Erdély hírei

2018.09.06. 15:29

„Nem lehet megítélni egy népet sem”

2017-ben Csibi László rendezésében készült „Nussbaum 95736” című dokumentumfilm, amelyet a IX. Kolozsvári Magyar Filmnapokon a Tranzit Házban mutattak be. A film a 87 éves Nussbaum László holokauszt túlélő történetét mutatja be.

2017-ben Csibi László rendezésében készült „Nussbaum 95736” című dokumentumfilm, amelyet a IX. Kolozsvári Magyar Filmnapokon a Tranzit Házban mutattak be. A film a 87 éves Nussbaum László holokauszt túlélő történetét mutatja be.

Két év munkájának eredménye a 10 órás nyersanyagból készült 52 perces produkció. A film forgatása Tordán, Kolozsváron, Auschwitzban, Buchenwaldban történt. A rendező a különböző helyszíneken követi Nussbaum Lászlót, aki felidézi az akkori történeket, eseményeket. A 16 éves fiatal szemszögéből mondta el, hogyan élete meg a szörnyű megpróbáltatásokat, a felszabadulást, hazatérését, az új világba való beilleszkedését. Felelevenednek az 1940-es években átélt események, életérzések. A filmrendező archív anyagokat, Nussbaum László személyes dokumentumait, tárgyi bizonyítékokat használt a filmezés során.

„Az ő nemzedéke 15-16 éves volt, mikor deportálták.”

Nussbaum László Tordán született, ahol elemi iskolai tanulmányait végezte. A család a második bécsi döntés után Tordáról Kolozsvárra költözött. Időközben életbe léptek a zsidó törvények. A zsidó fiatalok nem járhattak iskolába. De nemcsak a zsidó diákokat, hanem a zsidó tanárokat is menesztették. Ezért létrehozták a zsidó líceumot, amelynek igazgatója Antal Márk volt. Amint elmondta, az iskola volt az egyetlen hely, ahol szabadon beszélhettek. A társadalmi életből kiszorítják őket. A kolozsvári zsidókat kiszorítják a város területéről, csak a legszükségeseket vihették magukkal. A kolozsvári gettóban, ami a Téglagyár területén volt, 18.000 zsidót zsúfoltak össze. A szüleivel ellentétben, ő másként fogta fel a kialakult helyzetet. Számára ott voltak az iskolatársai, barátai. Mint mondta, nem gondolt a jövőre. 3 hét után az első transzporttal bevagonírozták, marhavagonban vitték szüleivel, testvérével egy koncentrációs táborba. „Az utazás négy napig tartott, és így érkeztünk meg egy állomásra. Nagy ordibálás hallatszott: „kiszállni, kiszállni a vagonokból”. Egy olyan szó, amit eddig nem hallottam soha: „Los. Los!” A schnell-t még tudtam, hogy gyorsaságot jelent, de ez a kényszerítő szó, hogy Los! Los! Aber schnell” és ordítás. Az első, ami mindenkire vonatkozott, nem tudtuk, hogy hol vagyunk. Egy név, ami teljesen ismeretlen volt: Auschwitz.” Ebben a lágerben haltak meg a szülei és a testvére. Megrázó élményként élte át az édesesanyjával kapcsolatos hírt. Egy őrtől kérdezte meg, miként veheti fel a kapcsolatot a női lágerben levő édesanyjával. „Anyád a füstben van” -válaszolt az őr. Beszélt arról, miként élte meg az auschwitzi lágeréletet. 1944 őszén Josef Mengele, a koncentrációs tábor orvosa a legnagyobb szelekciót valósította meg. Kezével, glaszé kesztyűs kezével jobbra, vagy balra integetett, közben operaáriákat fütyült. Életről, halálról döntött. Mivel nagy transzportok voltak, sokszor nem volt hely a gázkamrában, 3 napot várni kellett. Naponta 5000-10000 embert égettek el. Felejthetetlen tragikus élményt élt át, mikor talált egy fiút, aki féladag kenyérért hajlandó lett volna a tiltott területen átmenni, cserélni a testvérével. Nussbaum László ösztönösen érezte, hogy végül nem tudja kicserélni a testvérét a másik fiúval. Mint mondta, döntése ösztönös volt, nem morális jellegű. A fiú megjegyezte, hogy nem adja vissza a féladag kenyeret.

