Erdély hírei

2018.03.06. 08:52

A kórházfilm-sorozatok népszerűsége

Napjainkban egyre népszerűbbé válnak az orvosi témával foglalkozó filmek. A nézők kedvelik a kórházfilm-sorozatokat. Ezek a produkciók betekintést nyújtanak a kórház mindennapjaiba, az orvosok munkájába. A film eszközeivel reflektálnak az orvos személyiségére, az orvos-páciens kapcsolatára. Dr. Vajas Tímea orvosnőt kérdeztem. Érdekelt, miként vélekedik a kórházfilmekről.

Napjainkban egyre népszerűbbé válnak az orvosi témával foglalkozó filmek. A nézők kedvelik a kórházfilm-sorozatokat. Ezek a produkciók betekintést nyújtanak a kórház mindennapjaiba, az orvosok munkájába. A film eszközeivel reflektálnak az orvos személyiségére, az orvos-páciens kapcsolatára. Dr. Vajas Tímea orvosnőt kérdeztem. Érdekelt, miként vélekedik a kórházfilmekről.

Ön szerint miért népszerűek ezek a filmek?

A kórházfilm-sorozatok nevesített célja, hogy közelebb hozzák az orvosokat a többiek – a potenciális páciensek – világához. A jó kórház-sorozatok nézői a klinikákon érzik magukat, kis idő elteltével már kívülről fújják az orvosi kifejezéseket, ugyanakkor izgulnak is a szereplők életének alakulása miatt.

Szereti-e a kórházfilm-sorozatokat? Melyik filmet vagy filmsorozatot tartja a legizgalmasabbnak, legérdekesebbnek?

Igen, szeretem. A kedvencem a Grace klinika és a Vészhelyzet.

A mai amerikai kórházfilm-sorozatok emberarcú orvosa elkötelezett, ezért aztán alig jut ideje magánéletre, életének nagy részét a kórházban tölti. A Vészhelyzet orvosai szakmájuk megszállottjai. Ez a legfőbb jellegzetessége a sorozatnak, a pillanatra sem szűnő igyekezet. A Chicagói Megyei Kórház sürgősségi osztályán nagy a sürgés-forgás, jövés-menés, mégis időt kell szakítani minden betegre. A Vészhelyzetben hősök dolgoznak, de a mindennapok hősei. Önfeláldozó hősök: a hivatástudat előbb-utóbb magánéletük rovására megy.

A film sajátos eszközeivel mutatja be a történetet. Orvosként hogyan értékeli: a témaválasztást, a történet hitelességét, a művészi alakításokat? (karizmatikus orvos, páciens, gyógyítási lehetőségek stb.) Kiderül a filmből, milyen az adott térség, település egészségügyi politikája? Ismer olyan filmet, amely hitelesen mutatja be emberjogi szempontból az orvos- páciens kapcsolatát?

A kórházfilm-sorozatok azt sugallják, az ott dolgozók számára, hogy a hivatás és magánélet összeforr. A Vészhelyzet orvosai szinte csak aludni járnak haza. Így aztán nem csak a nézők, a szereplők is mindent tudnak a másikról, előbb-utóbb minden titok kiderül. A kórház multifunkcionális élettér: munkahely, kantin és otthon egyszerre, ahol összetalálkozik a hivatás, pletyka, ármány és a szerelem.

Véleménye szerint a nézők számára milyen tanulságokat jelentenek ezek az alkotások?

A legtöbb ember fontos egészségügyi információkat tanul meg a kórházas sorozatokból, ám ez a tudás kétélű fegyverként működik. A tanulság az lenne, hogy jobban odafigyeljünk az egészségünkre, és a gyanús tünetekre. Ne várjuk meg, hogy hátha elmúlik! Hazánkban, még az a felfogás, hogy „amíg nem fáj, nem megyek orvoshoz”, vagy „nem megyek a rutin ellenőrzési vizsgálatra, nehogy kapjanak valamit” ... Ezzel ellentétben, a külföldi koncepció a megelőzésre teszi a hangsúlyt.

A kórházsorozat-függésnek is vannak kockázatai és mellékhatásai. A néző már-már azt hiszi, hogy megértette betegségét, és tudja is kezelni, ezért több esetben nem is jut el a kezelőorvosáig. Ugyanez történik az internetes információkkal is.

Amint említettem ezek a sorozatok negatívan is hathatnak a néző-társadalomra. Pl. A KÉS/ALATT sorozat veszélye abban áll, hogy a nőkben egyre inkább megfogalmazódik az, hogy nem tökéletesek (hiszen a média is ezt mutatja, hogy milyen egy női modell), ezért egyre többen szánjak rá magukat a plasztikai műtétre, nem gondolva arra, hogy olykor nem egyszerű, szövődményekkel járnak ezek a beavatkozások.

Befolyásolják ezek az alkotások az embereknek az orvosokban vetett bizalmát?

Úgy gondolom, hogy részben igen. Habár a sorozatok azt mutatják, hogy mind rezidens orvosként, mind főorvosként a szakemberek mindent megtesznek a páciens érdekében, mégis a tapasztalataim azt mutatják, hogy hazánkban az emberek sokkal szkeptikusabban, sokkal bizalmatlanabban viszonyulnak a fiatal orvosokhoz. Viszont lehet, hogy egy fiatal orvos nem rendelkezik pár év tapasztalattal, de lehet sokkal lelkesebb, odaadóbb, figyelmesebb, türelmesebb. Egy fiatal orvosnak sokkal többet kell bizonyitani, hogy elnyerje betege bizalmat.

