Erdély hírei

2018.04.19. 09:03

Újszerű autóverseny Arad megyében: Roncsderbyt szerveznek Nagyzerinden

Sajtótájékoztatón mutatta be Simándi Sándor polgármester, Komlósi Róbert alpolgármester, Sós Imre és Kajla János békéscsabai vállalkozó, illetve ifj. Kajla János az Arad megyében tervezett újszerű autóverseny, a roncsderbi programjával kapcsolatos elképzeléseket.

Sajtótájékoztatón mutatta be Simándi Sándor polgármester, Komlósi Róbert alpolgármester, Sós Imre és Kajla János békéscsabai vállalkozó, illetve ifj. Kajla János az Arad megyében tervezett újszerű autóverseny, a roncsderbi programjával kapcsolatos elképzeléseket.Amint a polgármester kifejtette, a közelmúltban megkeresték őt az említett vállalkozók, akik vázolták egy, a Nagyzerind határában megszervezendő roncsderbivel járó előnyöket. Tekintve, hogy az említett autóverseny megszervezése a községi tanács tagjainak a tetszését is elnyerte, hozzáláttak a tervezéshez. Az időpontját folyó év július 14-re, szombatra, a Nagyzerindi és Feketegyarmati Falunapok programjába ütemezték.

Mivel a falunapok sorozata idén a XIV. alkalomhoz jut, úgy gondolták, a szokványos programnak a javára válik a frissítés, a megszokottól eltérően másfajta, sok nézőt csábító rendezvénnyel is előállni.

Lévén hogy Kajla János volt az ötletgazda, az ő neve alatt fut majd, ugyancsak ő jogosult a további a roncsderbi versenyeknek a megszervezése. E sportágnak Magyarországon komoly hagyománya van, ezért kialakultak a versenyszabályok is, amelyek szerint a nagyzerindi versenyt is le kívánják bonyolítani. Ugyancsak a versenyszabályok értelmében építik ki a versenyen bevetett roncsautókat, amelyeknek hiányoznak a szélvédői, az első szélvédő helyén vasrács óvja a vezető testi épségét. Ugyancsak a pilóta biztonságát hivatott szavatolni a vezetőfülkének behegesztett vascsövekkel való megerősítése, a kifogástalanul működő irányítószerkezet és fékrendszer. A verseny népszerűsítése a derbi-ul-rablelor.ro; Facebook: Derby-ul Rablelor (Roncsderby) oldalakon zajlik. Itt közlik a versenyszabályokat, a részvételi feltételeket, illetve az autó felszereltségével szembeni elvárásokat is. Magyarországon a verseny résztvevőinek az adott napra kötelező az életbiztosítás megkötése, ami ildomos lesz a nagyzerindi versenyen is. Az első megmérettetésre a versenybírák többsége Magyarországról érkezik, akik előzőleg kiképezik a hazai versenybírákat. A verseny alatt a pályán számos felügyelő személy fog tevékenykedni, akiknek a munkáját ugyancsak a magyarországi versenybírák fogják irányítani. A versenypályát is a magyarországiak tanácsai alapján fogják kialakítani Nagyzerindnek a Kisjenő felöli bejáratának a jobb oldalán található, mintegy kéthektáros meddő területen, ahol a verseny idején mentőautó, tűzoltóautó jelenléte kötelező, de a közönség autói számára is jókora terület adott.

Szakértői elképzelések

A továbbiakban Kajla János szervező Komlósi Róbert alpolgármester tolmácsolásával válaszolt a román újságírók kérdéseire, amelyekből megtudtuk: a körkörös versenypálya 800 méter hosszú lesz, számos kanyarral nehezítve, hogy a versenyzők kénytelenek legyenek lassítani.

A versenypálya kialakítása a közeljövőben elkezdődik, amikor is kijelölik a formáját, eldöntik hány pályabírára, kisegítő személyzetre lesz szükségük. Ötfős pályabírói csapattal számolnak; a verseny reggelén bizottság veszi át a benevezett autókat, amelyeket megvizsgálnak, hogy műszaki szempontból megfelelnek-e a feltételeknek; egyik feltétel az lesz, hogy ne történjen motorolaj elfolyás, vagyis ne szennyezzék a környezetet. Ezt követően egyórás szabadedzés következik, ahol a versenybizottság megbizonyosodhat a járművek műszaki állapota felől. Mindenki megkapja a rendszámát, az azonosításuk érdekében. Mivel egyelőre nem lehet tudni, hányan neveznek be, ezért két, motor-űrtartalom szerinti kategóriát alakítanak ki: 1,6 literesig, illetve azon felüli űrtartalommal. Lényeg, hogy sorozatban gyártott, kiöregedett autók, nem teljesen átépítettek versenyezzenek. A két kategóriaversenynek 3-3 helyezettje lesz, akik serleget és oklevelet kapnak, de azt is szeretnék, ha egy-egy Arad, Bihar, illetve Temes megyei 5-5 főből álló csapat is összejönne. A győztesekett egy nagyobb vándorserleggel díjaznák. Az időméréses versenyen egyszerre 3 autó lesz a pályán. Kategóriaversenyen egy-egy kategória minden autója a pályán lesz. Akik előre bejelentkeznek, illetve befizetik a részvételi díjat, azok számára 50 lej, akik viszont a helyszínen, a verseny előtt kívánják befizetni, azok számára 80 lej a részvételi díj. A roncsderbi úgy alakult ki, hogy tulajdonképpen minden autós szeretné megmérettetni magát, csakhogy nincs pénze versenyautóra, ezért beéri az átalakított, kimustrált, de műszaki szempontból jó állapotban lévő autóval, amelynél nem szükséges a közúti forgalomban elvárt műszaki ellenőrzés, de elvárás, hogy verseny közben biztonságosan, a versenytársakra nézve veszélytelenül működjön. A verseny sebességét a kanyarokkal fogják korlátozni, tulajdonképpen két olyan útszakasz lesz, ahol legtöbb 70-80 kilométeres óránkénti sebességgel száguldhatnak.

Tekintve, hogy a verseny 3 hónap múlva lesz, az idő bőven elég egy roncsderbi autó megépítéséhez. A verseny helyszínére a megméretkező járművek természetesen, utánfutón érkezhetnek.

Roncsderby autószemle

Miután a szervezők válaszoltak az újságírók összes kérdésére, a polgármesteri hivatal előtt álló, Gyuláról utánfutón a helyszínre szállított roncsderbire kiépített, 1995-ös gyártmányú Suzuki márkájú autót vették szemügyre, amelybe az ajtó szélvédőjének a helyén mászott be if. Kajla János, a vezető, aki valószínűleg indulni is fog az apja által szervezett versenyen. Kuriózum számba ment a sárvédő, illetve szélvédő nélküli, a vezetőfülke elején vasráccsal rendelkező, a padló és a mennyezet között vascsövek behegesztésével, többszörösen megerősített versenyautónak a látványa. Az Arad megyében első alkalommal sorra kerülő verseny bizonyára nagyon sok érdeklődőt fog Nagyzerindre csábítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!