Erdőket pusztított a vihar

Erdőket pusztított a vihar
Az első, ideiglenes adatok szerint országos szinten Bihar megyében tette a legtöbb kárt a vihar a fákban, nem kevesebb mint 200 ezer köbméter faállomány ment tönkre, tájékoztat a Mediafax hírügynökség.

 

Aradon 85 ezer, Máramaros megyében pedig 70 ezer köbméternyi faállomány pusztult el, országos szinten pedig a kár 460 ezer köbméter, legnagyobbrészt teljes erdőterületek mentek tönkre a Romsilva Országos Erdőgazdálkodási Hivatal jelentése szerint. Az adatok egyelőre hozzávetőlegesek, mivel egyes helyeket még mindig lehetetlen megközelíteni. Az erdészeti normák szerint ott, ahol teljes a pusztulás, a Romsilva szakembereinek újra kell majd fásítaniuk a területeket legfeljebb két éven belül.

Az idei első félév során az extrém időjárási viszonyok több mint 82 ezer hektárnyi erdőterületen éreztették hatásukat, s ebből több mint 136 hektáron teljes volt a pusztítás. Tavaly több mint 204 hektárnyi erdőterületet érintettek az időjárási viszontagságok. A Romsilva egyébként több mint 3 millió hektárnyi állami tulajdonban lévő erdőért felel, s további egymillió hektárnyi, privát, vagy adminisztratív egységek tulajdonában lévő területen biztosít erdészeti szolgáltatásokat.

Címkék: , , ,