ERDON Buli

2013.07.31. 12:25

Újbuda Jazzfesztivál

Újbuda Jazzfesztivál: 2013. szeptember 4-8., A38 Hajó, MU Színház. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), vagy személyesen az A38 Hajón.

Újbuda Jazzfesztivál: 2013. szeptember 4-8., A38 Hajó, MU Színház. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), vagy személyesen az A38 Hajón.

A fesztivál támogatója a XI. Kerület-Újbuda Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, a Dán Kulturális Intézet, a Lengyel Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum, a Román Kulturális Intézet és a Svéd Királyság Nagykövetsége. Együttműködő partner a JazzaJ.

Idén kilencedik alkalommal kerül sor Újbuda és túlzás nékül Magyarország egyik legrangosabb zenei eseménysorozatára, az Újbuda Jazzfesztiválra, ami alapítása óta komoly nemzetközi fellépőgárdával vonultatja fel a kortárs szabad improvizációs zene és hagyományos jazz legfontosabb előadóit és irányzatait. Az A38 Hajó és a MU Színház, valamint Újbuda Önkormányzatának együttműködéséből született fesztiválsorozat az idén különlegesen gazdag programot kínál: öt nap alatt, tucatnyi koncerten közel száz fellépő mutatkozik be az A38 és a MU színpadán. Nyugodtan mondhatjuk: sosem volt még ilyen változatos az Újbuda Jazzfesztivál programja, izgalmas magyar-nemzetközi együttműködésektől dán lánykvartetten keresztül svéd multimédia-művészig ezernyi meglepetést tartogat. Az alábbiakban az A38 Hajó programját közöljük, a mésik helyszín, a MU Színház koncertjei is hamarosan nyilvánosak lesznek.

Programösszefoglaló

JazzaJ az A38 Hajón I.

2013. szeptember 3.

19:30 A38 KIÁLLÍTÓTÉR

Jegyár: 1000 Ft, elővételben: 800 Ft.

André Vida & Rubik Ernő Zoltán (USA/H)

Boom Voyage (H/D)

--

JazzaJ az A38 Hajón II.

2013. szeptember 4.

19:30 A38 KIÁLLÍTÓTÉR

Jegyár: 1000 Ft, elővételben: 800 Ft.

Noise Flowers (H/UK)

Rotten Halbinger of Deathly Bloom (H/D)

--

2013. szeptember 5.

19:30 A38 KONCERTTEREM

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft.

Conny Bauer & Trevor Watts Duó (D/USA)

Hang Em High (PL/A/CH)

Chris Devil Trió (H)

--

2013. szeptember 6.

19:00 A38 KONCERTTEREM

Dror Feiler (S)

Jü (H)

12z (H)

--

2013. szeptember 7.

18:00 A38 KONCERTTEREM

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft.

Selvhenter (DK)

Mikrokolekyw (PL)

City Chords feat. Busa Pista (H)

Balogh Tamás Quartet (H)

--

2013. szeptember 7.

20:30 A38 TETŐTERASZ

Jegyár: 600 Ft, elővételben kapható.

Tudósok (H)

--

2013. szeptember 8.

20:00 A38 TETŐTERASZ

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft.

Sebastian Spanache Trio (R)

--

RÉSZLETES PROGRAM

JazzaJ az A38 Hajón I.

2013. szeptember 3.

19:30 A38 KIÁLLÍTÓTÉR

Jegyár: 1000 Ft, elővételben: 800 Ft.

André Vida & Rubik Ernő Zoltán (USA/H)

Boom Voyage (H/D)

A két előadót, André Vidát és Rubik Ernő Zoltánt az köti össze, hogy nem húznak határt zenei és nem-zenei dolgok között: bármi a játék részévé válhat. A koncertszituáció színházi aspektusainak tudatos kezelése éppúgy természetes mindkettőjük számára, mint a test, a fizikalitás használata a zenei kompozíciókban.

