Erdély hírei

2018.03.01. 09:17

Szerelmi bájital - bemutató a Kolozsvári Nemzeti Operában

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera igazi olasz stílusú, a XVIII. századi hangulatot idézve, parádés szereposztással mutatta be Gaetano Donizetti „Szerelmi bájital” című vígoperáját, amely az operairodalom egyik kedvelt és legtöbbet játszott darabja.

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera igazi olasz stílusú, a XVIII. századi hangulatot idézve, parádés szereposztással mutatta be Gaetano Donizetti „Szerelmi bájital” című vígoperáját, amely az operairodalom egyik kedvelt és legtöbbet játszott darabja.

 

Az előadás rendezője Matteo Mazzoni. Vezényelt David Crescenzi. A Kolozsvári Román Opera és a debreceni Csokonai Színház együttműködésének eredményeként az előadás díszletét és néhány jelmezét a debreceni színháztól kölcsönözték, melyet év végéig használhatják.

2017 szeptemberétől David Crescenzi a Kolozsvári Román Opera művészeti igazgatója. Az ő ötlete volt, hogy az opera repertoárjában vígopera is szerepeljen. Így esett a választás G. Donizetti Szerelmi bájital (L’ Elisir d’amore) című vígoperájára. Olyan operaénekeseket hívott meg, akiknek zenei tanulmányai a Kincses városhoz kötődnek. Főszerepekben: Luiza Fátyol (Adina), Ștefan Pop (Nemorino), Bogdan Baciu (Belcore), Nagy Zoltán (Dulcamara). Mind a négy neves operaénekes a Kolozsvári „Gheorghe Dima” Zeneakadémia végzettje. Neves operaházak színpadjain lépnek fel. Luiza Fátyol és Bogdan Baciu a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein szólistái. A kolozsvári fellépésükért nem kérnek tiszteletdíjat, mert ragaszkodnak ahhoz a városhoz, ahol zenei tudásukat szerezték, karrierjük indult. David Crescenzi elmondta, hogy nem okoz nehézséget, hogy az operaénekeseket meggyőzze, jöjjenek el a kolozsvári előadásra. Figyelembe kell venni, hogy a művészeknek a különböző operaházakkal szerződésük van. Időt kell találni a kolozsvári fellépésre is. A zenekari és a többi szereplővel való próbák már a múlt év decemberében megkezdődtek. A külföldről jött szólistákkal külön foglalkozott. Közreműködött a Kolozsvári Nemzeti Opera Zene- és énekkara. Karvezető: Corneliu Felecan.

A Szerelmi bájital -kolozsvári bemutatói

A Kolozsvári Román Operában a Szerelmi bájital című operát 1964-ben mutatták be, Anghel Ionescu Arbore rendezésében. Majd Emil Strugaru rendezésében ismét színre vitték 1989 áprilisában. A jelenlegi változat Matteo Mazzoni olasz rendezővel és debreceni Csokonai Színházzal való együttműködés eredménye. A kolozsvári nézők abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy városunkban két operaház van. A Kolozsvári Magyar Opera, néhány évvel ezelőtt, a Szerelmi bájital című alkotást Kürthy András rendezésében mutatta be.

Vígoperában fontos az operaénekes színészi játéka

A előadás rendezője, Matteo Mazzoni ismert a hazai operabarátok körében. 2012-ben Jászvásári Operaházban rendezte G. Rossini A sevillai borbély című produkcióját, a Brassói Operában G. Puccini Tosca című operáját. Együttműködött a Bukaresti Nemzeti Operával, a Bukaresti „Ion Dacian” Nemzeti Operettszínházzal is. A Szerelmi bájital című operát először Olaszországban, 2008-ban, állította színpadra. Szerinte ez az opera kedves, naiv történet, amelynek főszereplője először kerül be a szerelem hálójában. A rendező szándéka, hogy érzékeltesse a felnőtté válás, a férfivá válás bonyolult folyamatát. Nemorino a tiszta szerelem megtestesítője, azonban ezt a tiszta érzést nem viszonozzák. Belcore-nak, Nemorino ellenfelének, érzelmei sokkal érettebb jellegűek. Matteo Mazzoni szerint a vígoperák esetében jelentős az operaénekes színészi játéka is.

A Szerelmi bájital G. Donizetti kétfelvonásos operája. Szövegkönyvét Felice Romani (1788-1865) írta Eugéne Scribe, francia drámaíró 1831-ben alkotott „Le Philtre” című színműve alapján. A zeneszerző rendkívül rövid idő (két hét) alatt alkotta meg a művét. Az operát 1832-ben mutatták be a milanói Teatro della Cannobianában, amely rövid idő alatt elnyerte a közönség tetszését. A vígopera cselekménye 1815 körül zajlik le, Firenze környékén. A szereplői mindennapi emberek, tele vágyakkal, szerelemmel. Bár a története viszonylag egyszerű, csodálatos a zenéje. Nemorino egyszerű parasztlegény reménytelen szerelmet érez a falu szépe Adina, a gazdag, művelt lány iránt. A faluba érkezik egy csapat katona. Belcore, a hetvenkendő katona azonnal meghódítja Adina szívét. Lovas szekérrel érkezik Dulcamara, a „csodadoktor”, aki elhiteti, hogy varázsszerrel rendelkezik. Nemorinot meggyőzi, varázsszere segíti őt abban, hogy meghódítsa Adina szívét.

