Erdélyben tartanak ingyenes vizsgálatot az NGYSZ önkéntes orvosai

Erdélyben tartanak ingyenes vizsgálatot az NGYSZ önkéntes orvosai
Csaknem egy héten át, október 7-től 12-ig ismét Erdélyben tartanak ingyenes vizsgálatokat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) orvosai.

 

Az önkéntes csoport évente kétszer utazik a romániai Hargita megyébe, ahol kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. A befogadó intézeteket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segíti az orvos csoport. Legutóbbi, májusi útjukon a szakemberek ötezer vizsgálatot végeztek el – áll az NGYSZ-nek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Most ősszel 31 szakorvos és egészségügyi szakember vesz részt a gyógyító körúton: Csíkszentdomokosra, Csíkszeredába, Csíkszentmártonba, Gyimesfelsőlokra, Gyimesbükkre és Székelyudvarhelyre látogatnak el.

Az orvos csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermekneurológus, bőrgyógyász, gyermekradiológus, fül-orr-gégész, traumatológus, pedoaudiológus, hallásakusztikus, szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus, kéz- és plasztikai sebész vesz részt. A korábbi évekhez hasonlóan a gyermekmentő mozgó fogászati busza is a csoporttal tart. A mobil rendelőben dolgozó önkéntes fogorvosok tavaly közel 4500, Magyarországon és a határon túl élő gyermek fogait vizsgálták meg.

Idén először csatlakozik az egy hetes körúthoz az NGYSZ nőgyógyászati kamionja, amelynek orvosai – a többi szakemberhez hasonlóan – szűréseket végeznek és tanácsadást tartanak.

A szolgálat erdélyi útjának programjában sportesemény is szerepel: a magyar parlamenti képviselők és a Hargita megyei közméltóságok csapatainak hagyományos futballmeccsére Csíkszentdomokoson kerül sor október 12-én 10 órától. A mérkőzést idén is Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sportbizottságának elnöke vezeti.

A szervezet útját idén is az OTP Bank segíti, amely közel két évtizede kiemelt támogatója a szolgálat egészségügyi programjának. A pénzintézet az októberi erdélyi orvosi körúthoz ingyenesen biztosít mikrobuszokat, kisteherautót és gépkocsivezetőket. Romániai leánybankja is követi az anyavállalat által indított kampányt: a magyarországi bankfiókokhoz hasonlóan minden romániai kirendeltségen adományládát helyeztek ki, és az így befolyt pénzzel az NGYSZ romániai egyesületének munkáját segítik.

A részletes vizsgálati időpontokról és helyszínekről az NGYSZ honlapja szolgál bővebb információkkal (www.ngysz.hu)