Erdélyiek az MTA nyári táborában

Nagyvárad – Négy erdélyi magyar,
köztük egy nagyszalontai diák
képviseltette magát a kiválasztott
húsz fő között az MTA MFA
nyári táborában.

A szereplők lehetséges stratégiáját sokszereplős környezetben vizsgáló fogolydilemma játékelméleti modellektől az emberi szervezet számára könnyen befogadható, tojáshéjból készülő implantátumok anyagának előállításáig számos „éles” tudományos témát kutathatott az a húsz 9.-11. évfolyamos középiskolás diák, aki a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének (MTA MFA) másodszor is sikerrel megrendezett rendhagyó nyári táborán vett részt.

A múlt héten zárult, egyhetes táborban résztvevő tanulók között szép számmal képviseltették magukat a határon túli fiatalok is, hiszen a húsz jelentkező közül az idén először négy erdélyi magyar is belemerülhetett a tudományok boszorkánykonyhájába, köztük  Todor Andrei Ludovic, a nagyszalontai, Arany János Főgimnázium tanulója, akinek témavezetői Dr. Kádár György, dr. Gasparics Antal voltak. „Intézetünk tudatában van annak, hogy érdeklődő fiatalok nélkül nem lehet világszínvonalú természettudományos kutatás Magyarországon, világszínvonalú természettudományos kutatás nélkül pedig gazdaságunk sem lesz versenyképes.

Szerény eszközeinkkel ezért igyekszünk a diákok figyelmét a természettudomány értékeire, szépségeire irányítani.” – mutatott rá Dr Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója. A pályázaton kiválasztott 20 diák költségeit az intézet viselte, és több mint negyven munkatárs segítségére is szükség volt a feladatok ellátásához.