Erdély hírei

2018.11.18. 11:24

Moszkvai estek

A kolozsvári Győzelem moziban november 8 -11. között zajlott le a II. Moszkvai estek, Orosz Filmfesztivál, amelynek keretében változatos témájú, műfajú produkciókat mutattak be. Kiállítás gazdagította a rendezvényt. A Moszkvai estek meghívottja Irina Butanaeva színésznő volt.

A kolozsvári Győzelem moziban november 8 -11. között zajlott le a II. Moszkvai estek, Orosz Filmfesztivál, amelynek keretében változatos témájú, műfajú produkciókat mutattak be. Kiállítás gazdagította a rendezvényt. A Moszkvai estek meghívottja Irina Butanaeva színésznő volt.

2016 -2018 között készült filmeket tekinthetett meg a nagyérdemű, amelyek a Oroszország történelmének különböző korszakaiba – a birodalmi Oroszország, a Szovjetunió, illetve a jelenkori Oroszország- kalauzolja el a nézőket. A kolozsvári filmrajongók körében nagy érdeklődést váltott ki a Moszkvai estek című fesztivál. A bemutatásra kerülő 4 filmre (a Bolshoi, a Vikingek, a Sobibor, a Matilda című alkotás) már a filmszemle megkezdése előtt minden jegy elkelt. A szervezők szerint a Moszkvai estek című fesztivál nézőinek száma ebben az évben megkétszereződött.  A marketing tevékenységük hatékonyságát mutatja, hogy sikerült megszólítani a fiatalokat, akik a közönség jelentős részét alkották. Megfelelő szervezéssel, programmal közönségvonzóvá tették a rendezvényt.

Változatos témájú alkotások a filmszemlén 

Bolshoi-film

Valery Todorovskiy rendezésében készült a Bolshoi című film (2017), amely egy fiatal balerina küzdelmét mutatja be. Nagy álma, hogy felléphessen a Bolshoi színpadán. Azonban terve sok munkát, fájdalmat, bizonyos dolgokról való lemondást igényel. A kis bányavárosban tanuló Yulka Olshanskaja táncos képességére felfigyelt Potockiy (Aleksandr Domogarov) volt balett-táncosos. Azonban ahhoz, hogy a híres operaházakba fellépjen, előbb tanulnia kell, elvégezni a balettiskolát A cél eléréséhez áldozatvállalásra, bizonyos szokásokról való lemondásra van szükség. A film betekintést nyújt a Bolshoi titkaiba, különös, varázslatos világára, arra, hogy mi van a függöny mögött. Yulka szerepét Margarita Simonova (litván balerina, a Lengyel Nemzeti Ballet társulat tagja) játssza. A balettmester szerepét Alisa Freyndlich (1934, Leningrád), neves szovjet, orosz színésznő alakítja. A néző képet alkothat a rendkívül szigorú, merev oktatói-nevelési folyamatról, az alkalmazott oktatási módszerekről. Valery Todorovskiy (1962, Odessza) filmrendező, forgatókönyvíró, producer az apja, a híres filmrendező Peter Todorovszkiy, nyomdokain haladt. Több film producere, a Jampecek (Stilyagi) című orosz film rendezője, forgatókönyvírója, 2010-be készült Kandahár című film producere, 2017-ben bemutatott Bolshoi című produkció rendezője, producere.

Péntek- című alkotás

A Péntek (Evgeni Seliakin, 2016) című vígjáték Moszkva legnépszerűbb éjszakai klubjaiban a szórakozni vágyók szokásaira, kalandjaira reflektál. A film operatőre: Andrei Debabov. A társadalom elit fiataljainak világába kalauzolja el a nézőt. A fiatal nemzedék egyik képviselője Mihail Bodnar (Danila Kozlovsky), aki egy éjszakára pincér lett.

Viking-című film

Zsúfolt moziteremben vetítették Andrey Kravchuk rendezésében készült a Viking című történelmi filmet (2016), főszerepben Danila Kozlovsky játszik, aki Hardcore Henry- és a Vámpírakadémia című filmekből ismert. A film története I. Vlagyimirről szól, aki száműzetésbe vonul, mert féltestvére Jaropolk megölte Oleget, a testvérüket és így a ruszok királya lett.  Vlagyimir 980-ban visszatért Novgorodban norvég zsoldosokkal, majd Kijevbe vonult be. Jaropolk hosszas ostromzár után az öccse táborába ment tárgyalni, ahol két zsoldos kardjával végzett vele.  I. Vlagyimir, a szent Vlagyimir néven ismert, kijevi nagyfejedelem (978 vagy 980-1015) lett, ő térítette meg a kereszténységre a Kijevi Ruszt.  Főbb szerepekben: Alexandra Bortich, Svetlana Khodchenkova, Pawel Delag. A legköltségesebb orosz filmek egyike, érdekes vizuális effektusok, képek teszik látványossá a filmet.

Az edző

Danila Kozlovsky rendezésben készült Az edző című alkotás (2018) a sport világába nyújt betekintést. Az orosz nemzeti csapat neves futballistája elvéti a 11-est, amitől nemcsak az ő karrierje, hanem a csapat sorsa függ. Iuriy Stoleshnikov (Danila Kozlovsky) elhagyta az országos válogatott csapatot, s egy vidéki csapat edzője lesz. Fáradalmas munkájának meg van az eredménye. Számára nemcsak az eredmény volt fontos, hanem az önbizalmának a visszanyerése is. A film nemcsak a futballt kedvelők számára érdekes, hanem a különböző közösségek számára is. A teljesítményről, a kudarcról, a tribünök mögötti rendkívüli erőfeszítést igénylő munkát mutatja be.  Danila Kozlovsky a film rendezője, forgatókönyvírója, producere, és főszereplője.

