Erdély hírei

2016.12.03. 18:43

Snowden, a világ legkeresettebb embere

November 18-ától, a hazai mozikban Oliver Stone rendezésében készült Snowden című német-amerikai filmet vetítik.

November 18-ától, a hazai mozikban Oliver Stone rendezésében készült Snowden című német-amerikai filmet vetítik.

A 2016-ban készült életrajzi dráma a CIA, NSA keretében, különböző beosztásban dolgozóinformatikusnak történetét mutatja be. Tulajdonképpen a film kilenc év történetére összpontosít. Snowden nyilvánosságra hozta a titkosszolgálati dokumentumokat, melyekből kiderül, hogy az amerikai titkosszolgálat megfigyeli az embereket,lehallgatja mobilhívásaikat, internetes tevékenységeiket, mondhatni lehallgatjáka világ összes mobiltelefonját.

A filmről

A film kezdő jelenetei bemutatják Snowdent, az öntudatos fiatalembert, aki hazáját akarja szolgálni. Önkéntesként jelentkezett a hadseregbe, hogy részt vegyen az iraki harcokban. Ezért katonai kiképzésen kellett részt vennie. Azonban egy baleset következtében eltörött mindkét lába. A kórház orvosa megállapította, Snowden törött lábbal vett részt a kiképzéseken. Egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy katonai szolgálatot végezzen. Emiatt nem a hadseregben, hanem a nemzetbiztonsági szolgálatkeretében akart tevékenykedni. Ezért megmérettetésen vett részt. Egy 5 órás tesztet 38 perc alatt oldott meg. A nemzetbiztonsági ügynökség igazgatóhelyettese arra bíztatja, lépjen be a titkosszolgálatba. Megkérdezték, miért akar a tisztkosszolgálatban dolgozni. Azt válaszolta: hiszem, hogy változást hozhatunk a világba. 2007-ben a CIA-nál, a számítástechnika területén kapott állást.A film végig kíséri 9 év történetét,Snowden titkosszolgálati tevékenysége kezdetétől a meneküléséig. A hongkongi szálloda szobájában a brit újságíróknak adott interjúból derült ki. A karrierjealakulásáról, Lindsay-val való kapcsolatáról, törvénytelenségekről szól. Feltárja, miért határozta el, hogy közzéteszi a titkosszolgálati adatokat, tudva a következményeket.

Elővigyázati intézkedések

A filmezés 2015 februárjától áprilisig tartott. Óvatosság szempontjából nem Amerikában, hanem Münchenben, Hongkongban, Moszkvában, Hawaiiban forgattak. A filmezés során elővigyázati intézkedéseket is hoztak.Például a forgatókönyvet olyan számítógépen írták, melynek nem volt internetes kapcsolata. 2013-ban Snowden elhatározta, hogy ott hagyja a titkosszolgálatot és közzé teszi az adatokat. Hongkongba utazik, ahol egy brit újságíró csoportnak adja át az adatokat. Tudva a következményeket, Moszkvában kér menedékjogot. Rendkívül érdekesek, figyelemre méltóak az Snowdennek az interjú során tett megállapításai.Szerinte az emberek nem annyira a szabadságra vágynak, mint inkább a biztonságra. Nem is sejtik, milyen áron. Érdekes az egyik munkatársával folytatott beszélgetése,melyből kiderül, hogy az amerikai titkosszolgálatok terroristákat keresve,ugyanakkor lehallgatják a világ összes mobiltelefonjátt. Megfigyelik a mobiltelefon tulajdonosnak minden mozdulatát. A lehallgatott anyagot az ellenfelek megfélemlítésére, zsarolására használják fel. Mindezt miért akarja nyilvánosságra hozni? -teszi fel a kérdést a brit újágíró. Mert valakinek ezt nyilvánosságra kell hoznia. Nem csak ő, hanem az újságírók is veszélyben vannak. A brit újágíróknak elmondja, hogy fogytán van az időnk, el akarnak fogni, maguk is veszélyben vannak.

Rubik- kocka szerepe

Különböző filmjelenetek mutatják a Rubik- kockával játszó Snowdent. Rubik- kockával a kezében jelenik meg az utcán, az ellenőrző pontoknál, sőt odaadja a biztonsági embernek is. Majd visszakapva kockát, tovább játszik. Valóságban a Rubik- kockában rejtett memóriakártyába rejtette a kicsempészett adatokat. Így vált a világ legkeresettebb emberévé. Úgy érzem- mondta- kötelességem elmondani az igazat. „ Maradj életben, hogy elmond az igazat”.

A film valós történeten alapszik

Edward Joseph Snowden (1983, Észak- Karolina) létező személy, aki célul tűzte ki az amerikai titkosszolgálatok törvénytelen tevékenységének leleplezését. A 32 éves informatikus Oroszországba kért menedékjogot. A Rubik-kocka egyik elemét szétszedve, egy adatokkal teli memóriakártyáját csempészi ki. Snowden szerepében Joseph Gordon- Levitt, hitelesen alakítja az intelligens, hazáját szerető egyént, aki válaszút előtt állt. Döntésének drámai következménye van.  Az igazi Snowden csak a film végén látható.

Szereposztás

A film nagy erénye a parádés szereposztás, a témája, ami eleve a produkció sikerét előlegezi. Olivér Stone neves rendező, nevéhez fűződnek olyan filmek, mint a Tőzsdecápák, Született július 4.-én, vagy a J.F. Kennedyről szóló produkció. A 2016-ban, az életrajzi dráma Luke Harding: The Snowden Files és Anatoly Kucherana: Time of the Octopus címe könyve alapján készült.Forgatókönyvíró: Kieran Fritzgerald, Oliver Stone. Zene: Craig Amstrong, Adam Peters. Főbb szerepekben: Joseph Gordon- Levitt (Snowden), Shailene Woodley (Lindsay), Zachary Quinto, Scott Eastwood, Melissa Leo, Nicolas Cage, Tom Wilkinson.

A Snowden című filmet, 2016-ban a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!