Erdély hírei

2019.07.16. 12:24

Sarkvidék

Joe Penna rendezésében készült Arctic (Sarkvidék) című film az Északi- sarkon történő repülőgép- katasztrófa túlélőjenek, Overgárdnak megpróbáltatásaira, kalandjaira reflektál. A rendkívül fegyelmezett férfi megoldásokat keres a túléléshez, miközben várja a megmentésére jövő helikoptert vagy repülőt.

Joe Penna rendezésében készült Arctic (Sarkvidék) című film az Északi- sarkon történő repülőgép- katasztrófa túlélőjenek, Overgárdnak megpróbáltatásaira, kalandjaira reflektál. A rendkívül fegyelmezett férfi megoldásokat keres a túléléshez, miközben várja a megmentésére jövő helikoptert vagy repülőt.

A túlélés reményében

A fagyott földből és hóból S.O. S. segélykérő feliratot írt. Napi rutinszerű cselekedeteivel igyekszik megteremteni a túléléshez szükséges feltételeket. A repülőroncs belsőjében levő kézi hajtású segélyhívó szerkezetet működtet. A napi megélhetéshez élelemre van szüksége. Léket vágva, halakat fog, amiket tárol. Mivel a repülőgép belső terében nincs gázpalack, nem tud meleg ételt készíteni. Az asztalnál nyersen eszi meg a halat. A zord időjárás körülményei között, a hóviharban érkező mentőhelikopter lezuhant. A férfi a lezuhant géphez megy, felmérve a tragédiát. Látja, hogy a pilóta életét vesztette. Talált egy súlyosan megsebesült, mozgásképtelen fiatal nőt, akit kiment a helikopterből. Ellátja a sebeit, gyógyszert ad neki. Kapcsolatot próbált teremteni vele. „Érted, mit mondok? Szorítsd meg a kezem!” - mondta. Rájön, hogy a fiatal nő beszédképtelen. Visszatérve a lezuhant helikopterhez, néhány a túléléshez szükséges értékes dolgot- ételt, orvosi felszerelést, szánt és egy térképet- talált. Overgárd nehéz döntés előtt áll, vagy várja az újabb mentőhelikoptert, vagy a végtelen hómezőn elindul, megkeresni a bázist. A helyzetet bonyolítja, hogy már nincs egyedül. Gondoskodnia kell a magatehetetlen nőről. A térképet tanulmányozva, elindul megkeresni a bázist. Átgondolja, milyen útvonalon lehetne eljutni a menedékházhoz. Természetesen kevés támponttal rendelkezik, csak jelekből következtet, milyen irányba induljanak. A hálózsákba tett fiatal nőt szánra teszi, amelyet maga után húz. Elindulnak a jégmezőn, hogy megkeressék a bázist.

A film érdekessége az a mód, ahogy a férfire összpontosítja a figyelmet. Semmit sem tudunk az illetőről, nincs semmi információ a repülőgép- katasztrófa előtti élethelyzetéről. Csak arra összpontosít, mit kell tennie Overgárdnak ebben a rendkívüli helyzetben, magára hagyottan. Hasonló kép alakult ki a fiatal nőről is. A férfi a helikopterben a nő gyermekének képét találta meg. Mindez szerepet játszott a döntésében. A végtelen hómezőn különböző kihívásokkal kellett szembenézniük. Hamarosan jégfalba ütköznek, majd jegesmedve elől kellett menekülniük egy barlangba. Az elcsigázott férfi saját menekülése érdekében, egy adott pillanatban, amikor a szán a havas sziklás tájon lezuhant, magára hagyta a tehetetlen asszonyt. Azonban az útja sikertelen, mert egy gödörbe esett be, megsebezve a lábát. Ekkor döbben rá, hogy tettének morális vonatkozása is van, mert felelősséggel tartozik az embertársával szemben. Visszament a nőhöz, akit többé nem hagyott magára. „Nem vagy egyedül, ketten vagyunk” - mondta neki. Bolyongása során egy adott pillanatban megpillantja a távolból megjelenő mentőhelikoptert. A férfi a még megmaradt fáklyával próbálja megvilágítani a helyet, azonban a jelzését nem veszik észre. Az elcsigázott, az úton megsebesült férfi, végső erőfeszítéssel, a havon a nő mellé fekszik. Megjegyzi, együtt vagyunk, már nem vagy egyedül.

