Erdély hírei

2017.03.04. 18:01

A sötét ötven árnyalata

A kolozsvári  mozikban hetek óta vetítik  James Foley rendezésében készült „A sötét ötven árnyalata” című amerikai romantikus filmet, amely szerelemről, féltékenységről, a múlt árnyainak kísértéséről szól.

A kolozsvári  mozikban hetek óta vetítik  James Foley rendezésében készült „A sötét ötven árnyalata” című amerikai romantikus filmet, amely szerelemről, féltékenységről, a múlt árnyainak kísértéséről szól.

Erotikus film. A főszereplő a sikeres milliárdos Christian Grey, a multinacionális cég tulajdonosa, vezérigazgatója, hatalmas vagyonnal rendelkezik. A siker ellenére az állandó gyötrődés rontja az életét, szexuális túlfűtöttség kísérti. Egy alkalommal Anastasia Steele irodalom szakos egyetemi hallgató interjút készített az üzletemberrel. Ana érzi, hogy vonzza a férfi egyénisége. A vonzalom kölcsönös. Végül is intim kapcsolat alakul ki köztük. A fiatal nőt zavarja a férfi szexuális ízlése, emiatt szakítanak. A film szuggesztíven érzékelteti a férfi lelki problémáinak hátterét.

Filmadaptáció

A film az E. L. James angol írónő, filmproducer  az „Ötven árnyalat”-trilógia második kötetének filmes adaptációja. Az írónő eredeti neve Erika Mitchell, írói álneve E. L. James. Megírta az Árnyalat- trilógiát, amelynek kötetei: A szürke ötven árnyalata(I. kötet, 2011), A sötét ötven árnyalata (2. kötet, 2012), A szabadság ötven árnyalata (3. kötet, 2012). Az Ötven árnyalat -erotikus szerelmi trilógia eladási rekordot döntött. A nyomtatott és e- könyvek eladott példányai több milliós példányszámot értek el.

A múlt kísértései

A sötét ötven árnyalata című film kezdő jelenetei Ana-t mutatják, aki valósággal szenved, hogy szakított Grey-jel. Egy Seattle-i kiadónál helyezkedik el, a felelős szerkesztő személyes asszisztense lett. A Christian iránti szenvedélyes vonzalmát nem tudja elfojtani, jelen van az ébredésnél, a napjaiban is. Egy barátjának kiállítására akart menni, amelyre Christian is meghívja. A kiállításon a két fiatal találkozik vele. A férfi újra akarja éleszteni a szenvedélyes kapcsolatukat. Ana képtelen ellenállni, megállapodnak, hogy a feltételeket ő határozza meg. Christian második esélyt kapott, azonban a megállapodást tiszteletbe kell tartania. A szép, szenvedélyes szerelmi kapcsolatukat beárnyékolja a férfi múltjának kísértései, félő, hogy tönkreteszi a kapcsolatukat. Christian beszél Ana-nak múltjáról. Kiderül, hogy nehéz gyermekkora volt. A film rendkívül hitelesen mutatja be, hogy a gyermekkori trauma[CF1] , a rossz családi viszonyok miként befolyásolják a felnőtté válás magatartási mintáit. Beszél a tinédzserkori kapcsolatáról, Elena beavatta a szexbe. Miután kapcsolatuk véget ért, baráti és üzleti kapcsolatuk megmaradt. A nézőben megfogalmazódik a kérdés, képesek-e sikeresen harcolni a múlt kísértéseivel szemben?

Szereposztás, alkotók

A film eredeti címe: „Fifty Shades Darker”, 115 perces romantikus dráma. Főbb szereplők: Jamie Dornan (Christian Grey), Dakota Johnson (Anastasia Steele), Kim Basinger (Elena Lincoln). Tyler Hoechlin (Boyce Fox). Alkotók: Rendező: James Foley. Író: E. L. James. Forgatókönyvíró: Niall Leonard. Zene: Danny Elfman (négyszer Oscar-díjra jelölt). Operatőr: John Schwartzman.

A film forgatása 2015-ben Kanadában, és 2016-ban Franciaországban volt.

A film érdeme, ahogy érzékelteti a vagyonos ember lehetőségeit, és azt, hogy a nőkhöz való viszonyában a birtoklási vágya dominál.  Christian központi kérdése a szex. Ana megismeri a férfi titkait, „ sötét” oldalát, azt a miliőt, amelyben Christian él, a múltját is. Egy alkalommal Ana-tól Christian egyik barátnője azt kérdezi: „Mi van benned, ami nincs meg bennem?”

A romániai mozikban a film bemutatója 2017. február 10.-én volt. A kolozsvári Győzelem (Victoria) moziban néztem meg a filmet. Már napokkal azelőtt minden jegy elkelt. Érdemes megjegyezni, a film vetítése során, a javarészt fiatalokból álló nézőközönség rendkívül kulturált viselkedést tanúsított.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!