Erdély hírei

2017.10.09. 10:22

Mise a békéért-koncert

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera a 2017-2018-as évadot Karl Jenkins „The Armed Man: A Mass for Peace” (A fegyveres ember- Mise a békéért) című koncertjével nyitotta meg.

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera a 2017-2018-as évadot Karl Jenkins „The Armed Man: A Mass for Peace” (A fegyveres ember- Mise a békéért) című koncertjével nyitotta meg.

Karl Jenkins (1944) walesi zeneszerző „A fegyveres ember- Mise a békéért” című művét 1999-ben a koszovói áldozatok emlékére írta. A társadalmi, kulturális hatásán túl, mondanivalójának egyetemes jellege van. 2000. április 15.-én mutatták be először a londoni Royal Albert Hall-ban, azóta a világszerte ismertté vált. A 13 részből álló mise az Ordinarium (Kyrie, Sanctus, Agnus Dei, Benedictus) és irodalmi, zenei forrásokból tevődik össze. A mise L’ homme armé, francia középkori énekkel kezdődik, innen Karl Jenkins alkotásának címe. Aztán az Adhaannal- muzulmán imával folytatódik. További részek: Save Me from Bloody Men- a Bibliai zsoltárok két versén alapul. Következik: a Hymn Before Action – Rudyard Kipling angol költő versének két szakasza. Charge! - John Dryden, Jonathan Swift verse. Angry Flames- Sankichi Töge költő verse, aki túlélte a Hirosimai- támadást. A háborús jelenetek folytatódnak: Torches, Agnus Dei hallható. Majd egy női hang Guy Wilson szavait idézi, az első világháború túlélőinek bűntudata van az elhalálozottakért. Az utolsó rész: Better is Peace, jobb élet reményében való hitet fejezi ki. „A fegyveres ember- Mise a békéért” című alkotás a háború okozta pusztítást, borzalmakat jeleníti meg, és a béke szükségességét emeli ki. A háború és az erőszak ellen szól. Érzékelteti az emberek fizikai, lelki szenvedéseit, amelyeket a háború okoz. A szövegek egyrészét Guy Wilson, a Királyi Páncélok Múzeum igazgatója válogatta.

Országos bemutató a Zene Nemzetközi Napján

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera „A fegyveres ember- Mise a békéért” című koncert országos bemutatóját október elsején, a Zene világnapján tartotta, rangos szereposztással. Felléptek: Diana Țugui, Victória Cormoș, Cristian Mogoșan, Sebastian Balaj, Diana Canteșanu. Közreműködött az Opera Kórusa és Zenekara. A rendkívül nívós, koncerten fellépett Refi Erghiun (az Adhaan-t énekelte) és a „Sigismund Toduță” Zeneiskola „Vip” gyermekkórusa. Vezényelt Flavius Filip. Rendező: Alina Simona Nistor: Díszlettervező: Magdy M. Hawash. A bemutató előadáson közreműködött a Cardiffi Caerdydd Kórusa is, karmester Gwawr Owen.

Az előadást megzavarták, amikor Refi Erghiun dobrudzsai származású müezzin az Adhaant kezdte énekelni, a karzaton ülő Új Jobboldal néhány tagja a román himnuszt, fals hangon, kezdte énekelni. Tiltakoztak azért, mert az operaházban arab nyelvű ima hangzik el. Refi Erghiun abbahagyta a dalt. Az opera vezetősége tiltakozott az előadás megzavaráséért, lekapcsolták a villanyt. Rövid idő múlva a maszkos rendőrök kivitték az előadás zavarkeltőit. A rendőrségen pénzbüntetéssel bírságoltak meg. Az előadás folytatódott. Érdekes volt a közönség reakciója.

A koncert egész időtartama alatt a színpadi háttérben vetítették a háború pusztító, romboló hatásairól szóló, Hefin Owen rendezésében készült „The Armed Man Film” című produkciót, amelynek producere is. Karl Jenkins szerint a film jelenléte nagyban segíti a zenei előadást. Nyomon követi a történetet, amint azt a mű szövegében elmondtak. Bővíti a nézők háborúval kapcsolatos emlékeit, megerősítve a háborúellenes gondolataikat. Az előadáson érvényesülő vizuális és zenei hatás érzelmileg erőteljesen megérintette a közönséget. A zavaró pillanatok ellenére, a koncert nagy sikert aratott. A produkció rendezése, a látványos mozzanatok, az operaénekesek, a kórusok teljesítménye az előadás sikeréhez járultak hozzá. A közönség hosszantartó vastapssal fejezte ki elismerését.

Habár napjainkban sem csökken a háborúk száma- írta Karl Jenkins- továbbra is reméli, hogy az alkotása gondolkodásra készteti az embereket. „Jobb a béke, mint a háború!”

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!