Erdély hírei

2017.09.06. 13:50

Kaufland-ügy: feljelentést tett a Néppárt ismeretlen tettes ellen

Az elkövetkezőkben is minden provokátort fel fognak jelenteni az Erdélyi Magyar Néppárt tisztségviselői – jelentette ki székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján Zakariás Zoltán, a Néppárt Hargita megyei elnöke és Ölvedi Zsolt, a Néppárt székelyudvarhelyi elnöke.

Az elkövetkezőkben is minden provokátort fel fognak jelenteni az Erdélyi Magyar Néppárt tisztségviselői – jelentette ki székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján Zakariás Zoltán, a Néppárt Hargita megyei elnöke és Ölvedi Zsolt, a Néppárt székelyudvarhelyi elnöke.

Szerda reggel ismeretlen elkövető ellen tettek feljelentés a Néppárt Hargita megyei és székelyudvarhelyi elnökei. Mint ismeretes, nemrégiben napvilágot látott az az interneten terjedő videó, melyben egy magát „Militianul”-nak nevező román férfi próbálj bizonyítani, hogy azért nem szolgálták ki a székelyudvarhelyi Kauflandnál található falatozónál, mert nem tudott magyarul. Azóta – az üzletlánc nyilatkozataiból is – kiderült: a provokátor nyitás előtt, többször is ellátogatva a helyszínre, próbált meg vásárolni. Az eset kapcsán Ölvedi Zsolt kijelentette: a videót látva egyértelmű, hogy uszító szándékkal készült a felvétel, ezért gyűlöletkeltés miatt tettek feljelentést. „Várható, hogy az elkövetkezőkben – a centenáriumi ünnepségsorozathoz közeledve – egyre több hasonló helyzettel találkozunk majd, ezért szeretnénk egyértelművé tenni: nem tűrjük a provokációt és minden ilyen esetben feljelentést fogunk tenni” – mondta a Néppárt székelyudvarhelyi elnöke, aki hozzátette: amennyiben a hatóságoknak szándékukban áll kivizsgálni az ügyet, minden lehetséges eszköz rendelkezésükre áll, hiszen az üzletlánc közleményében is világossá tette, rendelkezésére állnak a biztonsági kamerák felvételei.

Zakariás Zoltán elmondta: a mostanihoz hasonló esetek komoly feladat elé állítják az erdélyi magyar közösséget, mely meg kell őrizze higgadtságát, ugyanakkor fontos, hogy a provokáció mértékéhez hasonló válaszlépés szülessen. „Észre kell vennünk a mostani ügy összehangoltságát is: a Kauflandnál történtek után az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság – a három magyar megyében – átfogó ellenőrzéseket indított. Ez úton is felajánljuk segítségünket minden olyan vállalkozó számára, aki úgy érzi, jogtalanul bírságolták meg” – mondta Zakariás. A Néppárt megyei elnöke hozzátette, míg a román média ezen az ügyön csámcsogott, az állampolgárok életét döntő mértékben befolyásoló intézkedéseket foganatosítottak: megemelték a benzinárakat, a lobbi-törvény álcája alatt legalizálni próbálják a korrupciót vagy épp újra megpróbálják tönkretenni Verespatakot. A Hargita megyei prefektus nyilatkozatai kapcsán Zakariás elmondta: a megye lakosait védő álláspontot várnak el tőle, ugyanakkor köszönet illeti a Kaufland vezetőségét, mely nem ült fel a gyűlölethullámra és helyesen, mértéktartóan jártak el. A sajtótájékoztató végén a politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani provokáció és az erdélyi magyar közösséget az elmúlt időszakban ért jogsérelmek összefüggnek, ezért mindenkit arra kért, hogy vegyen részt a Marosvásárhelyi Katolikus Teológiai Liceum melletti tüntetésen.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!