Az amerikai születésű, magyar származású André Vida a berlini szcéna sokoldalú alakja. Játszott Anthony Braxtonnal, Cecil Taylorral, James Tenney-vel és Jamie Lidellel. Kompozíciós projekteiben a műfaji határok átlépése, a performansz, a videó, a multimédia, a mozgó grafikus kották, installációk lehetőségei izgatják. A zeneszerző és zongorista Rubik Ernő Zoltánnak jazztanulmányai után a kortárs improvizatív zene vált fő alkotói területévé. A rubik.erno.quintettel tavaly tavasszal jelentette meg plasms című bemutatkozó lemezét. Színházi és táncszínházi munkái (Krétakör, Tünet Együttes, Collective Comipoq), és elméleti kutatásai hatására a zene mellett a performansz világában érzi otthon magát. A vokális- és kórusimprovizációval is kísérletezik, kedvelt "hangszere" a beatbox. 2011-től a JazzaJ nyitott-zenei koncertsorozat házigazdája. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakának végzős hallgatója.

André Vida: szaxofon

Rubik Ernő Zoltán: billentyűsök

A négytagú, kísérleti elektronikával foglalkozó német és magyar zenészeket tömörítő Boom Voyage egy egészen új formáció, ebben a felállásban lényegében első koncertjét adja az A38 Hajón. Flegma elektropunk és freejazz találkozása, kortárs kísérlet, komolyzenei tisztánlátással. A zenekar tagjait a hazai experimentális szcéna már majdnem összeérő formációinak izgága mozgása adta ki. Komoly egymásra hangoltságra kell számítani, bár ez a formáció még sosem játszott együtt, igazi debütről van szó.

Kíméletlen bio-elektronikus szövetek kapnak a már-már spirituális jazz improvizáció szárnyaira, messzire kilökve a hallgatót a zenei mélyűrbe, ahol „a legdurvább vákuum és téridő görbület közepette mintha a saját emlékeink 100 éves rádióadásába ütköznénk” - mondják a muzsikusok e különleges produkcióról, amit - a szabad zenei jártasság ellenére - a résztvevők ezúttal külön erre a helyszínre komponálnak, legalábbis az improvizatív részek formai kereteit.

Porteleki Áron: dob

Mikolai Martin: elektronika

Bartha Márk: beatbox, elektronika

Kiss Árpi: trombita, elektronika

JazzaJ az A38 Hajón II.

2013. szeptember 4.

19:30 A38 KIÁLLÍTÓTÉR

Jegyár: 1000 Ft, elővételben: 800 Ft.

Noise Flowers (H/UK)

Rotten Halbinger of Deathly Bloom (H/D)

A Noise Flowers együttes 2012-ben alakult Budapesten, a hazai kísérleti szcéna legkiválóbbjaiból: a Bizottságból is ismert festőművész-zenész-performer Wahorn András, a költő-zenész-szerkesztő-hangperformer Sőrés Zsolt és a jelenleg Budapesten élő, Eddie Prévosttal és az AMM-mel is dolgozó brit vibrafonos, Oli Mayne alapította. A trió metazenéjében (ahogyan ezt a kifejezést Eddie Prévost az AMM együttesből megalkotta) az akusztikus és elektronikus hangforrások organikus kapcsolatából kibomló improvizációk, zörejstruktúrák, pszichedelikus hangfelhők többszintű zenei egységgé állnak össze. Zenéjükre a sztochasztikus folyékonyság és a hirtelen átmenetek, az instabil akusztikus rendszerek és a hangökonómia jellemző.

Wahorn András: szaxofonok, fuvola, zsebtrombita, hang

Sőrés Zsolt Ahad: mélyhegedű, egyedi készítésű hangszerek, szintetizátorok, áramkör-átalakított játékok, válogatott ütőhangszerek, hangszalagok, effektek stb.

Oli Mayne: vibrafon, analóg szintetizátor, effektek

Az improvizatív kísérleti zene sajátos nevű és sajátos felfogású képviselője a Rotten Halbinger of Deathly Bloom kvartett, aminek muzsikája hangzásában sötét tónusú drone ambient és black metál, filozófiájában nyers free jazz, ritmusában drum’n’bass és breakbeat. Az új-zélandi születésű elektronikuszenész, Matthew Mitchell huszonhat éve kísérletezik hangokkal, és rendkívül kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszere révén több mint harminc ország kreatív művészével dolgozott más együtt. Ezúttal kedvenc magyar dobosa, Sárvári Kovács Zsolt és az impulzív Ajtai Péter mellett a fiatal tehetség, Birtalan Ákos működik közre.

Matthew Mitchell: gitár, elektronika

Ajtai Péter: bőgő

Sárvári Kovács Zsolt: dob

Birtalan Áron: gitár, elektronika

--

2013. szeptember 5.

