Erdélyi tájak és falvak fotókon

Akt.:
Ezúttal is készült csoportkép a megnyitón, látogatókkal és közreműködőkkel. A szerző felvétele
Ezúttal is készült csoportkép a megnyitón, látogatókkal és közreműködőkkel. A szerző felvétele
A marosvásárhelyi Marx József fotóklub művészeinek munkáiból nyílt kiállítás a váradi Euro Foto Art galériában. Javarészt Erdélyben készült fekete-fehér és színes képek tekinthetők meg.

A péntek esti tárlatnyitón először Kodály Zoltán Este a tábortűznél című, brácsára írt műve hangzott el, Thurzó Sándor József brácsaművész előadásában, majd Tóth István fotóművész, a nagyváradi Tavirózsa fotóklub és az Euro Foto Art Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta: a marosvásárhelyi Marx József fotóklub Románia legrangosabb fotóklubjai közé tartozik, ő maga személyesen is ismerte Marx József fotóművészt, akivel nemzetközi zsűrizéseken vett részt.

Drámaiság, érzékiség

Emlékei között megemlítette a művész aktfotóiból szervezett kiállítást, melyet az elmúlt rendszer éveiben mutattak be Nagyváradon. „Sehol másutt nem lehetett volna aktfotókat kiállítani, csak itt” – jegyezte meg Tóth István, majd a váradi fotóklub és a marosvásárhelyi Azomureş üzem közös projektjeiről szólt, melynek keretében a kiállítások résztvevői ingyenesen kaptak filmet, vegyszert és papírt. A nagyváradi fotóklub megalakulása óta jó kapcsolatot tartott fenn a marosvásárhelyivel, hangzott el, s Tóth István azt is elmondta, reméli, hogy a váradi klub művészei is részt vehetnek majd marosvásárhelyi kiállításon.
Drámaiság és érzékiség jellemzi a fényképeket, ő maga úgy érzi, épp ez az erdélyi realitás, mondta Ramona Novicov műkritikus beszéde során. Másfelől – tette hozzá – elfeledett arcok, régi mesterségek elevenednek fel a képeken, akár egy időalagútban. A világ a maga technikai vívmányaival, politikai korrektségével mindig is ellentétben állt a művészek látásmódjával – ezek a képek olykor „karcolják a szemünket” – de ez a mi erdélyi világunk, Erdély szelleme maga.
Fülöp Jenő, a Maros-parti klub vezetőségi tagja a klub tagjainak nevében is köszönetet mondott a megtisztelő váradi meghívásért, s elmondta, hogy a klub 1953-ban alakult meg, akkoriban, amikor a marosvásárhelyi Horváth Imre és Horváth Attila elkezdtek fotózáshoz szükséges fényérzékeny anyagokat gyártani úgy, hogy „megdarálták és feloldották az ezüstkanalakat”.
Először saját fotóműhelyük részére készítették az anyagokat, ám ezek annyira jó minőségűek lettek, hogy üzemet létesítettek. Aki a klub tagjai számára irányt szabott, Marx József fotóművész volt, tőle vették át azt a módot, ahogy az erdélyi falut, az erdélyi tájat megjelenítik képeiken. Nagyon jól tudott oktatni, látásmódját a fotóklub tagjai viszik tovább. „Nekünk ez jön, ez az, amit látunk, ami szép, ezt próbáljuk feldolgozni” – mondta Fülöp Jenő.
A későbbiek során Tóth István kitért arra, hogy augusztus 8-án premierként egy hármas eseményt szervez az egyesület, melyen belül nemzetközi fotómaraton is zajlik majd.
A kiállításmegnyitó alatt Thurzó Sándor József brácsaművész előadásában elhangzott még Farkas Ferenc Arioso, Bihari Sándor Elégia, Macalik Alfréd Menüett, valamint Sergio Kuhlmann Sej, filipa táncom című műve is, az előadást közönség mindannyiszor élénk tapssal jutalmazta.
A December 1 téri galériában augusztus hetedikéig tekinthetők meg a marosvásárhelyi fotóművészek fekete-fehér és színes alkotásai, melyek között portrék, tájképek, aktok egyaránt találhatók, s melyek legnagyobbrészt erdélyi tájakat, falvakat mutatnak be.

Neumann Andrea