Erdély hírei

2018.05.01. 13:45

Bohóc kerestetik - bemutató előadás a Kolozsvári Román Színházban

A Kolozsvári Román Nemzeti Színház „Euphorion” stúdiótermében Matei Vișniec „Bohóc kerestetik” („Angajare de clovn”) című darabját mutatták be.

A Kolozsvári Román Nemzeti Színház „Euphorion” stúdiótermében Matei Vișniec „Bohóc kerestetik” („Angajare de clovn”) című darabját mutatták be. Az előadás rendezője, látványtervezője és az egyik főszereplője Sorin Misirianțu. Szereplői idős bohócok- Niccolo, Filippo és Peppino- akik valamikor sikeresek voltak a pályán, azonban úgy érzik, hogy most a társadalomnak már nincs szüksége rájuk. „Egy előadás a fogságról, a kétségbeesettségről, és a tolerancia hiányáról. A legerősebb érzelem -a félelem- egyesíti a három szereplőt: a bukástól való félelem, vagy attól, hogy már nem ők állnak a figyelem középpontjában, félelem az öregedéstől, a haláltól” - fogalmazta meg a Peppino szerepében fellépő rendező. A történet egy várószobában zajlik. Niccolo már ott van, széken ülve bóbiskol. Néhány lépcső vezet egy zárt ajtóhoz, amelyen hirdetés van kitűzve. Arról szerezhetnek információt, hogy idős bohóc kerestetik. Közben Peppino és Filippo érkezik, akik ugyancsak szeretnének állást kapni. Felelevenítik az elmúlt évtizedekben elért sikereiket. Azonban ellentmondásokba keverednek, vitatkoznak, veszekednek, irigyek, sőt durváskodnak egymással, mivel másképp emlékeznek egyes sikeres eseményre. A szereplők nem rosszak, kedvesek, humorral oldják a történeteiket. A három szereplő ismeretlen, névtelen, bárki lehet, kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül. A rendezés, a színészi alakítások eleve biztosították a sikert, érzelmileg is megérintették a nézőket. Hiszen ők csak azt akarják, hogy értékeljék őket, vegyék figyelembe a még létező művészi értékeiket. A „Bohóc kerestetik” című alkotás realista darab, szereplői találkoznak, feszült légkörben beszélgetnek egymással. Végül felismerik az önmagukban rejlő képességeket.

Az előadás alkotói: Szereplők Ovidiu Crișan (Niccolo), Ioan Isaiu (Filippo), Sorin Misirianțu (Peppino). Műszaki rendező: Mădălina Mânzat.

Laura Pavel irodalomkritikus a „Bohóc kerestetik” című darabot így jellemzi: „A poszt-abszurd dramaturgiájának jellegzetes műve, amelyben a 60-as évek színjátszásának avantgárd jegyeit líraiság és édes irónia hatja át.”

Legtöbbet játszott európai drámaíró

Matei Vișniec (1956, Radóc) drámaíró, költő, újságíró. A Párizsban élő drámaíró nemzetközileg ismert, főleg francia nyelvű írásairól. A darabjait a leggyakrabban játsszák a frankofon nyelvterületeken. Neves újágíró. A Radio France Internationalé munkatársa.

A Bukaresti Egyetemen filozófiát tanult. A múlt század hetvenes évei végén a drámaírás felé orientálódott. 10 év alatt 20 drámát írt, melyeket a cenzúra betiltott. 1986-ban írta a „Bohóc kerestetik” című darabját, az utolsó Romániában írott művét. Egy évvel később Franciaországba emigrált. Romániában, 1991-ben az UNITER Gálán a „Bohóc kerestetik” című műve elnyerte a legjobb színdarabnak járó díjat. A darabot hazai és külföldi színházakban vitték színre. 1990 után az egyik legtöbbet játszott román drámaíró, akinek több mint 30 darabját mutatták Romániában.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!