Erdély hírei

2018.06.19. 18:56

Viktória- bemutató előadás a Kolozsvári Magyar Operában

A Kolozsvári Magyar Opera társulata, az eredeti szövegkönyv alapján, Bori Tamás rendezésében színre vitte Ábrahám Pál „Viktória” című jazz-operettjét. Nagy sikernek örvendett a 2017-2018-as évad utolsó bemutatója.

A Kolozsvári Magyar Opera társulata, az eredeti szövegkönyv alapján, Bori Tamás rendezésében színre vitte Ábrahám Pál „Viktória” című jazz-operettjét. Nagy sikernek örvendett a 2017-2018-as évad utolsó bemutatója.A Viktória című operett ősbemutatója 1930 februárjában Budapesten, a Királyi Színházban volt A szövegkönyvet Földes Imre írta, zenéjét szerezte Ábrahám Pál. Versek szerzője Harmath Imre. Majd 1930 áprilisában a lipcsei nyári operettszínházban láthatta a közönség. A német bemutató alkalmával módosítottak a szövegkönyven, mert bizonyos élmények, mint a szibériai fogság és a gazdasági világválság okozta életérzések még hatással voltak a közhangulatra, ezért vidámabb hangulatú előadást vittek színre. Az idők során az operett számos változást szenvedett. A produkció dalai slágerré váltak.

Viktória című jazz-operett az 1930-as szövegkönyv alapján

A Kolozsvári Magyar Opera három évtízeddel ezelőtt mutatta be a Viktória című operettet, azonban az akkori előadásnál, politikai okok miatt, a szibériai fogság jelenetét elhagyták. Bori Tamás az eredeti, ősbemutató szövegkönyve alapján rendezte a Viktória című előadást, a mai korban helyezve. „Viktória színrevitelében két alapvető dolgot kell megkülönböztetnünk. A darabot és a játszási konvenciót. Ami időnként homlokegyenest szemben áll egymással. Mi itt most arra teszünk kísérletet, hogy eljátsszuk az eredeti darabot, azzal a kitéllel, hogy akik a „megszokott” Viktória- előadások hangulatát szeretnék átélni, ők se csalatkozzanak. Az eredeti szövegkönyvben olvasható a Pétervár-képnél, a palota előtti téren gyülekező katonák már nem a cári haderő tagjai, hanem a Vörös Hadseregé. A darab a világháború utáni Oroszországban indul, a húszas évek elején, a sztálini terror kiépülésének idején akkor, mikor a szibériai hadifoglyok minden szempontból kellemetlenek voltak a kommunista hatalomnak, így egyre embertelenebb körülmények között tartották, vagy kivégezték őket. A Magyar Operában néhány évtízeddel ezelőtti Viktória- előadásban ezt az egész felvonást- politikai okokokból- kihagyták. Felment a függöny, és elkezdődött a gazdag harmonikus Peking-kép. És nem aratott előtte a halál. Mi ragaszkodunk az eredetihez. Azzal, hogy visszatettük az első felvonást, más fénytörésbe kerül sok szereplő és sok viszony” -írta Bori Tamás rendező a sajtóanyagban. A jelenlegi Viktória- előadásban az 1930-as szövegkönyvet vették alapul. A dalok megmaradtak, de a köztük levő szöveg átalakulást szenvedett. A darab vidám hangulatát megtartották. Keserédes hangulata erőteljesebb. Ábrahám Pál- mondta a rendező az előadást megelőző sajtótájékoztatón- zseniális zeneszerző, de nem volt jó hangszerelő. A Viktória- hangszerelése előadásról előadásra változott. „Ezért rendet kellett vágni ezek között”. Kulcsár Szabolcs kiemelte, hogy Ábrahám Pál zenéjén a múlt század ’20-as évek zenéjének, a szalontáncok hatása érződik. A hangszerelés kialakítása során arra törekedett, hogy korhű, de aktuális legyen.

