Erdélyi Látogatóban: sikeres a Hagyományok Háza szórványprogramja

A nagyváradi Csillagocska Kökényesden szerzett a mozgalomnak újabb híveket
A nagyváradi Csillagocska Kökényesden szerzett a mozgalomnak újabb híveket
A Hagyományok Háza erdélyi hálózata nagyszabású néptánc-rendezvényeit viszi el a magyar szórványba. Öt találkozó tapasztalatait felhasználva, a tavasszal még egy tucat fellépést szerveznek.

A néptáncmozgalom bölcsőjét Erdélyben ringatták. „A rang kötelez”, az elmúlt négy évtizedben sok kiváló amatőr néptánccsoport alakult, és az együttesek szorosan hozzájárulnak Erdély népzenei és néptánc kincsének éltetéséhez, népszerűsítéséhez. E csoportok a megszerzett talentumot nem rejtik véka alá, tudásukat örömmel osztják meg kezdő társaikkal. 2018-ban a Hagyományok Háza erdélyi hálózata a Látogatóban című előadássorozat keretében számos néptánccsoportnak nyújt lehetőséget, hogy ellátogasson egy közeli szórvány magyar vidékre, és alaposan megismerje annak életét. E „vizit” nem öncélú, a vendégek egy előadással és az azt követő tánc- és népdaloktatással ajándékozzák meg a házigazdákat. A hideg téli hónapokban a kolozsvári Zurboló Székelykocsárdon, a marosvásárhelyi Napsugár Magyardécsén és Besztercén, a mezőmadarasi Árvalányhaj Mezőbodonban, a nagyváradi Csillagocska Kökényesden és Végváron, a kolozsvári Ördögtérgye Gyulafehérváron, a Fölszállott a páva versenyből is ismert balánbányai Ördögborda Petrozsényben és Déván szerzett a mozgalomnak újabb híveket.

Az útra kelőket mindenütt igazi magyaros vendégszeretettel fogadták: a kökényesdi kultúrházban több mint százan ropták a táncot, Magyardécsén a táncok közti szünetben a megfáradtak kulináris élvezeteknek is hódolhattak, Mezőbodonba a találkozó hírére a közeli tanyákon élők is eljöttek. Székelykocsárdon a Művelődési Házban „Nem úgy van most, mint volt régen…” című egész estét betöltő néptánc előadásnak tapsolhatott a népes közönség.

A sorozat további programjai
Március 24. Kisiratos (nagyváradi Csillagocska)
Március 25. Nagyenyed (kolozsvári Ördögtérgye)
Április 6-7. Koltó, Máramarossziget (szamosújvári Téka)
Április 7. Medgyes (székelykeresztúri Pipacsok)
Április 13. április 15. Klézse, Külsőrekecsin (sepsiszentgyörgyi Százlábú)
Április 13. Tatrang (sepsiszentgyörgyi Kincskeresők)
Április 14. Fűrészmező Felszeg (sepsiszentgyörgyi Kincskeresők