Erdődi vendégekkel falunap Napkoron

Erdődi vendégekkel falunap Napkoron
Szatmár megye – Lovak dobogása, majd motorok dübörgése verte fel szombat reggel a máskor oly csendes nyírségi kis település, Napkor utcáit. Ezek a szokatlan zajok már jelezték a helybelieknek, hogy különleges napra ébredtek.

Különleges, hiszen második alkalommal rendezte meg a helyi önkormányzat a falunapot, amelyre meghívást kapott a testvértelepülés, Erdőd küldöttsége is. A falunap résztvevőit, valamint a határon túlról érkezett vendégeket dr. Spinyhért Zsolt, Napkor polgármestere köszöntötte. Külön kiemelte azt a tényt, hogy Romániában a közelmúltban megrendezett helyhatósági választáson az emberek ismét Duma Ovidiut választották meg polgármesternek, így tovább folytatódhat zökkenőmentesen a jó néhány éve megkezdett együttműködés a két település között.

Az erdődiek 44 fős delegációval vettek részt a napkori falunapon. Kulturális műsorral készültek a fiatalok, német táncokat és modern táncot mutattak be. A küldöttség tagjai között voltak képviselők, intézményvezetők, s a falunap jó alkalom arra is, hogy kötetlenül beszélgethessenek a testvértelepülés vezetőivel a további együttműködési lehetőségekről. A vendégek egyébként a helybeliekkel együtt számos kulturális programot láthattak. Mint a házigazda polgármester a megnyitó beszédében elmondta, mivel az egész napos programban helybeli együttesek lépnek fel, így tulajdonképpen tükröt tartanak maguk elé, amelyben meglátszik kicsik és nagyok ügyessége, tehetsége. A sokszínű műsorban felléptek ugyanis óvodások, iskolások, s a településen működő civil együttesek is szerepeltek egy-egy produkcióval. Nemcsak a jókedvben, de az ételben sem volt hiány, hiszen volt főzőverseny is, amelyet a reneszánsz év jegyében rendeztek meg. Az „asszonyok lelkes serege” pédául krumplis málét készített platón sütve, Mátyás apródjai pedig a részeges nyúlpaprikással rukkoltak elő. Az önkormányzat egy hatalmas nagy üstben főzetett gulyást, amelyből minden helybeli és vendég fogyaszthatott.