Erdély hírei

2018.11.02. 21:55

Virágvölgy

Csuja László Virágvölgy című filmje egy menekülő fiatal pár történetét mutatja be. A társadalom peremére szorult egyének világába nyerünk betekintést, küzdelmüket a fennmaradásért, és hibás döntéshozataluk következményeit ismerhetjük meg.

Csuja László Virágvölgy című filmje egy menekülő fiatal pár történetét mutatja be. A társadalom peremére szorult egyének világába nyerünk betekintést, küzdelmüket a fennmaradásért, és hibás döntéshozataluk következményeit ismerhetjük meg.

 

A produkció a Magyar Nemzeti Filmalap pályakezdő tehetségek támogatására létrehozott Inkubátor Programjában készült. Világpremierje 2018-ban az 53. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon volt. A produkciót az első és második filmeket bemutató East of West (Nyugat Keletje) versenyprogramban beválogatták, elnyerte a zsűri Különdíját.

Bianka öntörvényű, unatkozó fiatal lány, aki céltalanul sodródik a világban. A külvárosi parkban megpillantja a két gyerekes anyát, aki a gyermekkocsiban levő csecsemőt rövid időre ott hagyja, hogy megkeresse a parkban játszó kisfiát.  Bianka úgy érzi, hogy az anya elég durván bánik a gyermekeivel. Hirtelen felindulásból ellopja csecsemőt, a gyermekkocsival elhagyja parkot. Szükség lenne otthonra, ahol gondozhatná a gyermeket.  Ezért felkeresi ismerőseit, mondván, hogy a gyerekkel együtt szeretné, ha befogadnák. Azonban senki sem fogadja be.  Véletlenül találkozik a munkásszállón élő Lacival, aki megpróbál segíteni lánynak. A jó szándékú fiatalember a nagybátyja gyámsága alá került. Tesztek alapján vizsgálták, mennyire képes önálló döntéshozatalra. A teszt-vizsgán nem ért el eredményt.  Ez a gyámjának jó hírt jelentett, mert a kapott segélyeket a nagybácsi elsajátíthatja, másrészt a fiú segédkezhet a bútorszállító cégénél. Az értelmileg enyhén sérült Laci úgy érzi, hogy[FC1]  az otthonteremtésre van esélye. Rövid időre Bianka és a csecsemő a munkásszállóban kap lakhatási lehetőséget. Pénz nélkül nem igen lehet otthont teremteni. Kénytelenek más megoldást keresni. A két fiatal a gyermekkel együtt menekül a törvény elől.

A Virágvölgy-road movie

Műfajilag a Virágvölgy című alkotás road movie, amely a párkapcsolatra, a boldogságkeresésre, a szülői felelősségvállalásra fókuszál. Hitelesen érzékelteti a fiataloknak egymáshoz való viszonyát, a csecsemő sorsának alakulását. A film cselekménye Magyarországon játszódik le, napjainkban. A rendező szerint az alkotás címe képzeletbeli helyre utal, ahol jó lenni. A film improvizációra épül. A rendező kulcsszavakat mondott, amit a szereplők beépítettek a dialógusukba.

„A filmnek szoros kapcsolata legyen a hétköznapi valósággal.”

A 18. Erdélyi Magyar Filmszemlén is bemutatták a filmet. A kolozsvári filmvetítést követő közönségtalálkozón Csuja László beszélt a szereplőválogatásról, a filmezés folyamatáról. A moderátor szerepét Gergely Zsuzsa, a Kolozsvári Rádió munkatársa töltötte be. A rendező szerint fontos, hogy a filmnek legyen kapcsolata a hétköznapi valósággal. A szerep és a szereplő magánélete között szoros kapcsolat legyen. A film amatőr szereplőkkel készült: a női főszerepben Berényi Bianka Instagram- sztár, az EU Cannibal frontembere, a férfi főszerepben Réti László többszörös Speciális Olimpiai bajnok látható. Rövid idő alatt megtalálta férfi főszereplőt alakító Réti Lászlót- mondta a rendező. El tudta képzelni, hogy Laci olyan ember, aki befogadna egy nőt a gyermekével. Két szavas mondatokat mond. Laci tisztasága fogta meg. Visszahúzódó természete van. Másfél évig kereste a női főszereplőt alakító egyént. Berényi Bianka szabadsága, spontaneitása fogta meg.  Azokat a filmeket szereti- fejtette ki Csuja László- amelyekből az első tízpercben tudjuk, hogy semmi jó, nem lesz. Fontos a fatális helyzet. Olyan, mint a mocsár, ahol a két szereplő állandóan süllyed.  Ha a társadalom perifériáján élő emberek rossz döntéseket hoznak, olyan helyzetbe kerülnek, hogy tönkre teszik az életüket. Jó szándékú ember hozhat olyan döntést, aminek következtében élete szétfoszlik.  A film szerint Laci egy adott pillanatban megfogalmazza, hogy normális életet, családi életet akar teremteni. Szeretné megtapasztalni a felelősségvállalást. Jó szándékú döntése ellenére örvénybe kerül. Bianka belső ürességgel küzd, aki jön a semmiből, majd eltűnik semmibe. Szándékszik, hogy az ürességet kitöltse, vágyik arra, hogy kapcsolatot teremtsen más emberekkel. De nem tudja megvalósítani elképzelését.

A film alkotói

Rendező: Csuja László. Forgatókönyvíró: Csuja László, Nagy V. Gergő. Operatőr: Vass Gergely. Vágó: Csabai Attila. Hangmester: Császár Gábor. Szereplők: Réti László (Laci), Berényi Bianka (Bianka), Kozma Károly (Karcsi), Kardos György (szobatárs), Kardos Róbert (nagybácsi). Producer: Muhi András, Ferenczy Gábor, Berecz M. Ágnes. Gyártó: FocusFox.

Virágvölgy című produkció - Csuja László első nagyjátékfilmje

Csuja László (1984, Debrecen) magyar rendező, dramaturg, az Erdélyi Vándorszínház alapítója. 2012-ben a Színház és Filmművészeti Egyetemen végzett. Rövidfilmeket alkotott. A Foszfor című kisjátékfilmjével (2009) jelentős nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt.  2018-ban, a Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál „Párhuzamok és ütközések” nevű szekciójában bemutatott Virágvölgy című filmje a Kritikusok Díját kapta.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!