19:30 A38 KONCERTTEREM

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft.

Conny Bauer & Trevor Watts Duó (D/USA)

Hang Em High (PL/A/CH)

Chris Devil Trió (H)

A kortárs európai szabad improvizációs zene két nagy alakja lép fel ezen az estén. Konrad, azaz ahogy mindenki ismeri, Conny Bauer szintén harsonás testvérével, a fesztiválon a MU Színházban fellépő Johannesszel már járt az A38-on az egykori NDK legjobb free jazz formációja, a Doppelmoppel tagjaként. A német jazz egyik legnagyobb tekintélye fantasztikus életművet tudhat maga mögött. A szaxofonos Trevor Watts a hatvanas évektől kezdve komoly szerepet játszott a brit kísérleti jazzben, létrehozta többek között a Spontaneous Music Ensemble-t és az Amalgam együttest. A nyolcvanas évektől egyre inkább az afrikai és afrikai gyökerű zenék kifejezésformái kezdték érdekelni, ezért alapította sok dobossal felálló, bonyolult ritmusképletekkel operáló Moiré Music zenekart, és annak legkülönbözőbb formációit. A duó koncertje túlzás nélkül a fesztivál egyik legkiemelkedőbb eseménye.

Konrad „Conny” Bauer: harsona

Trevor Watts: szaxofon

A Hang Em High (magyarul kb: Lógassuk fő ) igazi közép-európai kezdeményezés. A lengyel Bond (aki a népszerű elekropop-zenekar, a Miloopa alapítója is) különleges hangszeren, egy kéthúros steel-basszusgitáron játszik, speciális hangzást kölcsönözve ezzel a zenekarnak, ami sajátos módon értelmezi újra a jazzt, illetve a rock legkülönbözőbb műfajait. A kéthúros, elhangolt gitár és a baszsusklarinét egészen meglepő harmóniákban fonódik össze, mindemellett a trió előszeretettel nyúl a blues, a punk és a countryballadák klasszikus formáihoz. Kicsit a Morphine-ra emlékeztető hangzás, egyedülálló hangulatok és atmoszféra.

Bond: kéthúros slide basszusgitár

Alfred Vogel: dob, ütőhangszerek

Lucien Dubuis: szaxofon, basszusklarinét

A Chris Devil Trió 2011-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakos hallgatóiból. Repertoárjuk egyedi felfogásban játszott standardekből, illetve saját szerzeményekből áll. Céljuk kísérletezés, a harmónia hangszer nélküli felállás lehetőségeinek feszegetése, olykor a hagyományos vagy fúziós jazz, olykor a szabad zene eszközeivel. A zenekar az idei Talentométer jazz kategóriájának zsűri által választott győztese.

Ördög Krisztián: szaxofon

Paczári Viktor: basszusgitár

Serei Dániel: dob

--

2013. szeptember 6.

19:00 A38 KONCERTTEREM

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft.

Dror Feiler (S)

Jü (H)

12z (H)

A svéd polihisztor, Dror Feiler zenész-komponista-képzőművész-aktivista a skandináv művészeti élet egyik legkülönösebb és legeredetibb alakja, akinek életútját egyszerűen lehetetetlen bármilyen hagyományos eszközzel leírni. A Tel-Avivban született, de immár negyven éve Svédországban élő Feiler élete a folyamatos tiltakozás és harc jegyében telik: tiltakozás az igazságtalansággal, az erőszakkal és az elnyomással szemben. Darabjainak témaválasztásai is politikus: a spanyol polgárháborúról éppúgy írt kompozíciót, mint a a gázai konfliktusról. Filmzenéket, színházi és balettkísérőzenéket szerez, installációkat állít ki, szimfóniákat ír, szaxofonon játszik, eközben képviselőjelöltként indult a svéd parlamenti választasokon, egyszóval valóban hiperaktív művészről van szó, akinek a közéleti aktivizmus nem csupán üres szólam.

