Erdőket irtanak ki az autópálya építésének munkálatai miatt

Nem tartozik állami tulajdonba az a 83 kilométer területen fekvő erdős rész, amelyet a tervek szerint átszelne az Észak-Erdélyi Autópálya.

Nem számít, hogy a szóban forgó erdőrészek kinek a tulajdonában vannak, a területeket úgyis kisajátítja a Bechtel cég, hogy építőtelepet létesítsen rajta.

15 hektár erdőt vágnak ki az elkövetkező időszakban 

Dorel Oros, a Szilágy Megyei Erdészeti Hivatal igazgatója szerint az erdőtulajdonosok nem csak magánszemélyek, hanem a Zilahi Polgármesteri Hivatal és a környező közbirtokossági viszonyban levő közösségek is ide tartoznak.

– Nincs olyan erdőrész a szóban forgó 83 kilométeres szakaszon, amely az állam tulajdonát képezné – jelentette ki az igazgató. – A munkálatokat Márkaszék község környékén kezdik meg, ahol már 24 érintett erdőtulajdonost találtak. Az erdőtulajdonosok között vannak magánszemélyek, jogi személyek, és azon falvak lakossága, amelyeken keresztülhalad az autópálya – magyarázta Oros.

A Zilahi Polgármesteri Hivatal szakemberei jelenleg azon dolgoznak, hogy felmérjék azokat az erdőrészeket, amelyeket feltétlenül ki kell irtani az útépítési munkálatok miatt.

Vasile Stan, a zilahi Tölgy Erdészeti Hivatal vezetője elmondta: legalább 15 hektárnyi erdőt kell kivágni. – Sajnos szükséges egy ekkora erdőrész kiirtása, amelyhez a pénzalapot a zilahi önkormányzat teremti elő – nyilatkozta. Az igazgató javasolta, hogy az erre a célra rendelkezésre álló összeg egy részét használják parlagon fekvő területek megvásárlására, hogy később erdősítsék azokat.

Oros azt is elmondta, hogy az érintett területeket előzetesen felmérték, és tulajdonosaik megkapták az értéküknek megfelelő összeget. Szilágy megyében a tervek szerint 2008. január elsején kezdik meg az autópálya építésének munkálatait, az első építőtelepet Márkaszék és Porc települések környékén alakítják ki.