Erdély hírei

2019.10.22. 14:15

„Moszkvai esték” a kolozsvári Győzelem moziban

2019 november 1 és 3. között a kolozsvári Győzelem (Victoria) mozi harmadszorra lesz helyszíne a „Moszkvai esték” címet viselő orosz filmfesztiválnak, amelyet a bukaresti  Orosz Tudományos és Kulturális Központ és a Vostok Group szervez a BBTE Orosz Kulturális Központjának közreműködésével. Az érdeklődéssel várt esemény az idén az orosz filmipar újdonságaiból nyújt majd változatos ízelítőt.

2019 november 1 és 3. között a kolozsvári Győzelem (Victoria) mozi harmadszorra lesz helyszíne a „Moszkvai esték” címet viselő orosz filmfesztiválnak, amelyet a bukaresti  Orosz Tudományos és Kulturális Központ és a Vostok Group szervez a BBTE Orosz Kulturális Központjának közreműködésével. Az érdeklődéssel várt esemény az idén az orosz filmipar újdonságaiból nyújt majd változatos ízelítőt.A november 1-i gála estet követően Igor Zajcev Tobol című (eredeti címe: Тобол) történelmi filmdrámájának a bemutatójára kerül sor. A film Péter cár új testőrcsapatának fiatal tisztjéről szól, aki a cár parancsára a szibériai Tobolszkba távozik. Itt talál rá az első szerelem, ugyanakkor csapatával a helyi méltóságok összeesküvésébe keveredik. Erődjét a dzungárok ostromolják, és nincs honnan segítségre számítania… A főbb szerepeket Ilja Malanyin, Dmitrij Nazarov, Agata Muceniece játsszák.

November 2.-án három film kerül bemutatásra. 17.30-tól Anton Megerdicsev Felfelé törekvés (eredeti címe: Движение вверх) című filmje kerül vászonra. A Nyikolaj Kulikov, Andrej Kurejcsik, Szergej Belov és Alekszandr Konivalov forgatókönyve alapján 2017-ben készült sportdráma egy igaz történetet mesél el az 1972-es müncheni olimpia kosárlabdadöntőjéről, amely az Egyesült Államok és a Szovjetunió között zajlott. A film szereposztásában olyan híres színészeket láthatunk, mint: John Savage, Vlagyimir Maskov, Ivan Kolesznyikov, Kirill Zajcev és Marat Basarov.

20 órától a Világok őre (eredeti cím: Черновик) című filmet láthatja a közönség, amely Szergej Lukjanyenko azonos című regényének feldolgozása és a fantasy műfajhoz tartozik. Bemutatóját nagy érdeklődéssel várták 2018-ban a filmrajongók. A forgatókönyvet Szergej Vasziljevics Lukjanyenko, Makszim Budarin, Szergej Artimovics, Gyenisz Kurisev, Szergej Mokrickij, Olga Sobenyina és Jelena Didevics írta. A film zeneszerzője Kirill Richter. gyártója a New People Film Company, forgalmazója a Columbia Pictures. A főbb szerepeket Nyikita Volkov, Julija Pereszild, Jevgenyij Ciganov, Jevgenyij Tkacsuk, valamint Olga Borovszkaja játsszák.

A fesztivál második napját Alekszandr Zolotuhin Orosz fiú (eredeti címe: Мальчик русский) című debütfilmje zárja, amelyet 2019 február 10-én a 69-ik Berlini filmfesztiválon mutattak be a nagyközönség előtt. Cselekménye az I. Világháború idején játszódik, középpontjában egy egyszerű orosz fiú áll, aki naivságánál fogva és hírnévről, kitüntetésekről álmodozva, beáll önkéntesnek. Már az első ütközetben elveszti a látását, és a továbbiakban „hallóként” szolgál: feladata az, hogy hatalmas fémtölcsér segítségével érzékelje az ellenség repülőinek közeledtét és riassza az alakulatot. A film főszereplői: Mihail Buturlov, Szergej Goncsarenko, Vladimir Koroljov és mások.

November 3-án 17.30-tól a Túlélés nehézségei című 2019-es filmet (eredeti címe Трудности выживания) nézhetjük meg, Jevgenyij Torres rendezésében. A romantikus komédia főhősnője egy Nyina nevű újságírónő, aki szenzációs témát hajhászva, egy lakatlan szigetre utazik, ahol állítólag egy magányos milliomos él. A főbb szerepeket Vaszilij Bricsenko, Jelizaveta Kononova, Jan Capnyik és Alekszandr Szamojlenko játsszák.

A 19.30-kor kezdődő záróünnepség után, 20 órától az idén bemutatott Balkáni vonal című akciófilm (eredeti címe: Балканский рубеж) kerül vetítésre, amelyet orosz–szerb koprodukcióban rendezett Andrej Volgin. A film cselekménye 1999-ben, Jugoszlávia bombázása idején játszódik. A középpontban az orosz deszantosok váratlan akciója áll, amikor a bombázás közepén a Boszniában maradt békefenntartók 200 fős csapata elfoglalta a koszovói Szlatina repülőteret. A repülőtér túszai között van Andrej Satalovnak, a deszántosok parancsnokának a szerelme is... A film szereposztásában Anton Pampusnij, Gosa Kucenko, Milos Bikovocs, Milena Radulovics, Gojko Mitics, Ravsana Kurkova nevét olvashatjuk.

A filmfesztivál egy 2018-ban bemutatott komédiával zárul. 22.30-tól vetítik a Krisztoforov halhatatlansága (eredeti cime: Ве́чная жизнь Алекса́ндра Христофо́рова) című alkotást. A film rendezője Jevgenyij Seljákin. A cselekmény középpontjában egy beteg hajdani színész - Alekszandr Hrisztoforov áll, aki egy kis üdülővárosban közönség-szórakoztatóként tengeti életét. Éjszakánként, rémálmaiban saját temetését látja, amelyen senki nem akar egy jó szót mondani az elhunytról. Egy szép napon egy színészkollégájától kap egy kis üveg titokzatos gyógyitalt. A főbb szerepekben, többek között, Alekszej Guszkovot, Okszana Fanderát, Timofej Tribuncev-et látjuk majd.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Bartalis Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!