Erdély hírei

2017.09.08. 08:42

Honnan tudhatjuk ma, hogy hogyan fog kinézni a jövő gazdasága?

Digitalizáció, automatizálás, pénzügyi technológiák, mesterséges intelligencia – mindezekről és még sok egyéb, az ipari forradalom 4.0-hoz kapcsolódó témáról szól majd az egy hónap múlva kezdődő XXVI. Közgazdász Vándorgyűlés.

Digitalizáció, automatizálás, pénzügyi technológiák, mesterséges intelligencia – mindezekről és még sok egyéb, az ipari forradalom 4.0-hoz kapcsolódó témáról szól majd az egy hónap múlva kezdődő XXVI. Közgazdász Vándorgyűlés.A Romániai Magyar Közgazdász Társaság által szervezett legnagyobb romániai magyar nyelvű közgazdasági konferencia idén Kolozsváron zajlik majd október 6. és 8. között, hét plenáris előadással és hat szekcióval várva a gazdaság fejlődése iránt érdeklődőket.

A szekcióülések első körében az „Ipari forradalom 4.0 – informatizálás a mindennapokban” szekció keretén belül az informatika nyújtotta lehetőségekről, illetve a technológiai fejlesztések használatával járó veszélyekről beszélgetünk majd Brem Walter, a Codespring Kft ügyvezető igazgatója vezetésével. A szekció előadói általános összefoglalóval, személyes példák bemutatásával és kerekasztalbeszélgetéssel igyekeznek körbejárni a kérdéskört, és – legalább részben – választ találni arra, hogy az informatizálás rohamos terjedése hogyan fogja átalakítani az erdélyi gazdasági környezetet.

A „Hatékonyság olcsóbban – lean management” szekció előadói az InternetAs biztosítási alkuszának, Simpf Norbert Pálnak a vezetésével mutatják be a leanmenedzsment egy-egy szeletét. Szó lesz a hatékonyabb műkődés lehetőségeiről, a hibák minél jobb és biztosabb kiküszöböléséről, vagyis összességében egy olyan vállalat- vagy szolgáltatásszervezési rendszer kiépítésének mikéntjéről, ami a legnagyobb értéket képes előállítani a legkisebb erőforrás, idő, energia és erőfeszítés felhasználásával. Az eszmei alapok lefektetése mellett az előadók a filozófia gyakorlati alkalmazhatóságára is kitérnek majd.

Az első szekciókör harmadik szekciójában, a „Digitalizáció és automatizálás: marketing a negyedik ipari forradalom után” címet viselő ülésszakon azokról a marketing-lehetőségekről esik majd szó, amelyek a digitális technológia térnyerése révén válnak egyre inkább elérhetőekké. Az előadók dr. Seer László egyetemi tanársegéd vezetésével igyekeznek majd minél több marketing-lehetőséget feltárni.

A szekciók második körében szintén három tematikus ülésszak zajlik majd egyszerre. A „Házon belül, ajtón kívül – a kiszervezés vállalati kérdései” című szekcióban drd. Rácz Béla Gergely egyetemi tanársegéd vezetésével járjuk majd körbe az outsourcing, azaz a kiszervezés kérdéskörét, olyan kérdésekre keresve a választ, mint például hogy mit kell mérlegelni ahhoz, hogy a kiszervezés jövedelmező legyen, hogyan lehet minél hatékonyabban kihasználni ezt a komplex rendszert vagy hogy mik lehetnek a kiszervezés hátulütői.

A HR területén kezdődő új időszámítás máris érezteti a hatását, bár a folyamat kimenetele még nem igazán látható. A gyorsan változó szakmai kihívásokkal, a munkaerőhiánnyal és általánosságban a humánerőforrás kérdéskörével foglalkozik majd a „MI és/versus élő munkaerő” szekció, Péter Csilla, a SKR ROMANIA Trade & Consulting Co. Kft ügyvezetője irányításával.

A hatodik, a „Fintech – zajló forradalom a pénz világában” nevet viselő szekció értelemszerűen a negyedik ipari forradalom pénzügyre gyakorolt hatásait igyekszik majd elemezni. Bár távolinak tűnhetnek, az új technológák már a zsebünkben lapulnak – gondoljunk csak az új generációs bankkártyánkra vagy a fizetést is lehetővé tevő okostelefonunkra. Szőcs Endre, a Negotio alapító-tulajdonosa vezetésével a pénzügyi szekció előadói olyan, már működőképes lehetőségekről beszélnek majd, amelyek révén új alapra helyeződnek a pénzvilág mechanizmusai.

A szekciók részletesebb leírásai, az előadók listája, valamint a XXVI. Közgazdász Vándorgyűlés pontos programja természetesen már jelenleg is elérhető a vandorgyules.rmkt.ro honlapon, ahol az esemény regisztrációja is zajlik még szeptember 27-ig – tehát még majdnem egy hónapnyi idő áll rendelkezésre mindazoknak, akiket érdekel a jövő gazdaságának alakulása.

RMKT közlemény/tcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!