ERDON Bulvár

2008.03.09. 16:15

Megmentenék a halál kufárát...

<p>Alighogy letartóztatták a "Halál kufárát", a leggátlástalanabb fegyverkereskedők között számon tartott Viktor But orosz üzletembert, a családja máris orosz közbelépést követel az elengedéséért.</p>

Elítélte "a halál kufárának" is nevezett Viktor But orosz fegyverkereskedő Thaiföldön történt őrizetbe vételét fivére és ügyvédje, s arra sürgették pénteken az orosz kormányt, hogy követelje az üzletember hazaengedését.A nemzetközi fegyvercsempész-hálózat működtetésével gyanúsított, nemzetközi elfogatóparancs alatt álló, 41 éves But a vádak szerint mások közt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak, a táliboknak, afrikai diktátorok és hadurak hosszú sorának szállított fegyvereket. Egy bangkoki szállodában fogták el még csütörtökön.

Bukaresti szál

Az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) közlése szerint a fegyvercsempészt ők csalták tőrbe. DEA-ügynökök hosszú hónapok során férkőztek bizalmába, s elhitették vele, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet képviseletében fegyvert akarnak vásárolni. Állítólag az ügylet utolsó részét a későbbiekben Bukarestben bonyolította volna le, így a román hatóságok is együttműködtek az elfogás előkészítésében. New Yorkban már vádat is emeltek ellene azon a címen, hogy több millió dollár értékben próbált fegyvert eladni az Egyesült Államokban terrorszervezetként nyilvántartott FARC-nak."Letartóztattak egy orosz állampolgárt külföldön amerikai utasításra. Ez elfogadhatatlan - mondta pénteken Viktor Burobin az Eho Moszkvi rádióban, közölve, hogy ügyvédként ő képviseli Butot 2002 óta. - Ragaszkodunk ahhoz, hogy visszatérhessen Oroszországba." "Aggasztó, hogy az Egyesült Államok elcsalhat valakit egy idegen országba, s ott foglyul ejtheti" - panaszolta ugyanebben az adásban a fivér, Szergej But. Mindketten azt állították, hogy az illegális fegyverkereskedelem vádjai alaptalanok.

Kiterjedt hálózat

  Az orosz sajtóértesülések és az ENSZ adatai szerint 41 éves, tádzsikisztáni születésű But légi teherfuvarozó vállalatok hálózatát működtette a Közel-Keleten, Afrikában, Kelet-Európában és az Egyesült Államokban.Az ENSZ és az amerikai pénzügyminisztérium azzal vádolja, hogy légi fuvarozó hálózata felhasználásával a világ számos konfliktusövezetében sértette meg az ENSZ fegyvereladási tilalmát. A gyanú szerint Afganisztánba, Angolába, a Kongói Demokratikus Köztársaságba, Libériába, Ruandába, Sierra Leonéba és Szudánba is került a közreműködésével fegyver.

    Állítólag Butról mintázták a Nicolas Cage főszereplésével készült Fegyvernepper (Lord of War) című 2005-ös amerikai mozifilm címszereplőjét. Az ellene szóló vádakat következetesen tagadó But életéről 2007-ben könyv is született két újságíró, Stephen Braun és Douglas Farah tollából. A könyv a férfi nem éppen hízelgő ragadványnevéről - Merchant of Death (A halál kufára) - kapta a címét.

    A szerzők szerint But, a szovjet légierő egykori tisztje, azzal alapozta meg "vállalkozását", hogy a Szovjetunió összeomlása után nagy mennyiségben vásárolt fel repülőgépeket és fegyvereket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!