 Sobibor című film

A Konstantin Khabenskiy által rendezett Sobibor című film (2018) igaz történeten alapuló történelmi dráma. Forgatókönyvírók: Ilya Vasiliev, Anna Chernakova, Michael Edelstein.  Alexander Pechersky szovjet tisztnek sikerült lázadást kelteni a második világháború idején a Sobibor megsemmisítő táborban, kitörjenek a foglyok a fogságból. 1943-ban a lengyel Leon Feldhenden és a szovjet Alexander Pechersky által vezetett földalatti mozgalom során 600 fogolyból 300 menekült meg. A sobibori megsemmisítő tábor 1942-1943 között működött. Az Alexander Pechersky vezette lázadás az egyetlen sikeres kitörés volt a náci haláltáborokból. Főbb szerepekben: Konstantin Khabenskiy (Alexander Pechersky), Christopher Lambert (Karl Frenzel), Kacper Olszewszki. Zenéjét szerezte Kuzima Bodrov. A filmet Oscar-díjra javasolják, a legjobb idegennyelvű film kategóriában. A sobibori lázadással kapcsolatban még készítettek filmet. 1987-ben mutatták be Jack Gold rendezésében készült Szökés Sobiborból című angol- jugoszláv háborús filmet, amely két Golden Globe-díjat nyert.

Az elsők ideje

Dimitriy Kiselev rendezte Az elsők ideje című filmet (2017), amelynek cselekménye a ’60-as években zajlik le. A Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok a világűrért folyó harcban az elsőbbséget akarták megszerezni.  Az elsők ideje című alkotás a rendkívüli teljesítmény kulissza titkaiba avatja be a nézőt. Forgatókönyvíró: Oleg Pogodin, Yuri Korotkov, Sergey Kaluzhanov. Szereplők: Konstantin Khabenskiy, Evgeny Mironov, Egor Morozov, Aleksandr Ilyin.

Matilda

Aleksey Uchitel rendezésében készült Matilda című produkció (2017) neves történelmi személyiségekkel kapcsolatos tabu témát dolgozz fel. Alcíme a Romanov dinasztia titka. Az életrajzi film a Romanov dinasztia trónörököse és a lengyel balett-táncosnő szerelmi kapcsolatáról szól. II. Miklós fiatalon szerelmi viszonyt folytatott Matilda Kshesinskaya, a Szentpétervári Színház prím-balerinájával. Azonban miután eljegyezte Alix hesseni hercegnőt, megszakadt a kapcsolat.  A film történelmi tényeken alapul.  II. Miklós (1868, Szentpétervár- 1918, Jekatyerinburg) az orosz birodalom utolsó cárja 1894-1917. között uralkodott. 1917-ben lemondott a trónról, 1918-ban a bolsevikok kivégezték a családjával együtt. 2000-ben az Orosz ortodox egyház II. Miklós cárt és a családját szentté avatta. A film a cár magánéletébe nyújt betekintést. Nagy botrányt váltott ki bizonyos körökben a film. Valójában a produkció központi kérdése a kötelesség és az érzelem, az értelem és az érzelem közti konfliktus. Érdekességként megjegyezhető, hogy nagy költségvetéssel készült alkotás (25 millió dollár). A korhű díszletek, a jelmezek fokozzák az alkotás látványosságát. A forgatókönyvíró: Aleksander Terekhov. Nemzetközi színészgárda szerepel a filmben. Matilda szerepét Michalina Olszanska lengyel színésznő alakítja. II. Miklós szerepét Lars Eidinger német színész játssza.

A 2. Orosz Filmfesztivál szervezői: Vostok Group (Vlad Crișan, Diana Escariu, Oxana Dvornic), a Tudomány és Kultúra Orosz Központja, Bukarest (Natalia Mujennikova), a Babeș- Bolyai Egyetem Orosz Kulturális Központja (Bán- Bartalis Judit, Mihaela Bogdan), a kolozsvári Győzelem mozi (Gabriela Bodea).

Fotókiállítás Csernobil világáról

1986. április 26-án történt a csernobili atomerőmű balesete, köznyelven atomkatasztrófa.  Radioaktív hulladékok hullottak a Szovjetunió nyugati részére, valamint Európa különböző területeire és az Egyesült Államok keleti részére.  Ukrajna, Fehéroroszország, Románia területei szennyeződtek. Több százezer embert kellett kitelepíteni. A halálos áldozatok pontos száma nem ismert. Oxana Dvornic fotóművész meglátogatta a mai Csernobilt.  A kolozsvári Győzelem moziban bemutatott fotókiállítása a mai Csernobil világába kalauzolja nézőt. Lencsevégre kapta a természet szépségeit, állatvilágról, virágokról láthatott a néző ragyogó felvételeket. A fotóművész a mai valóság bizonyos elemeit rögzítette. Mint mondta, az objektivitásra törekedett, s nem pedig a szenzációhajhászásra.  Meg akarta ismertetni a mai csernobili világot. Nemcsak fekete-fehérben kell látni a világot- vélekedett Oxana. A képek bizonyítják, hogy az élet megy tovább.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!