Erdély hírei

2017.07.20. 11:50

Idén is gazdag programmal jelentkezik az Őszi Sokadalom

Ebben az évben is színes programkínálattal jelentkezik Kézdivásárhely városünnepe, az augusztus 24–27. között megrendezésre kerülő Őszi Sokadalom.

Ebben az évben is színes programkínálattal jelentkezik Kézdivásárhely városünnepe, az augusztus 24–27. között megrendezésre kerülő Őszi Sokadalom.Többek között nagyszínpadi koncertek, hagyományos termék- és őszi vásár, gyerekváros, múzeumi foglalkozások, ifjúsági programok, partisátor és utcazene szórakoztatja majd a rendezvényre ki- és idelátogatókat. A részletekről sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők.

Bokor Tibor polgármester emlékeztetett, hogy 2017-ben fontos évfordulókat ünnepel a város, 610 évvel ezelőtt született az első írásos dokumentum a településről, illetve 590 éve emelték városi rangra, így több születésnapi meglepetéssel is készülnek az értékszüret jegyében megszervezett rendezvényre. Az elöljáró kiemelte: idén az egyik testvérváros, Mezőkövesd is bemutatkozik a városnapok keretében, különböző színpadi, vásári és gasztronómiai programokkal járulva hozzá az Őszi Sokadalomhoz.

Ménessy Kinga Kitty főszervező a koncertprogramot ismertetve elmondta, pénteken a hagyományokhoz híven a Tanulók Klubja fúvószenekarának és mazsorettcsoportjának fellépése nyitja meg a városünnepet, majd a Vikidál Gyulával kiegészült Mobilmánia, illetve a Karthago zenekar szórakoztatja a közönséget. Szombaton a helyi The Crazy Plumbers nyitja a koncertek sorát, őket a Napoleon Boulevard követi, végül a fiatalabb generációkat megszólító Intim Torna Illegál lép színpadra. Vasárnap egy újabb helyi zenekar, az Ego Sum kezd, majd Vastag Csaba és zenekara következik, a városnapok zárókoncertjét pedig idén a Magna Cum Laude zenekar adja.

A kézművesek toborzását idén is a Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület végzi, László Károly és Veres Ferenc irányításával, míg a hagyományos termékvásárról a polgármesteri hivatal gondoskodik. A városnapok szervezői körülbelül 120 vásáros részvételére számítanak.

A városnapok keretében ezúttal is nagy hangsúlyt fektetnek a látványra, a szervezők minél több helyszínt szeretnének vonzóvá, különlegessé varázsolni. Természetesen idén sem hiányozhatnak az utóbbi években nagy sikert aratott színes esernyők, amelyek a városnapozók egyik kedvenc fotózkodó helyszínévé váltak. Erre az évre a rendezvény honlapja (www.oszisokadalom.ro) is új köntöst kapott, mely egy fiatal kézdivásárhelyi csapat munkáját dicséri.

Az utóbbi évekhez hasonlóan, idén is a központi parkban kap helyet a gyermekváros, melynek programjairól Hubbes Kinga, a Gyulafehérvári Caritas Kovászna megyei képviselője számolt be. A Csíkos, pöttyös, kockás gyerekek tere biztonságos környezetben kíván minden gyermek számára elérhető, minőségi időtöltést biztosítani. A gyerekek betűket gyűjtenek, azokból szavakat raknak ki, és ezeket felhasználva vesznek részt különböző foglalkozásokon. A szervezők az egyéni és társas kompetenciák fejlesztésére fektetik a hangsúlyt, a programok során a gyerekeknek kitartásra, türelemre és gyorsaságra lesz szükségük. A gyerekprogramok lebonyolításában 60–65 önkéntes vesz majd részt, a szervezők körülbelül ezer gyerek részvételére számítanak, akik számára egészségügyi felügyeletet is biztosítanak a Caritas munkatársai.

Az Incze László Céhtörténeti Múzeum több rendezvénnyel is bekapcsolódik az Őszi Sokadalom programjaiba, ezek programját Dimény Erika muzeológus ismertette. Augusztus 25-én, pénteken 17 órától kiállítás nyílik Xantus Géza csíkszeredai festőművész alkotásaiból, melyet Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője nyit meg, közreműködnek a Molnár Józsiás Általános Iskola fuvolásai. Augusztus 26-án, szombaton 10 és 12 óra között várostörténeti konferenciára kerül sor Kézdivásárhely, az 590 éves város címmel. Augusztus 25–27. között kiállítást szerveznek a Városunk kincsei című rajzpályázatra beérkezett munkákból, a legjobb munkákat augusztus 27-én, vasárnap 12 órától díjazzák. Ezen kívül, a városnapok ideje alatt múzeumpedagógiai és családos programokkal is várják a múzeumba látogatókat: lesz családi kincskeresés, lehetőség lesz levelezőlapon üzenni elődeinknek, a legkisebbek pedig a kiállításokhoz kapcsolódó színezőkkel tölthetik el az időt.

Akárcsak az elmúlt években, az ifjúsági programokért a Kézdivásárhely Ifjúsági Szervezet felel. Szöllősi Tamás, a szervezet elnöke kiemelte: egy minőségi szórakozási, kikapcsolódási és találkozási pontot szeretnének létrehozni, ahol meg lehet pihenni, hangulatos előadásokat lehet hallgatni és izgalmas programokon lehet részt venni. Az ifjúsági téren helyet kap majd a Mit jelent számodra az 590 éves város? című fotópályázat képeiből készült kiállítás, emellett különböző előadásokra, beszélgetésekre is sor kerül. A változatos kínálatban helyet kap a technika világa, az irodalom, a slam poetry, a sport és számos más, fiatalok érdeklő téma. A programok szervezésében és lebonyolításában részt vesz a Zöld Nap Egyesület, a Háromszéki Ifjúsági Tanács, a Magyar Ifjúsági Értekezlet, a KOVAKŐ, illetve a Csomópont Egyesület.

A fiatalok az esti koncertek után az Urbanizé sátorban folytathatják a szórakozást, mely idén új helyszínen, a Molnár Józsiás-parkban várja a bulizni vágyókat. Az idei fellépőket Hodor Levente és Máthé Zoltán szervezők mutatták be. Pénteken a több mint két évtizedes múltra visszatekintő, angliai Freestylers nyitja az estét, majd Gojira és a kézdivásárhelyi Jumbo biztosítja a talpalávalót. Szombaton a magyarországi fellépők kerülnek előtérbe, Statik, Chris.SU, illetve PartyBusta zenéjére bulizhatnak a fiatalok.

Az Őszi Sokadalom egyik legszínesebb és legvártabb programja minden évben az utcazene, amely idén szombaton és vasárnap zajlik majd. Fellép a marosvásárhelyi Bad Clinton, a sepsiszentgyörgyi Domination, illetve Black Bety, de nem hiányozhatnak a helyi tehetségek sem, az Old Hips Rt, valamint Veress Hunor és zenekara. A fellépők a délutánok vásári forgatagát igyekeznek majd színesebbé tenni.

Az Őszi Sokadalom alkalmából a Városi Színház ismét műsorra tűzi a nagysikerű Ketten a neten című előadását, idén is megrendezésre kerül a hagyományossá vált Pityókafesztivál, a Borudvarban pedig ezúttal is igényes népzenei és néptánc műsorral várják az érdeklődőket. A rendezvény végleges programja augusztus elejére várható.

Farkas Áron

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!