Erdély hírei

2017.07.11. 11:25

Dobolyi László a Mutass jó példát! program második győztese

A Mutass jó példát! program második jelölési ciklusa Kovászna megyében zajlott, a májusi forduló győztese, a sepsiszentgyörgyi Dobolyi László a július–augusztusi lapszámban szerepel majd. A zsűri döntése értelmében második helyre a kézdiszentléleki Gergely Zoltán, harmadik helyre pedig a baróti Hoffmann Edit került.

A Mutass jó példát! program második jelölési ciklusa Kovászna megyében zajlott, a májusi forduló győztese, a sepsiszentgyörgyi Dobolyi László a július–augusztusi lapszámban szerepel majd. A zsűri döntése értelmében második helyre a kézdiszentléleki Gergely Zoltán, harmadik helyre pedig a baróti Hoffmann Edit került.Az öttagú zsűri 54 személyből választotta ki azokat, akiket a legérdemesebbnek tartott bemutatni az erdélyi közönségnek a Nőileg magazin hasábjain, illetve a lap weboldalán. A végső összesítés szerint az alábbi három személy kapta a zsűritől a legjobb értékelést. Az alábbiakban a jelölők által megfogalmazottakból szemlézünk.

DOBOLYI LÁSZLÓ, SEPSISZENTGYÖRGY – KOVÁSZNA MEGYE PÉLDAKÉPE

Dobolyi László, Öcsi, ahogyan mindenki ismeri, munkája mellett a Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesületének elnöke, húsz éve 1-es típusú cukorbeteg. Négy társával összefogva 2001-ben hozta létre a szervezetet, amelynek fő célja a cukorbeteg gyermekek segítése, a tanácsadás, valamint életmódtáborok szervezése cukorbeteg gyerekek és fiatalok számára. Dobolyi László úgy tartja, azt a tudást és tapasztalatot, amelyet betegsége alatt szerzett, kötelessége átadni azoknak a családoknak, akik vele egy hajóban eveznek. Követendő példa, aki betegségét közösségi munkára cserélte, akire mindig lehet számítani, nemcsak a bajban, hanem a szórakozásban is.

GERGELY ZOLTÁN, KÉZDISZENTLÉLEK – II. HELYEZETT

Szülőfalujának szentelte egész pályafutását, 43 éve tanítja a szentléleki gyermekeket. 1976-ban pedagógus kolléganőjével, későbbi feleségével megalapították a falu fölé emelkedő Perkő hegyről elnevezett hagyományőrző néptáncegyüttest, amely megszakítás nélkül működik ma is. Lelkes szervezése és kitartó közösségi munkája nyomán 36 évig önkéntesen vezette a csoportot, amelyben ennyi idő alatt közel 200 fiatal táncolt, az egész községre és egész Felső-Háromszékre, Kovászna megyére hatással volt. A néptánccsoport legfőbb célja volt a szocializmus népi hagyományromboló politikája ellen egy mentsvárat építeni a táncolni, népi zenei és táncvilágukat megismerni vágyó helyi fiataloknak. Gergely Zoltán ugyanakkor 27 éve vezeti a település oktatási intézményeit, szigorú, konzervatív pedagógusnak tartják. Értékrendjét tovább is kívánja adni: egyenesség, becsületes, kitartó munka, kötelesség, közösségi érték, magyar identitás – ezek a kulcsszavak nála.

HOFFMANN EDIT, BARÓT – III. HELYEZETT

Közel három évtizede művelődésszervezőként tevékenykedik Baróton. A Gaál Mózes Közművelődési Egyesület alapító tagjaként és egyik legaktívabb önkénteseként, vezetőségi tagjaként szervezi, színesíti Erdővidék kulturális életét. Dolgozott fényképészként, művelődésszervezőként a baróti Művelődési Házban, közreműködött Erdővidék Múzeuma létrejöttében, és jelenleg is történész-muzeológusként múzeumpedagógiai foglalkozások, kiállítások és ismeretterjesztő előadások szervezőjeként „szórja” a kultúrát fiatalok és idősek számára egyaránt. Gyűjti és népszerűsíti Barót, Erdővidék régi fotográfiáit, megírta a baróti kórház történetét, egyik főszervezője az Erdővidéki Közművelődési Napoknak, az Erdővidéki Középkori és Reneszánsz Napoknak, az Erdővidéki Honismereti Szabadegyetem és Tábor rendezvénysorozatoknak. Alapító tagja volt a megzenésített verseket előadó Kelekótya együttesnek, tagja volt a Kájoni Consort régizene-együttesnek, egy időben színjátszó csoportot is működtetett. Folyamatosan nevel, segít, biztat, bátorít, kezdeményez és szervez, egyszóval példát mutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!