2 évvel ezelőtti együttműködés során jó munkakapcsolat alakult ki a társulat és Bori Tamás rendező között. 2016-ban Bori Tamás rendezésében a Kolozsvári Magyar Opera bemutatta a Cigányszerelem című operettet. A rendező szerint a mostani munkafolyamat nehezebb, mint a Cigányszerelem-előadásnál, amely a Budapesti Operettszínházzal közös produkció volt, díszletet, jelmezeket átvették, itt csak bizonyos átalakításokat végeztek. A Viktória- előadás díszlete, a jelmezei itt készültek. Nehézséget jelentett a darab hangszerelése is.

Bájos szerelmi történet

A történet három országban zajlik le. Az első világháborús kapitányról, szárnysegédjéről és Viktóriáról szól. Szép szerelmi történet. Viktória vőlegénye, Koltay László húszárfőhadnagy a szibériai fogságba került. Úgy tudták, hogy meghalt. Viktória megszereti John Webstert, a nagykövetet, akit feleségül vesz. Később megjelenik a volt vőlegény. Viktória nehéz döntés előtt áll. Választania kell a férje és a volt vőlegénye között.

Az előadás alkotói

A Viktória szerepét hármas szereposztásban Barabás Zsuzsa/ Fülöp Tímea/ Egyed Apollónia alakítja. John Webster, nagykövetet kettős szereposztásban Fülöp Márton/ Szilágyi János alakítja. Koltay László, húszár főhadnagy szerepében a magyarországi Barkóczi Sándor, illetve Szabó Levente. További szereplők: Hary Judit/ Balázs Borbála (Riquette), Madarász Lóránt/ Gergely Elek (Jancsi), Antal Lívia/ Pataki Enikő (Ach -Wong), Farkas Lóránd/ Rétyi Zsombor (Miki gróf), Mányoki László (Orosz őrmester- később ezredes), Ádám János (Polgármester), Mányoki Mária (Incike). Közreműködik a KMO zenekara, énekkara és balettkara, valamint cigányzenészek. Vezényel: Kulcsár Szabolcs. A díszlet Venczel Attila munkája, jelmeztervező Ledenják Andrea. Koreográfus: Gulyás Anna. A koreográfus munkatársa: Rusu P. Gabriela, Cîmpean Rareș, Popa Andreea. A rendező munkatársa: Kántor Melinda.

A Viktória -operett dalai slágerré váltak. Elhangzott dalok közül néhányat megemlítek: Csak egy kislány van a világon, Pardon Madame, Ahol az ember felmászik a fára, Sajnálom, nem tehetem, Nem történt semmi.

Örvendek, hogy a Kolozsvári Magyar Opera új rendezésben nagy sikerrel mutatta be a Viktória című produkciót, amelyben arra törekedtek, hogy az érdekfeszítő történetet hiteles történelmi miliőben helyezzék. A magyar opera társulata korhűen mutatta be a hajdani világban bekövetkezett változásokat. A rendezés, a színészi játék, a korhű díszlet, a jelmezek az előadás sikerességét biztosították. Az előadóművészek játéka a ma nézőjének az érdeklődését váltotta ki. A bonviván szerepét alakító Barkóczi Sándor, magyarországi operaénekes, aki először lépett fel a kolozsvári opera színpadán, meghódította a nézőket. Az előadás során gyakran felcsendült a közönség tapsa, ami szemmel láthatóan visszahatott az előadóművészek játékkedvére is. Az előadás érdeme, hogy sikerült megszólítani a fiatalokat is, gazdagította élményvilágukat.

Tervezhetetlen évad

Színes évadot zártunk- mondta Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója. 30 éven át, műsorigazgatóként, részt vett a Magyar Opera programjának az összeállításában. Azonban ilyen káoszt, kiszámíthatatlanságot, tervezhetetlenséget, mint a 2017-2018-as évadban, eddig nem tapasztalt. Az intézmény programjában bizonyos változást eszközöltek. Egy tervezett előadást lemondtak, kettőt pedig elhalasztottak. Ebben az évben a dologi kiadásokra szánt összeg elfogyott. Ilyen körülmények ellenére, az intézmény vezetőségének, társulatának erőfeszítése révén sikerült színre vinni a Viktória- jazz-operettet, amelynek csodálatos zenéje, a rendkívüli szellemes rendezése, a gazdag, átgondolt színészi játéka elvarázsolta a nézőközönséget.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!