Erdély hírei

2017.01.01. 14:05

Időszerű történet

2016-ban készült Ciprian Mega rendezésében a „Dimineața care nu se va sfârși” című román-ciprusi koprodukció, amely a Cipruson élő román diaszpóra életébe enged betekintést a néző számára.

2016-ban készült Ciprian Mega rendezésében a „Dimineața care nu se va sfârși” című román-ciprusi koprodukció, amely a Cipruson élő román diaszpóra életébe enged betekintést a néző számára.

Olyan állampolgárokról van szó, akik, kénytelenek szülőföldjüktől távol élni. Problémájukra, vagy reményvesztettségükre nehezen kapnak gyógyírt. A film hazai bemutatója Kolozsváron a Győzelem filmszínházban volt. A főszereplő Eva, fiatalon, Cipruson keres megélhetési lehetőséget. Jövedelme nagyrészét családja megsegítésére fordítja. Ennek érdekében befolyással rendelkező férfiakkal tart kapcsolatot, többek között a nicosiai román követtel. A film kezdő jelenetei a fiatalnő telefonbeszélgetésre összpontosít. Ígéri, továbbra is pénzt küld a családnak. Rövid időre meglátogatja a szülői házat. A története összefonódik a ciprusi diaszpóra történetével, amely nem érzi az anyaország jelenlétét és támogatását. Félelemeikről, reményeikről, a korrupcióról, de a hitről és a megbocsájtásról is szól. Eva mindennapi életét megváltoztatja az orvosi diagnózis, melyből kiderül, súlyos beteg. Arra kényszerül, hogy átgondolja az életét. A pap azt tanácsolja, változtassa meg az életmódját. Szemléletváltozásra van szüksége. A film érzékelteti a magára hagyott, talajt vesztett nő vergődését. A román követ nem nagyon tud humánusan gondolkodni. Nem támogatja azt a javaslatot, hogy a beteg nőt szállítsák haza. Maga a történet, a színészek játéka, a látványosság biztosítja a film sikerét.

Főbb szereplők

Ela Ionescu, Valeriu Andriuță, Ovidiu Crișan. A film rendezője, forgatókönyvírója: Ciprian Mega. Operatőr: Liviu Mărghidan. Vágó: Iulia Andriuță. Ciprian Mega nem filmrendező, hanem Cipruson élő ortodox pap, aki jelentős szerepet játszik a román diaszpóra egyesítésében. Cipruson templomot épített számukra. A kritikusok szerint pap-rendező. Úgy érzi, hogy a filmben fejezheti ki mondanivalóját. Első nagyjáték filmje, amellyel sikerült a nemzetközi filmes világ figyelmét felkelteni. Bár a produkció cselekménye az országon kívül történik, mégis Romániáról, románokról szól, akik országuktól távol élnek, reményeikről, szenvedésükről, frusztrációkról. A filmet a Terni Nemzetközi Filmfesztiválon (2016. november 12-20) mutatták be, amelyen a „Premio Istess per il Giubileo della Misericordia” díjat nyerte. Krysztof Zanussi ismert rendező, a zsűri tagja, úgy vélte, hogy „a film  őszinte, időszerű történet, erőteljes érzelmi hatással.”

2015-ben, Ciprian Mega „Nunta lui Iov” című rövidfilmjét mutatták be a Cannes Nemzetközi Filmfesztiválon.

Kolozsvári közönségtalálkozó

A filmvetítést megelőzően Ovidiu Crișan, az egyik főszereplő és Elena Dulgheru filmkritikus rövid felvezető beszédükben igyekeztek méltatni a filmet, rövid ismertetőt tartottak. Ovidiu Crișan a Cipruson élő román követ szerepét alakította. Beszélt a filmezésről, a szerepalakításáról. A filmezés 13 napos volt, 2016 márciusában. Ami sajnos azt bizonyítja, az anyagiak nagyon befolyásolhatják a film szerencsés tálalásának lehetőségeit. Kis költségvetéssel rendelkezett. Maga a filmezés Nicosiában történt. Negatív szerepet alakított, amely véleménye szerint sokkal érdekesebb, a néző érdeklődését felkelti. Szuggesztíven érzékelteti a közömbös, megvesztegethető, a diaszpóra kérdései iránt kevés érdeklődést tanúsító követ szerepét. Ovidiu Crișan a Kolozsvári Nemzeti Szinház művésze kiemelte, hogy a filmezés során kamatoztatta a színházi tapasztalatait is. A film más kifejező eszközöket használ, mint a színházi előadás. De minden esetben fontos a hitelesség és az őszinteség. Ela Ionescu, Eva szerepében rendkívül hitelesen alakítja az érzékeny, lázadó, kiszolgáltatott nő alakját. A pap aktív ember, aki a közösség életét szervezi. A filmben van két nagyváradi szereplő is. Raluca Dacin színésznő, a producer asszisztense, valamint  a producer Laura Mega, a Babeș- Bolyai Tudományegyetem doktorandusza. A film a ciprusi román közösség életéből merít. Emocionális, fájdalmas történetet mutat be, melynek az lenne a feladata, hogy a diaszpórában élő közösség nagyobb figyelmet kapjon a hazai társadalmi és politikai életben. A film nem az eseményekre, hanem a fájdalmas történetre összpontosít, ennek ellenére pozitív üzenete van, reményt nyújt az embereknek.

Csomafáy Ferenc    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!