A kínai Jü szó jelentése „áramlás”, azaz „flow”, de utal arra az emberre is, aki megtalálta a helyes utat az életben. Azt nem tudjuk, hogy a zenekart alapító három sokat próbált fiatal zenészre érvényes-e, de egy éve alapított új formációjukról, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az utóbbi időszak egyik legizgalmasabb budapesti zenei történése. A számos ismert zenekarban (Péterfy Bori & Love Band, Erik Sumo Band, Dresch Quartet, Qualitons, Tariqa, stb.) játszó három muzsikus ebben a formációban végre kiélheti minden vad improvizációs hajlamát. Jazz, pszichedelikus rock, mindenféle népek zenéje, meg ami belefér. Korlátok nélküli Szabad Zene.

Mészáros Ádám: gitár

Hock Ernő: basszusgitár

Halmos András: dob

A 12z munkanevű elektroakusztikus zenét játszó együttes 2012 nyarán alakult kifejezetten az Ultrahang Fesztivál első tehetségkutatójára azzal a céllal, hogy kipróbálják magukat színpadon egy rögtönzött koncerten bármilyen közös próba vagy gyakorlás nélkül, ahol a megszerkesztett zene helyett a hangok játéka, a szabad kísérletezés, az egymásra való figyelés és reagálás kap főszerepet gyakran változó eszköztárak és stabil támpontok segítségével. A pozitív visszajelzéseknek és szerencsés körülményeknek köszönhetően pár héttel később már a Tilos Rádióban találták magukat egy újabb rögtönzött előadáson, az Ultrahang Fesztivál folyamatos támogatásával pedig eljutottak Berlinbe, Bécsbe és Pozsonyba, ahol a többi fellépővel kibontakozó barátságból hosszútávú együttműködés és még egy önálló kiadvány is létrejött a kísérleti elektronikában utazó Farbwechsel kiadónál.

Porteleki Áron: dob, brácsa

Szabó Bálint: gitár, elektronika

Kristóf Márton: elektronika

--

2013. szeptember 7.

18:00 A38 KONCERTTEREM

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft.

Selvhenter (DK)

Mikrokolekyw (PL)

City Chords feat. Busa Pista (H)

Balogh Tamás Quartet (H)

Önmagában az is meglepő, ha egy zenekar két dob, harsona, szaxofon és hegedű hangszerelésben játszik, de az még szokatlanabb, hogy egy free jazz együttes csupa hölgyből álljon. A hat évvel ezelőtt alakult dán kvintett vad ritmusszekciója az afrikai és dél-amerikia népi ütemek sodrását hozza, amire szabadon szárnyalnak a szólóhangszerek futamai. A Selvhenter, talán éppen azért, mert „női zenekar”, csupa játékosság, humor, könnyedség, ugyanakkor a produkció igen komoly és elmélyült. Magával ragadó változatosság, mindig új és új meglepetések, szokatlan fordulatok, laza szamba után elsöprő punk – nem véletlen, hogy a szabad improvizációs zene legjobbjai dicsérik az egekbe a Selvhentert, Mats Gustafssontól Otomo Josihidéig.

Sonia LaBianca: szaxofon

Maria Bertel: harsona

Maria Diekmann: hegedű

Anja Jacobsen: dob

Jaleh Negari: dob

A néhány évvel ezelőtt – akkor a Mu Színházban – az Újbuda Jazzfesztiválon nagy sikerrel vendégszerepelt lengyel duó, a Mikrokolektyw ezúttal az A38 színpadán mutatkozik be. A különleges – fúvós-dob - felállású zenekar valódi „mikrokollektíva”: az elektronikával, groove-okkal, loopokkal, visszhangokkal megbolondított már-már nagyzenekari hangzásból sosem találnánk ki hogy voltaképp két ember együttmuzsikálását halljuk. Kortárs elektronikus zene, ambient, klasszikus hard bop és modern szabad improvizációs jazz találkozik a Mikrokolektyw gazdag ritmikájú, elképesztően változatos darabjaiban, amikben egészen újszerű, eddig nagyon ritkán hallott módon állnak hozzá a dob-trombita hangszerpáros nem mindennapi viszonyához.

Artur Majewski: trombita, piszton, elektronika

Kuba Suchar: dob, ütőhangszerek, programozás

A City Chords egy tavaly útjára indított audiovizuális projekt, melynek tagjai fiatal jazzmuzsikusok. Műfaji jellemzője a hiphop-alapokra építkező jazz, hol népzenei, hol klasszikuszenei elemekkel vegyítve. Az együttes különlegessége a nagyméretű fúvósszekció, ami igazán nem megszokott a hazai zenekaroknál. A City Chords aktuális projektjánek vezérgondolata a különböző terek akusztikai adottságainak kihasználása. A hangot és a képet állandó filmes stábbal dolgozva rögzítik a kiválasztott térben, ezúttal az A38 Hajón. A színpadi produkció nem csak MC-kkel és vendégénekesekkel, de látványos vetítéssel is kiegészül.

