását.

„Azáltal, hogy Hu Csiának ítélte a Szaharov‑díjat, az Európai Parlament szilárdan és határozottan elismeri az emberi jogok valamennyi kínai védelmezőjének a szabadságért folytatott mindennapi küzdelmét” – fogalmazott Hans‑Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke.

Húszéves a Szaharov-díj

A gondolat szabadságáért járó – Andrej Szaharov szovjet fizikusról és politikai másként gondolkodóról elnevezett – Szaharov-díjat 1988 óta évente ítéli oda az Európai Parlament az elnyomás és az igazságtalanság elleni küzdelemben élen járó személyeknek vagy szervezeteknek szerte a világon. A húsz éves évforduló alkalmából december 16‑ára minden korábbi díjazottat Strasbourgba vár az EP. Az oklevéllel és 50 ezer euróval járó idei elismerést december 17‑én adják át Strasbourgban.

(EP-sajtószolgálat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!