A kolozsvári bemutató európai rangú művészekkel

Luiza Fátyol (1987, Szatmárnémeti) zenész családból származik. Édesapja hegedűművész, egyetemi tanár, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia igazgatója. Luiza Fátyol a Szatmárnémeti Aurel Popp Zene-és Képzőművészeti Líceumban végzett, hegedű- és zongoraszakon. Főiskolai tanulmányait a kolozsvári „Gheorghe Dima” Zeneakadémián végezte. 2009-ben a Kolozsvári Magyar Operában debütált, Domenico Cimarosa A titkos házasság című opera Carolina szerepét alakította. Számtalan hazai és nemzetközi versenyen vett részt. A brassói országos Énekversenyen első díjat kapott. 2009-ben, a „Hariclea Darclée” Nemzetközi Énekversenyen harmadik díjat nyert. A szoprán opera-énekesnő hazai és külföldi operaházak színpadjain lép fel. Gazdag operai repertoárral rendelkezik. 2011 és 2014 között a Düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein Stúdiójának tagja volt. 2014-ben a Deutsche Oper am Rhein szólistája. A Kolozsvári Román Operában Adina szerepét alakította. Hitelesen érzékeltette Adina érzelmi ingadozásait, bár kezdetben ellenszenvesen viszonyult Nemorinohoz, később rájött az igazi szerelem értékére.

Ștefan Pop (1987, Beszterce) főiskolai tanulmányait a Kolozsvári „Gheorghe Dima” Zeneakadémián végezte, canto szakon. 2001-ben debütált a temesvári Operában Nemorino szerepében, és a Kolozsvári Magyar Operában bemutatott „A titkos házasság” című operában. 2009-ben a Teatro dell’ Opera di Roma színpadán lépett fel, a Traviata című operaelőadáson, Alfredo szerepét alakította. Rendező Franco Zeffirelli. Nemzetközi szinten is ismertté vált. 2010-ben két nemzetközi operaversenyen rendkívül értékes díjat nyert. A Milánói Teatro alla Scalában tartott, Placido Domingo által kezdeményeztt nemzetközi Operalia énekverseny Fő-díját és a Közönség díját kapta. A Szöuli Nemzetközi Zeneversenyen első díjat nyert. Ezáltal nemzetközi szinten is ismertté, világhírűvé vált. Számos operaházban énekelt. A kolozsvári közönséget valósággal elvarázsolta Nemorino szerepében, a csodálatos hangja és színészi játéka révén. Hosszantartó taps jelezte a közönség tetszésnyilvánítását. Az Una furtiva lagrima (Tiltott könnycsepp) áriáját meg kellett ismételnie. Örömét fejezte ki, hogy a kolozsvári operában is felléphetett.

Bogdan Baciu bariton, 2009-ben a „Gheorghe Dima” Zeneakadémia, canto szakon diplomázott. Marius Vlad Budoiu, neves operaénekes volt a tanára. 2010-ben a Kolozsvári Nemzeti Operában Papageno szerepében debütált. Jelentős hazai és nemzetközi énekversenyeken vett részt. 2010-ben a Brăila-n tartott „Hariclea Darclée” Nemzetközi Énekversenyen harmadik díjat nyerte. 2011-től a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein tagja. Gazdag repertoárral rendelkezik.

Nagy Zoltán (1984, Kolozsvár) basszbariton az operavilág egyik legsikeresebb szólistája. 2007-ben a „Gheorghe Dima” Zeneakadémián végzett, tanára dr. Gheorghe Roșu egyetemi tanár. Ösztöndíjasként az énektudását a salzburgi Mozarteum Egyetemen tökéletesítette, a neves Boris Bakow professzor irányításával. Különböző hazai és nemzetközi énekverseny- „Hariclea Darclée” Nemzetközi Énekverseny, a Romániai Énekverseny, a 4. Európai Énekverseny, a Németországban tartott „Debut” Énekverseny- díjazottja. 2008-ban, a Bécsi Állami Operaházban debütált. A világ jelentős operaházaiban lépett fel. A Kolozsvári Nemzeti Operában Dulcamara szerepében csodálatos hangja és színészi játéka meghódította a közönséget.

A kolozsvári opera a Szerelmi bájital című operát kettős szereposztásban vitte színre.

A Kolozsvári Nemzeti Operában Matteo Mazzoni rendezésében bemutatott Szerelmi bájital című rendkívüli előadás zenei élményt jelentett a közönségnek.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!