Erdély hírei

2017.05.17. 12:36

Június 16-ig lehet pályázni a 25. Bolyai Nyári Akadémia továbbképzéseire

A május 8-án tartott sajtótájékoztatón hirdették meg az RMPSZ idei, 25. Bolyai Nyári Akadémia szekcióinak képzéseit.

A május 8-án tartott sajtótájékoztatón hirdették meg az RMPSZ idei, 25. Bolyai Nyári Akadémia szekcióinak képzéseit.

Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnök a jubiláló akadémia kezdeti időszakát idézte. Elmondta, hogy 1992-ben volt az első pedagógusfórum a homoródi gyermektáborban, majd azt követte 1993-ban az első Bolyai nevet viselő nyári akadémia. A társpedagógusszervezetek közül egy évvel korábban a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége alapította meg nyári továbbképzés-sorozatát. A névválasztást a Bolyai Tudományegyetem újraindításának sikertelensége adta. A továbbképzések szekcióit és helyszíneit igyekeztek bővíteni, kiterjeszteni Erdély fontosabb városaira, így évről évre bővült a programkínálat, valamint annak helyszínei. Az akadémia előadói, foglalkozásvezetői hazai és magyarországi szakintézetek, egyetemek neves előadói voltak. Az első akadémiát 1993-ban Szentegyházán tartották, a megnyitón beszédet mondott többek között Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Sántha Pál Vilmos, Hargita megyei tanácselnök, dr. Töttösy Istvánné, a magyar Művelődési és Közoktatási Minisztérium főosztályvezetője, Murvai László, a román tanügyminisztérium osztályvezetője, Csoóri Sándor, a Magyarok Világszövetségének elnöke, Ivan Truter, a Romániai Nemzeti Kisebbségek Tanácsának titkára és Beder Tibor Hargita megyei főtanfelügyelő. A 25 év alatt a tanulásról, tudásról és tudományról alkotott kép megváltozott, ezért a tanulók motivációi és attitűdje is folyamatosan változott. A BNYA szekcióinak foglalkozásait mindig egy központi téma köré építették, a téma választásával a pedagógusok nevelési gyakorlatát és a pedagógiai szemléletváltást igyekeztek segíteni.

Ferencz S. Alpár a BNYA programfelelőse az idei akadémia újdonságait, szekcióinak képzéseit ismertette. Idén 25. alkalommal, a nyári vakációban zajló akadémia átfogó témaköre Legyen játék a tanulás! Kiemelte, hogy a továbbképzés-sorozat átfogó témájával az oktatási és nevelési folyamat gyermekközpontúságának szükségességét kívánják hangsúlyozni, ahol a játék eszköz, módszer, jelképes „kulcs” a gyermekhez, és amelyet a tananyagcentrikus oktatási rendszer ellehetetlenít.

A modern, globalizált és egyre fokozottabban digitalizálódó világunkban fontos megtalálni azokat a módszereket, lehetőségeket, pedagógiai eszközöket, amelyek révén újra felfedezhetjük és erősíthetjük a játék klasszikus és hagyományos értelembe vett funkcióját, hasznosítva a digitális játék(os) pedagógia új prespektívákat és lehetőségeket ajánló eszközeit. A 25. BNYA-án lehetőségünk nyílik összekapcsolni a klasszikust a hagyományossal, a gyönyörűséget a hasznossággal, a szabadtéri játékot a gamifikációval.

Az évfordulós BNYA szerkezeti és szervezési felépítését a főtémából, vagyis a játék és játszás szabad jellegéből inspirálódva szervezik meg 2017. július 10–14. között. Az első héten, A játék hete keretében 4 játékpedagógiai tematikus napi foglalkozást hirdetnek 200 pedagógus részére. A játék hetét az akadémia jubileumi ünnepi megnyitója indítja, amelyet július 10-én, hétfőn, 10 órától tartanak a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában.

A megnyitón Játékalkalmazások az iskolában címmel dr. Bús Imre, phd, a Pécsi Tudományegyetem, Illyés Gyula Főiskolai Kar, Pedagógusképző Intézettől; Élménypedagógia – kalandok és álmok címmel Bányai Sándor, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense; Mese és játék címmel dr. Kádár Annamária pszichológus, egyetemi adjunktus, a Babes-Bolyai Tudományegyetem marosvásárhelyi kirendeltségének vezetője; Az adaptív oktatás digitális támogatásának lehetőségei címmel Borsos Endre, oktatási alkalmazásfejlesztő előadásait hallhatják a résztvevők.

A következő négy témanap egy-egy játékalapú pedagógiai eljárás, módszer tematikájára lesz felépítve. Az előzetesen beiratkozott pedagógusok 8 csoportba szerveződve előbb a drámapedagógia, majd az élménypedagógia, ezt követően a digitális gamifikáció és végül a népi gyermekjátékok tematikus napi tevékenységeken vehetnek részt.

A drámapedagógiai napon drámajátékokat, dramatizáló témafeldolgozásokat, színjátékokat stb. terveznek Rusz Csilla drámapedagógus foglalkozásirányítóval. Az élménypedagógiai napon Bányai Sándor docens, élménypedagógus irányításával szabadtéri játékokkal való ismerkedés várható. A gamifikációs napon a digitális, játékos, mobilaplikáció alapú oktatási, értékelési lehetőségekkel és eszközökkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amelynek szakirányitója Borsos Endre, mobilaplikációs alkalmazások fejlesztője.

Délután Stratégiai-taktikai társasjátékok az iskolában címmel Papp Zoltán, a budapesti Városligeti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nyugalmazott rajztanár módszertanát ismerheti meg a nagyérdemű. A három tematikus nap estjét a Spektrum Oktatási Központ támogatásával Pedamozi színesíti. A hét tevékenységét záró negyeik tematikus nap a hagyományos népi gyermekjátékokról fog szólni, melynek foglalkozásirányítója Galaczi Hajnal oktató, szakfelügyelő lesz. A tematikus napot és A játék hetét táncház fogja zárni.

A Bolyai Nyári Akadémia további szekcióinak előadói és foglalkozásvezetői idén is neves hazai és magyarországi alap- és továbbképző intézmények oktatói, kutatói lesznek. A július 9–29. között zajló képzésekre RMPSZ-tagsággal rendelkező pedagógusok online módon június 16-ig pályázhatnak. A 13 szekció 16 csoportjának jegyzéke (lásd alább), a pályázati felhívás és egyéb fontos információk a szövetség honlapján, a www.rmpsz.ro oldalon érhetők el. A nyári akadémia megvalósulását idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!