Erdélyi magyar politikus: rosszak a román törvények

Erdélyi magyar politikus: rosszak a román törvények
© Borboly Csaba. Forrás: evz.ro
A Hargita megyei önkormányzat elnöke szerint rosszak a román törvények és nem megfelelő a bürokrácia, az erdélyi magyarságnak pedig ebben az “útvesztőben” kell gyakorolnia az autonómiáját.

Borboly Csaba az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában azt mondta: olyan a szabályozás, hogy hiába állnak rendelkezésre források, azokat nem lehet arra fordítani, amire a legnagyobb szüksége van a lakosságnak.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa hozzátette: habár a román alkotmány rögzíti a helyi autonómiát, folyamatosan korlátozzák az erdélyi magyarok joggyakorlását, így például leszedetik a kétnyelvű feliratokat és nem engedélyezik a saját zászlók használatát.

Borboly Csaba arról is beszélt: olyan beruházásokra kell költeni, amelyek javítják az életminőséget. “Nincsen rendjén “hogy nagyon sok erdélyi magyar fiatal megbukik az érettségin, majd egyből utána kivándorol nyugatra” – vélekedett.

Az RMDSZ célja a falvak fejlesztése, a városi közösségek erősítése, valamint a fiatalok szülőföldjükön tartása gazdaságfejlesztési, munkahelyteremtési intézkedések bevezetésével – hangzott el a beszélgetésben.