Varga Dániel: altszaxofon

Varga Gergely: alt- és tenorszaxofon

Garay Anna Elza: tenorszaxofon

Ördög Krisztián: szoprán- és tenorszaxofon

Héjja Katalin: zongora

Komjáti Áron: gitár

Csizmás András: bőgő

Szabó Sipos Ágoston: dob

Busa Pista: MC

A Balogh Tamás Quartet 2012 őszén alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakos növendékeiből. A zenekartól saját számokat és feldolgozásokat egyaránt hallhatunk. Zenéjükben meglepetésszerűen egyik témából fejlődik a másik, mindez sok improvizációval átkötve. Egyéni hangzásukhoz fontosnak tartják összekapcsolni a tradíciókat, a modern jazz harmónia világát és a legfrissebb hip hop ritmusokat, hogy értékes mégis üdítő és lendületes zenét játszanak.

Balogh Tamás: zongora

Vidákovich Izsák: szaxofon

Bartók Vince: basszusgitár

Hidász Tamás: dob

--

2013. szeptember 7.

20:30 A38 TETŐTERASZ

Jegyár: 600 Ft, elővételben kapható.

Tudósok (H)

A Tudósok napjaink legkedvesebb szuper-gruppja: a mikrofonnál kegyetlen írónk és festőnk, a zenekar-alapító drMáriás énekel és fúj, jobbján Tövisházi Ambrus, a Péterfy Bori and Love Band kitűnő vezetője játszik billentyűs hangszereken, balján a Brains kiváló basszusgitárosa, Endrei Dávid nyomja a szédítő futamokat, míg a doboknál Jeli Gergely, a Duna-kanyar legjobb dobosa zúzza a bőröket.

A Tudósok olyan stílusteremtő zenekar, amely a megszokott zenei irányzatokat kikerülve, közhelyeit kiforgatva egy vérbeli kelet-európai kritikus, szórakoztató és katarzis-produktív zenei nyelvet alakított ki, amely egyszerre jazz és underground, funk és punk, világzene és avantgárd. Vidáman tragikus dalszövegeik és semmihez sem hasonlítható sodró zenéjük napról-napra egyre több bölcs és naiv rajongót nyer az ember felszabadítása és az értelmes túlélés ügyének.

drMáriás: ének, alt szaxofon, trombita

Tövisházi Ambrus: billentyűs hangszerek

Endrei Dávid: basszusgitár

Jeli Gergely: dob

--

2013. szeptember 8.

20:00 A38 TETŐTERASZ

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft.

Sebastian Spanache Trio (R)

A temesvári trió alig két éve létezik, a jelenlegi tagok 2012 márciusa óta játszanak együtt, de máris a kortárs román jazz fiatal generációja egik legfontosabb együttesének tartják. Gazdag ritmika, váratlan megoldások, komplex formák jellemzik a klasszikus felállású-hangszerelésű trió darabjait, amikbő az első lemezanyag néhány hónappal ezelőtt jelent meg Humanized címmel. És az album címe találó: valóban nagyon meleg, emberi hangon szólal meg a román és magyar tagokból álló együttes, ami bizonyosan nagy jövő előtt áll.

Sebastian Spanache: billentyűsök

Csaba Sánta: bőgő

Radu Pielou: dob

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Részletes program, bőséges információk, interjúk, fotók, galériák, belehallgatás, fórum és jegyvásárlás a www.a38.hu oldalon. A koncertekre jegy vásárolható bankkártyával az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón. A fesztivál támogatója a XI. Kerület-Újbuda Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, a Dán Kulturális Intézet, a Lengyel Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum, a Román Kulturális Intézet és a Svéd Királyság Nagykövetsége. Együttműködő partner a JazzaJ.

Kapunyitás a programok meghirdetett kezdése előtt egy órával. A hajó zárt tereiben tilos a dohányzás, dohányzó vendégeink az A38 Hajó fűtött orrteraszán gyújthatnak rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!