1945 tavaszán Buchenwaldi lágerbe vitték, amely jellegzetesen politikai tábor volt. Ott érte a felszabadulás. A film kezdő jelenete Nussbaum Lászlót mutatja, aki válaszol arra a kérdésre, mi volt életének meghatározó eseménye. Sok élménye volt-mondta. 1945. áprilisa- a náci lágerből való szabadulása. Fantasztikus élménynek, különleges érzésnek, meghatározó élménynek nevezte. Úgy érezte, hogy másodszor született meg. A filmben a néző láthatja Nussbaum Lászlónak a Weimar- Buchenwaldi személyi iratát, amelynek felsőoldalán levő kockában megjelölték: 95736 számú fogoly.

Hazatérés

A film érdeme, hogy reflektál Nussbaum László hazatérésére is, arra, hogyan élte meg az új világba való beilleszkedését. Beszélt arról, hogyan gondolkodtak a felszabadulás után. A felszabadult emberek véleménye megoszlott. Egyesek szerint soha nem mennek vissza a volt lakhelyükre. Mások Palesztinába szerettek volna menni. Voltak olyan egyének, akik haza akartak menni, s egy új világot építsenek. Egy hónapig tartott míg a 17 éves, sok viszontagságot átélt Nussbaum László hazatért Kolozsvárra. „Nincs lakásom, pénzem, mesterségem, az iskolámat sem fejeztem be.” Rövid időre otthonban helyezték el. Értesítette a Tordán élő rokonait, akik túlzott szeretettel próbálták irányítani. Azonban csendre és nyugalomra volt szüksége. Megismerkedett egy lánnyal, aki hegedült, ő közben olvasott.

A film egyik megható jelenete, amelyben Nussbaum Lászlót láthatja a néző, amint Tibori Szabó Zoltánnak a koncentrációs táborból hazahozott, szatyorban őrzött csikós rabruháját, nadrágját mutatja, amely soha nem volt kimosva.

1947 őszén elment a temetőbe, gyertyát gyújtott szerettei, barátai emlékére. Tudatosult benne, az évek elteltével, miként nyomja el a logika, a tudás, az értelem a pillanatnyi érzelmeket. „Nem lehet megítélni egy népet sem” vonta le a következtetést Nussbaum László.

A film alkotói

Rendező: Csibi László. Szereplők: Nussbaum László, Tibori Szabó Zoltán. Operatőr: Tyukodi Dániel. Zene: Bocsárdi Magor. Producer: Csibi László.

Csibi László (1978, Székelyudvarhely) filmrendező, operatőr, vágó, producer. 2012-ben a Babeș- Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának Filmművészet, fotóművészet és média szakán végzett. Filmjei: A kastély árnyékában (2012), Kós Károly (2013), Édes Erdély, itt voltunk (2015). Kolozsváron a Nussbaum 95736 című dokumentumfilmet a 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták.

Csibi László személyében fiatal, törekvő, tehetséges filmrendezőt ismertem meg. Találkozásunkkor névjegykártyaként 2 dokumentumfilm DVD-t nyújtott át. Beszélt a Nussbaum 95736 című filmjéről, az ötlet megjelenésétől a forgatásig.

Csibi László Nussbaum 95736 című filmjét a különböző hazai és nemzetközi filmfesztiválokon mutatták be. Dokumentumfilmje sikert aratott a seregszemlén.

Az alábbi díjakat kapta:

•    XV. Simfest fesztivál Marosvásárhely, 2018 – különdíj

•    V. Savaria Filmszemle, Szombathely, Magyarország, 2018 – Határon túli magyar nyelvű film díja, I. hely

•    VAS-FILM 14 - Vas megyei Függetlenfilm Fesztivál, Vép, Magyarország, 2018 – fődíj

•    Berlin Flash Film Festival, Németország, 2017 novemberi versenyprogramjában szerepelt. Megnyerte a Legjobb dokumentumfilm díját.

•    Közösségi Televíziók XVII. Filmszemléje, Lakitelek, Magyarország, 2017 – Népfőiskola Alapítvány, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-Zenei Gimnázium, a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Kollégium különdíja

• „Hollywood International Independent Documentary Awards”, Los Angeles, Amerikai Egyesült Államok, 2017 októberi versenyprogramjában szerepelt. Elismerő oklevelet nyert.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!