ERDON Buli

2018.08.28. 11:14

Mr. Siid: „A szólókarrieremet jelenleg pihentetem”

Laczikó Csaba és Gyurina István, ismertebb nevükön Mr. Siid és Dynamic, két éve ismerkedtek meg, nem sokkal később már együtt dolgoztak, számos közös dallal és fellépéssel a hátuk mögött számoltak be eddigi sikereikről és a közös munkáról.

Laczikó Csaba és Gyurina István, ismertebb nevükön Mr. Siid és Dynamic, két éve ismerkedtek meg, nem sokkal később már együtt dolgoztak, számos közös dallal és fellépéssel a hátuk mögött számoltak be eddigi sikereikről és a közös munkáról.

– Hogyan jött létre a Stan és Span? Mit jelent a formáció neve?

Mr. Siid: 2016 nyarán Budapesten léptem fel a Ganxsta Zolee és a Kartel előtt a Barba Negra Trackbe és a backstageben találkoztunk először Pistivel. Egyikünk sem volt már szomjas, rengeteget röhögtünk, baromkodtunk. Néhány hónap elteltével rám írt Pisti, hogy nem-e lenne kedvem egy közös dalhoz. Egyből igent mondtam. Még aznap átküldte a Part(y)On dal alapját a refrénnel, amire én másnap küldtem is a szövegrészem. Megtetszett neki a munkatempóm, hogy nem ülök heteket a dalon és szinte rögtön, rá pár napra átküldte a Hozzám Érsz zenéjét és refrénjét, amire még aznap válaszoltam a szövegrészemmel.

DY: A duó neve egy szójáték. Amikor megbeszéltük a közös munkát, elkezdtünk nevet keresni ennek a formációnak. A beszélgetés során felmerült, hogy milyen jó, hogy egyikünk se vékony, mert, hogy néznénk ki a színpadon, mint Stan és Pan, nem, mint Stan és Span. – és így ez lett a duó neve. Szóval sokan azt gondolják, hogy valaki Stan és valaki Span, de egyik sem igaz. Csak egy név, amit akkor, abban a pillanatban, spontán megalkottunk.

Angyal vagy Ördög

– Melyik a legnépszerűbb és kedvenc közös dalotok?

Mr. Siid: Ha a nézettséget tekintjük, a legnépszerűbb a legújabb dalunk az Angyal vagy Ördög, de én a Hozzám Érsz című dalt is oda sorolnám. Az eddig megjelent dalok közül nekem az Utazunk a kedvencem.

DY: Mindenképpen az Angyal vagy Ördög a legnépszerűbb. Talán ez a zenei alapnak is köszönhető és nem utolsó sorban a klipnek, ami igazán jól sikerült. Nekem nincs kedvenc dalom, illetve inkább azt mondanám, hogy mindig a legújabbat szeretem legjobban, ami jelen esetben a Pillanat és a Hajnal. Ám ezeket a dalokat rajtunk kívül még nem sokan hallhatták.

– Mikorra várható közös lemez?

Mr. Siid: Ez egy jó kérdés. Dalok szempontjából már ki tudnánk adni egy dupla lemezt, akár azonnal, annyi dalt írtunk az elmúlt másfél évben, plusz ugye a szóló dalok. Egyelőre nem látjuk értelmét a lemez megjelenítésének, több okból kifolyólag: először is nagyobb nyilvánosságot szeretnénk elérni, hogy több emberhez eljussanak a dalaink. Rádiókba, TV-be megjelenni, azután jöhet a lemez, ha van rá igény.

DY: A lemez anyaga már készen lenne, de amíg nincs értelme kiadni, addig nem is fogjuk. Mindenképpen meg kell találnunk egy olyan közvetítői csatornát, legyen az rádió vagy TV, amin keresztül a közönség széles köréhez el tudjuk juttatni az általunk képviselt zenét, érzéseket és mondanivalót. Ez most egész jó úton van, hiszen a Petőfi rádióban hallható lesz az egyik dalunk és riportra is behívtak minket.

– Hány közös fellépés van a hátatok mögött?

Mr. Siid: Ez egy fogós kérdés. Nem szoktam számolni a fellépéseket, de körülbelül 25–30-ra tippelek.

DY: Én sem tartom ezt számon. Főleg, hogy nem is erőltetjük ezt még feltétlenül. Éppen amiatt, amiért még közös lemez sincs. A 30 körüli számot valahol én is reálisnak tartom.

Nem akar celeb lenni

– Olyan ismert előadókkal is van közös dalod, mint Curtis, Ganxsta Zoli és még sorolhatnánk. Mi az oka annak, hogy most határontúli raperrel dolgozol együtt, tekintve, hogy Magyarországon elismert és népszerű vagy?

