Erdély hírei

2018.06.14. 15:34

Via Transilvanica: 950 km gyalog vagy biciklin Erdélyen keresztül

A Tășuleasa Social szervezet kedden jelentette be annak a Via Transilvanica nevű út létrehozásának elindítását, amely az El Camino zarándokút mintájára kialakított turistaútvonalon Erdély tíz megyéjén vezetne keresztül.

A Tășuleasa Social szervezet kedden jelentette be annak a Via Transilvanica nevű út létrehozásának elindítását, amely az El Camino zarándokút mintájára kialakított turistaútvonalon Erdély tíz megyéjén vezetne keresztül.

A Tășuleasa Social szervezet az elmúlt években számos akcióval és kezdeményezéssel írta be magát a hazai civil szférák sikerlistájára, hol erdőket ültetnek nagyon nagy mértékben, hol szemetet szednek, de számos más területhez köthetően valósítottak meg sikeres projekteket, sokszor közadakozásból. Idén az egyesület merész, nagy tervet eszelt ki a centenárium alkalmából, de nagyon bíznak abban, hogy őszre el fognak készülni vele: egy olyan, az El Camino zarándokút mintájára kialakított turistautat akarnak létrehozni, amely 10 megyén keresztül vezetne, és végigjárása közben a gyalogosok felfedezhetnék Erdély természeti és kulturális értékeit. Az egyesület kedden jelentette be a Via Transilvanica nevű út létrehozásának elindítását. Az út 950 kilométeren át futna Szörényvártól a putnai kolostorig, ez két történelmi pont is, ugyanis Szörényvárnál érkezett be az országba először I Károly román király, Putnán pedig I. (Nagy) István moldvai uralkodó nyugszik. Az utakon kizárólag gyalog, vagy biciklikkel lehet majd közlekedni, és minden 25 kilométernél lehetőség lesz friss ivóvizet szerezni, megszállni, vagy megétkezni egy vendéglátói helyen. A projekt gyulafehérvári bemutatóján a fő koordinátor, Alin Uhlmann Uşeriu elmondta, hogy idén csak az egyik szakasz megnyitására van garancia, ez egy körülbelül 100 kilométeres táv lesz Szászrégentől körülbelül Dornavátráig (Vatra Dornei). Ușeriu ugyanakkor azt is elmondta, hogy az útvonal az erdélyi etnikai sokszínűséget is figyelembe fogja venni, valamint olyan elfeledett értékeket is be kíván mutatni, amelyekről kevés szó esik mostanság. A kezdeményezők azt várják, hogy amennyiben elkészül a teljes, 950 kilométeres táv, évente legalább 200 000-en fogják használni.

transindex.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!