Ami a sorozatokat illeti, „Egy szikével a kezedben, Te vagy a világ ura” – vallja a Grace-klinika ifjú gyakornoka. Ez a meglehetősen megalomán kijelentés pontosan tükrözi, milyen kép alakult ki a társadalomban az amerikai orvosokról.

A kórház-sorozatok szereplői tisztában vannak azzal, hol helyezkednek el nem pusztán az intézményi hierarchiában, hanem magában a társadalomban. Nem is lehet ez másképp, a szériák mindig valamilyen társadalmi körképet adnak, hogy érzékeltessék, szereplőik hol állnak a társadalmi ranglétrán. A nyugati sorozatokban az orvosok presztízse töretlen, a gyógyítás még mindig a legszentebb hivatások egyike.

Ezt a képet a magyar sorozatok nem erősítik. A Szomszédok Mágenheim doktora ugyan sokáig sorozatban tartotta a magyar gyógyítót, ám az összeomlóban lévő magyar egészségügy egy időre száműzte a „nép egyszerű orvosát” a hazai szériákból. A doktor figura szerepeltetése ugyanis túl sok problémával jár: aki orvosban gondolkodik, annak állást kell foglalnia a gondokkal küszködő magyar egészségügy kérdésében is. Ezért hiányzik hát példának okáért a Barátok közt-ből – napjaink elsőszámú szappanoperájából – az orvos.

Milyen kórházfim sorozatokat tart fontosnak a témafelvetés szempontjából?

Vészhelyzet

Minden idők egyik legnépszerűbb, legnagyobb hatással bíró sorozata.

Az Emergency Room (Sürgősségi osztály) film cselekménye a chicagói megyei kórházban játszódik. A baleseti, sürgős ellátást igénylő betegek osztályának megfelelően egy gyors iramú, nagyon pörgő sorozatot álmodott meg az alkotócsoport.

A 15 évadnyi izgalom nemcsak a nézők tízmillióit ülteti le a képernyők elé a mai napig, hanem rengeteg, azóta híressé vált színészt is „kitermelt" a sorozat. A sorozat bővelkedik izgalmakban, néha a legkisebb balesetek is halállal végződnek. Ez az első kórház-sorozat, ahol a betegség, a vér, az operáció valódinak tűnik, és a néző valóban átéli a gyógyítás folyamatát.

Dr. House

A kórházfilm- sorozatok egy teljesen új faját képviseli. A főszereplő, Dr. House (Hugh Laurie) egy cinikus, emberkerülő orvos. A történet a Princeton-Plainsboro Teaching Hospitalban, a Diagnosztikai Osztályon játszódik. Dr. House és munkatársai nap mint nap gyógyítanak meg kezelhetetlennek tartott betegeket. Csodával határos módon, szinte észrevehetetlen jelekből diagnosztizálják a betegségeket. Mindent megtesznek azért, hogy pácienseiket meggyógyítsák, akár betörésre is képesek, ha adatokat akarnak szerezni. Természetesen a House-függő néző nem csak a páciensek kórtörténetével ismerkedhet meg, de a doktor szerelmi életét is nyomon követheti. Az epizódok kevésbé pergősök, mint pl. a Vészhelyzetben; az orvosok kutatómunkája, a sok vizsgálat, a kevesebb beteg köré épített cselekmények egy lassabb és nem annyira vértől fröcsögő sorozatot eredményez.

Grace Klinika

A Seattle-i klinikán játszódó Grey ‘s Anatomy manapság az egyik legfelkapóttabb orvosi témájú sorozat (az USA-ban, a harmadik évad, minden idők legnézettebb sorozata volt). Mivel a Vészhelyzetet vettük alapul, a Grace Klinika egy lágyabb, kevésbé véres, nyugodtabb verziója a nagy elődnek. Itt is részesei vagyunk a gyógyítás szinte minden mozzanatának, beleáshatjuk magunkat a szereplők mindennapjaiba, magánéletébe.

Egyedülálló a sorozat abban a tekintetben is, hogy nem az orvosokról szól, hanem a gyakornokokról. Végig követhetjük a főszereplő gyakornoktársainak bukdácsolásait, szerelmi életét, majd tanúi lehetünk annak is, hogyan válnak belőlük tanárok, mikor már rezidensek lesznek. Az összes rész Meredith kommentárjával kezdődik és zárul, melyek néha humorosan, néha komolyan utalnak az élet nagy igazságaira.

Jóban Rosszban

A csillagkúti magánklinika története egyetlen magyar kórházsorozat. A kórházat létrehozó Dr. Pongrácz Péter (Gazdag Tibor) és családjának életét ismerhetjük meg, melybe lassan belefolynak a kórház dolgozói is. Szerelmi szálak szövődnek a klinika ajtaján belül és kívül is, majd egy teljes kisváros életének tanúi leszünk. A betegségek ebben a sorozatban játsszák a legkisebb szerepet. Szinte már el is felednénk, hogy kórházfilm-sorozatról van szó, ha nem látnánk egy-két szereplőt fehér köpenyben sétálni.

Köszönöm a gondolatokban gazdag, értékes beszélgetést, mely tanulsággal is szolgálhat a kórházfilmek nézői számára is.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!