DY: Az én első 2 évem nagyon erős volt. Talán túlságosan is. Aranylemez, 3x platinalemez, rengeteg fellépés. Tanultam ezt a szakmát és úgy érzem, az elmúlt 2 évben találtam meg azt a stílust, amit én valóban szeretek és talán tudok is csinálni. Ehhez nagyon jó partnert találtam Siid személyében, aki nem akart leragadni ott, ahol tartott és volt igénye a fejlődésre. Azt gondolom, sikerült neki is kilépnie a megszokott sémákból, megtartva azt az egyéniséget és egyéni hangzását, amit eddig is képviselt. Nagyon kevesek képesek ebben a szakmában a fejlődésre, leginkább a saját egójuk hátráltatja őket abban, hogy megfogadják a másik fél tanácsait. Siiden látszik a fejlődés és az akarat is, éppen ezért alkotunk egy nagyon jó párost, és azt gondolom, ez látszik is minden dalunkon és fellépésünkön is.

– A formációtok megalakulása előtt jártál-e már a térségben? Milyen visszajelzéseket kapsz a helyi közönségtől?

DY: Megmondom őszintén, soha nem gondoltam volna, hogy én egyáltalán fogok Erdélyben járni, nemhogy ennyit! Gyakorlatilag minden hónapban legalább egyszer ott vagyunk, nagyon sokat hívnak minket szerencsére, és úgy veszem észre, hogy sokkal jobban értékelik ott a magyarországi előadókat, mint itthon.

– Önállóan dolgozol-e jelenleg valamin? És ha igen, min? TV-szereplésed is volt már, várható még hasonló?

DY: Jelenleg nincs olyan, hogy önálló, ha véletlenül elő is kerül 1–1 szóló dal, az csak azért lehet, mert a múltból van 6–8 kiadatlan dalom és maximum ezeket tesszük fel a megosztókra. A Csapatért dolgozunk. Jól és hatékonyan, kiegészítjük egymást. Nekem elég sok mindenhez nincs kedvem, amit Siid szívesen megcsinál. Cserébe én sokmindent megcsinálok, amit meg ő nem tud, vagy nem akar. Ezért is működünk jól.

Kerülöm a tévét. Nem akarok celeb lenni. A zenével szeretnénk érvényesülni, amihez persze elkerülhetetlen 1–1 riport vagy műsor, de az, ami az elején volt, pl. Édes Élet, soha többet nem lesz. Figyeljétek meg kik vannak az ilyen jellegű, vagy esetleg más zenés műsorokban! Az esetek 90%-ban nem létező, eltűnt, egy dalos énekesek. Akik zeneileg sikeresek itthon, azok nem mennek el bohócnak egy TV-műsorba! A maradék meg éhen hal, ha nem vállal ilyeneket. Ők azok, akik képtelenek önerőből akárcsak egy dalt is jól megcsinálni. Kell nekik valami, amiből pénzt tudnak szerezni, mert a zenéből nem tudnak. Na, mi nem vagyunk ilyenek. És remélem, soha nem is leszünk.

Népszerűbb lett

– A térségben – és nemcsak – már ismert és népszerű vagy. Tapasztalataid szerint jobban figyelnek rád amióta Dynamic-kal közösen dolgozol? Több felkérést kapsz?

Mr. Siid: Egyértelműen, Igen! Ezt főleg a közösségi média felületeken tapasztaltam, de személyesen is valahogy közvetlenebbek a magyarországi előadók, mióta együtt dolgozunk Pistivel. A közönség részéről eddig sem volt probléma a pozitív visszajelzésekkel, csak ez a kör mostanra még szélesebb lett. Nyilván olyan is akadt, akinek nem tetszett, hogy Pistivel dolgozom együtt, de mindig is a saját fejem után mentem és ez ezután sem fog megváltozni. A közös munka következtében nyílt egy út Magyarország felé, ami eddig kicsit zárt terület volt. A felkérések száma nyilván nőtt, bár ebben az évben inkább az új dalok készítésére koncentráltunk, hogy aztán legyen mivel végigturnézzuk a Kárpát-medencét! :)

– A szólókarriered hogyan alakul, mióta együtt dolgoztok?

Mr. Siid: A szólókarrieremet jelenleg pihentetem, de nyilván a jövőben lesznek szóló dalok is, de most mindketten a Stan és Spanra koncentrálunk. Vannak szóló dalok, amiket, mint Stan és Span újra gondolunk/gondoltunk, illetve olyanok is, amiket a képzeletbeli fiókba bezárva tartok, ezeket majd ha úgy érzem, megosztom a nagyérdeművel, de jelenleg az első számú projekt a Stan és Span!

– Hol láthat legközelebb titeket a bihari közönség?

Mr. Siid: Szeptember 1., Margitta, Szabadság Feszt.

DY: Szeptemberben kétszer leszünk Margittán, aztán Győr-Sopron és Békéscsaba. Utána pedig megpróbálunk stúdiózni és rendbe tenni minden olyan dalt, ami még igényli a hangmérnöki munkát.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!