A filmben kevés a dialógus, inkább a monológ uralja. A mozgásképtelen asszony passzív szerepet játszik. A produkció hitelesen megjeleníti a végtelen hómezőn menedékházat kereső két ember kálváriáját. Érzékelteti a túlélés lehetőségében megingott férfi szenvedését. Rendkívül kifejező a hidegtől, az erőfeszítéstől eltorzult arca, amely a kilátástalanság érzését sugallja. A produkció cselekménye vakító fehér környezetben bontakozik ki. Rendkívül érdekes az a mód, ahogyan a rendező felhasználja a végtelen hómező fehérségét. A vakító fehér szimbolizálja a magára maradottság életérzését. A film az Északi- sark zord környezetében kiutat kereső ember történetét mutatja be, aki egy adott pillanatban olyan társra talál, akiről gondoskodnia kell. Mit tesz azért, hogy túléljék a katasztrófát. A film a választás, a döntés dilemmájának morális vetületét is érzékelteti.

Az „Arctic” (Izland, AEÁ, 2018) című film alkotói

Rendező: Joe Penna. Forgatókönyvíró: Joe Penna, Ryan Patrick Morrison. Operatőr: Tómas Örn Tómasson. Vágó: Ryan Patrick Morrison. Zenéjét szerezte: Joseph Trapanese. Szereplők: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir, Tintrinai Thikhasuk.

A film forgatása az izlandi hómezőkön 19 nap alatt valósult meg. A rendkívüli körülmények között megtörtént filmezés komoly kihívást, nagy megpróbáltatást jelentett az alkotóknak.

Joe Penna (1987, Brazília, Sao Paulo) youtubistaként kezdte a pályafutását 2006-ban, jelentős sikereket ért el. 2015-ben készített Turning Point című rövidfilmjét a Tribeca Filmfesztiválon mutatta be. Az Arctic (Sarkvidék) című produkció az első nagyfilmje, premierje a 2018-as Cannes-i Filmfesztiválon volt, a bemutatót hosszas taps és ováció követte. Arany Kamera-díjra (legjobb film) jelölték. Több nemzetközi filmfesztiválon- Deauville (2018), Helsinki (2018), Busan (2018), Göteborg (2019), a 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (2019) - tekinthette meg a nagyérdemű.

„… lehetetlen embernek maradni, ha egyedül vagy”

Mads Mikkelsen dán színész (1965, Koppenhága) 1996-ban debütált az Elátkozott város című akciófilmben. A filmszerepekben, a sikeres sorozatokban való fellépése népszerűvé tette, a dán média középpontjába került. 2012-es Cannes-i Filmfesztiválon a Thomas Vinterberg rendezésében készült A vadászat című filmben játszott szerepéért a legjobb férfi alakítás díját kapta.

Az Arctic (Sarkvidék) című film sikerét a Mads Mikkelsen színészi játéka és a produkció csodálatos látványvilága eredményezte. Az egyik interjú alkalmával arról kérdezték, miért vállalta el a szerepet? „Főleg a történet miatt, ami számomra arról szól, lehetetlen embernek maradni, ha egyedül vagy. Ahhoz, hogy élni tudj, szükséged van valakire, aki melletted van. Ha nincs melletted senki, az csak túlélés, nem élet.”

A nézőközönség izgalommal tekintette meg a filmet, mely további elmélkedésre késztette. Hiszen egy határhelyzetben levő embernek az életért való küzdelmét láthatta, aki mihelyt társra talált, választás előtt állt. Sok nézőben felvetődött a kérdés, hogyan cselekedne, milyen döntést hozhatna válságos helyzetben. Melyek a moralitásnak, a felelősségnek a határai?

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!