Erdély hírei

2017.06.27. 16:17

Óvakodjunk a kullancsoktól

Nagyszebenben több száz személy került kórházba kullancscsípés miatt az utóbbi hónapok során és négy esetben azonosították a Lyme-kórt. Bihar megyében egyelőre nem tudnak fertőzésről.

Nagyszebenben több száz személy került kórházba kullancscsípés miatt az utóbbi hónapok során és négy esetben azonosították a Lyme-kórt. Bihar megyében egyelőre nem tudnak fertőzésről. Szeben és Olt megyében hét személy esetében bizonyosodott be a Lyme-kór, melyet a kullancsok terjesztenek. A Mediafax hírügynökség közleménye szerint Olt megyében mostanáig három ilyen fertőzésre derült fény a bukaresti Cantacuzino Intézetben végzett vizsgálatok nyomán, ugyanakkor Szeben megyében négy megbetegedésről tudnak, ezek közül kettő tavaly történt, de az idén nyert bizonyosságot, hogy Lyme-kórról van szó, kettő pedig idei. Szeben megyében amúgy három hónap alatt több mint ötszáz személy jelentkezett a kórházakban kullancscsípés miatt. Mint tudvalévő, a Lyme-kór kullancs által terjesztett bakteriális fertőzés, mely különféle tüneteket okoz, idegrendszeri elváltozásoktól kezdve ízületi gyulladásokig. A legelső tünet általában a csípés körül megjelenő, többnyire ovális alakú bőrpír (Lyme-folt, erythema migrans vagy vándorló bőrpír). A kórt idejében elkezdett antibiotikumos kezeléssel lehet gyógyítani.

Kevés eset

Bihar megyében legutóbb három éve bizonyosodott be a Lyme-kór, azóta nem volt ilyen eset, egyúttal az utóbbi hetek során hét személy jelentkezett valamely egészségügyi intézménynél kullancs csípés miatt – válaszolt kérdésünkre dr. Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) vezetője. Aggodalomra tehát egyelőre nincs ok, azonban fontos betartani az óvintézkedéseket – például az érintett területeken ajánlott világos színű, hosszú nadrág, világos színű, sűrű szövésű zokni és lyukak, kivágások nélküli cipő viselete. Főleg a gyerekeket fontos óvni a kullancsok csípésétől, inkább karbantartott helyekre vigyük őket, ne elvadult, gazos területekre.

Az utóbbi napokban amúgy a Bihar megyei DSP közleményben emlékeztette a megye önkormányzatait, hogy kötelesek végrehajtani a 2014 évi minisztériumi rendelet által előírt periodikus féregtelenítést a települések teljes területén. Egyelőre az érintett települések mintegy negyven százaléka válaszolt a felhívásra. Nagyváradon pedig tudomásunk szerint azért nem kerül sor a féregtelenítésre, mert egy vállalat tavaly megóvta a közbeszerzési eljárás során történt versenytárgyalás eredményét.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!