Erdély hírei

2019.09.09. 11:48

Erős széllökésekre figyelmeztetnek Bihar megyében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) narancsszínű jelzést adott ki Bihar megyére, az erős széllökésekre figyelmeztet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) narancsszínű jelzést adott ki Bihar megyére, az erős széllökésekre figyelmeztet.

A ma kiadott, Bihar megyét érintő figyelmeztetés a heves széllökésekre vonatkozik, 15 és 21 óra között a széllökések elérhetik a 80-90 kilométeres óránkénti sebességet, ugyanakkor légköri instabilitás jellemezheti a megyét hajnali 3-ig, esőre, jégesőre, szélre, villámlásokra lehet számítani.

Más térségekben

Az ANM az ország nyugati részére vonatkozóan ugyanerre az időszakra szintén másodfokú figyelmeztetést adott ki a heves széllökésekre vonatkozóan, északnyugaton elsőfokú (sárga) figyelmeztetés van érvényben légköri instabilitás miatt. Estig Bihar megye mellett Temes, Arad és Szatmár megyében, illetve Krassó-Szörény megye bizonyos térségeiben felerősödik a szél. Légköri instabilitás jellemzi továbbá a Bánságot, a Körösök vidékét, Máramarost és Erdély északnyugati részét. Heves szélre, viharokra, zivatarokra van kilátás hajnali 3-ig.

A szél Máramaros, Szilágy, Kolozs, Fehér, Hunyad és Krassó-Szörény megyében 60 - 75 km/h-val fújhat, és a hirtelen leeső csapadékmennyiség elérheti a 20-25, néhol 40 litert négyzetméterenként.

Tanácsok

A légköri instabilitás negatív hatásainak megelőzésére a Bihar Megyei Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség azt javasolja a lakosságnak, hogy távolítsák el a száraz fákat, ágakat, biztosítsák, vagy távolítsák el az épületek instabil elemeit, amik vihar esetén leeshetnek és balesetet, illetve anyagi kárt okozhatnak. Az erős szél okozta károk korlátozása érdekében keressenek fáktól, vagy villanyoszlopoktól megfelelő távolságra lévő, biztonságos parkolóhelyet autóik számára.

Ha a vihar közeledik, szakítsanak meg minden szabadidős tevékenységet és menjenek be egy épületbe, zárják be az ablakokat, ajtókat, kerüljék a zuhanyzókat és fürdőszobákat, mivel a rögzített csővezetékek vezethetik az villamos energiát, kapcsolják ki az elektromos berendezéseket, mert ezek a légköri elektromos kisülések következtében károsodhatnak.

Ha nyílt térben tartózkodnak, guggoljanak le, tegyék kezüket a fülükre és a fejükre, fejüket szorítsák a térdük közé; csökkentsék az érintkezési felületet a talajjal, amennyire csak lehetséges, semmiképpen ne feküdjenek a földre; kerüljék el a magas dolgokat, mint például egy nyílt térben található elszigetelt fa, vízi jármű, és bármilyen fémtárgyat, mint mezőgazdasági eszközök, kerékpárok stb.; ha erdőben éri Önöket a vihar, keressenek menedéket egy alacsonyabb fákból álló területen; ha nyílt terepen tartózkodnak, igyekezzenek alacsonyabb helyekre, például egy völgybe; ha éppen egy tóban vannak, azonnal menjenek ki a partra és vonuljanak fedezékbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!