Erdély hírei

2018.06.04. 10:41

Gyermeknapi turnén Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa

Június 1-3 között Erdély több településén lépett fel Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa. A 2016-ban alakult kórus két év munkájának gyümölcsét szeretné a közönség szeretetével kamatoztatni, valamint célkitűzéseit elhivatottan követve, minél szélesebb körben kívánja ismertetni a magyar és nemzetközi gyermekzene irodalom gyöngyszemeit.

Június 1-3 között Erdély több településén lépett fel Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa. A 2016-ban alakult kórus két év munkájának gyümölcsét szeretné a közönség szeretetével kamatoztatni, valamint célkitűzéseit elhivatottan követve, minél szélesebb körben kívánja ismertetni a magyar és nemzetközi gyermekzene irodalom gyöngyszemeit.

Az első megállót a június 1-én 11 órától Mikházán sorra kerülő Csűrszínház gyermeknapi rendezvényeinek megnyitója jelentette, amelyet a Maros Művészegyüttes János Vitéz előadása követett. Az udvaron táncházra is sor került, ahol több száz gyermek együtt ünnepelhetett népi kultúránk környezetében.

A gyermeknapi éneklések Szováta fürdőn záródtak a 19 órától sorra kerülő szabadtéri koncerttel. A gyermekkórus repertoárja főként Kodály Zoltán, Bárdos Lajos műveiből épül fel, de közkedvelt Kaláka gyermekdalok, valamint musical részletek is elhangzanak, amelyekhez a közönség is csatlakozhat.

Június 2-án a parajdi sóbányában lép fel Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa, valamint 3-án a marosvásárhelyi Lidia Gyermekotthonba látogatnak el. Útközben Szelykefürdőn a székelykapuk sorában is felcsendül az énekhang, valamint kórházak gyermekosztályára is terveznek ellátogatni.

Kálló Krisztián, a kórus karmestere szerint “konfortzónájukból, azaz a nagyvárosi életből kimozdítva a gyermekeket, lehetőség adódik a barátkozásra, más gyerekekkel való találkozásra, egymástól való értéktanulásra és nem utolsó sorban az együttlét örömére. A turnéra való felkészülés intenzív próbafolyamattal járt, amelyet a gyerekek rendkívüli komolysággal és felelősségtudattal vittek véghez, lehetővé téve a repertoár nemzetközi énekekkel való bővítését. Ezek közül néhány most kerül bemutatásra először.”

“A kórustagok és szülők, valamint a turné során partnereink is rendkívül el voltak ragadtatva, hogy épp gyermeknap alkalmával indul első turnéjára kórusunk örömet szerezve a zenén, éneken keresztül más gyerekeknek. Célunk nem a kultúrházas környezetben történő éneklés, hanem szokatlan helyszíneken a zene által életre szóló élménygyűjtés lehetőségének megteremtése. Ezért esett a választás a csűrre, a bányára, a domboldalra, árvaházra. Köszönetet kell mondanom Szép Gyulának, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatójának, Barabási Attilának, a Maros Művészegyüttes igazgatójának, Széllyes Ferencnek, a Csűrszínház megalapítójának valamint Laczkó Györgynek, az udvarhelyi Tamási Áron Líceum igazgatójának a támogatást, akik nélkül ez a turné nem jöhetett volna létre. “- nyilatkozta Takács Aranka, szervező és kórusvezető.

Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa június 7-én zárja évadát a kolozsvári Farkas utcai református templomban. Az egy órás előadásban a kórus kétéves működésének legjobb dalai szólalnak meg. A koncertre 19 órai kezdettel kerül sor, a belépés ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!