Erdély hírei

2016.11.28. 17:09

Kiváló eredményekkel zárult a IV. Pénzmágnes vetélkedő

Negyedik alkalommal szervezte meg a Romániai Magyar Közgazdász Társaság, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Magyar Mágnás Egyesület a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem partnerségében a Pénzmágnes — Kulcs a gyarapodáshoz középiskolásoknak szóló egyéni pénzügyi vetélkedő döntőjét 2016. november 25-én.

Negyedik alkalommal szervezte meg a Romániai Magyar Közgazdász Társaság, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Magyar Mágnás Egyesület a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem partnerségében a Pénzmágnes — Kulcs a gyarapodáshoz középiskolásoknak szóló egyéni pénzügyi vetélkedő döntőjét 2016. november 25-én.

A megmérettetést ünnepélyes eredményhirdetés követte Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvénytermében.

A díjkiosztó ünnepségen először Telegdi Andrea gazdasági konzul köszöntötte a meghívottakat, kísérőket, versenyző diákokat, majd Mile Lajos főkonzul beszélt arról, hogy idén első alkalommal valóban túlnőtt Erdély határain a verseny, és a döntőben is részt vettek az erdélyiek mellett vajdasági diákok is. Elmondása szerint a szervező intézmények, szervezetek ki szeretnék bővíteni a Pénzmágnes vetélkedőt, hogy néhány év múlva egész Kárpát-medencéből érkezzenek versenyzők. Idén már 362 diák regisztrált, amelyből végül 184 vett részt az első fordulón, majd a döntőn 15-en.

A főkonzul úr elmondása szerint a verseny célja az, hogy a fiatalokban alakuljon ki a pénzügyi tudatosság, amelyre nem csupán a közgazdászoknak van szükségük, hanem mindenkinek, hiszen ez a mindennapi élet része.

Az RMKT részéről Csatlós Pál elnök úr szólalt fel, aki a kezdetekről mesélt a jelenlevőknek. Elmondta, hogy két szervezet volt a kezdeményező, majd egyre többen csatlakoztak, támogatva az ötletet, és hogy mindenki partner volt ebben a projektben annak ellenére, hogy néhány évente cserélődnek a vezetőségek. Örömmel beszélt arról, hogy a mai fiatalok között is vannak olyanok, akik a Counter Strike helyett inkább olvasnak, tanulnak és ilyen vetélkedőkön vesznek részt. Arra bátorította a diákokat, hogy jövőre is jöjjenek el és legalább két résztvevőt még hozzanak magukkal.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kari kancellárja, Dr. Murádin János-Kristóf azt mondta, hogy a pénzzel bánni tudó fiatalokat szeretnének kinevelni a verseny által és őket támogatni, majd hozzátette, hogy szívesen várja a diákokat a csíkszeredai Sapientia egyetem közgazdaságtan karára.

Földi Márta, a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság (VMKT) elnöke első alkalommal vett részt partnerként a Pénzmágnesen. Elmondta, hogy Vajdaságból több mint húszan jelentkeztek a versenyre, és nagy örömmel tölti el, hogy ilyen lehetőség adódott a közös együttműködésre, hogy a diákoknak valami olyan pluszt adhassanak, amit lehet, hogy az iskola padjában nem tanulnak meg. A diákok felé fordulva elmondta, hogy bárki is a nyertes, akik eljutottak a döntőig, azok mind győztesek.

A díjkiosztás előtt Bitai László, a Pénzmágnes szakmai vezetője mindenkinek gratulált az ügyes teljesítményhez és hozzátette, hogy ahhoz, hogy a diákok jó eredményt érjenek el, nem megengedett a középszintűség a tanárok részéről, hanem nagy elvárásaik kell legyenek velük szemben és akkor lesznek igazán sikeresek. A diákoknak azt javasolta, hogy már innen hazatérve is, és folyton ismételjenek, hiszen egy jó szakember folyamatosan tanul, ebben rejlik a titok.

A díjátadón minden résztvevő diák kapott egy ajándékcsomagot a BN Business cég felajánlásában, és egy könyvcsomagot az RMKT és Magyarország Konzulátusa ajándékaként. Az első öt helyezett egy-egy belépőt nyert a magyarországi Pénzmágnes Alapítvány nyári Életmód táborába, a legjobb négy diák pedig készpénzjutalomban is részesült: a legjobb eredmény 500 eurót (a Goodwill Consulting cég felajánlásában), a második helyezés 300 eurót (a Regio Consult Kft részéről), míg a harmadik hely 200 eurót (az Ariola és a Cosmetic Plant cégek felajánlásában) ért, a negyedik helyezett pedig 100 euró jutalommal térhetett haza (a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem különdíjaként). A pontszámok alapján a legjobb eredményt Dragomir Norbert érte el a nagybányai Németh László Elméleti Líceumból, őt követte Mózes Anna a marosvásárhelyi Református Kollégiumból, míg a harmadik helyezett Pataki Balázs lett a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból. A negyedik helyezést Bűn Rudolf érte el a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolából, végül, de nem utolsó sorban pedig Székelyudvarhelyről Szász Zsuzsa, a Tamási Áron Gimnázium diákja nyerte el az ötödik helyet.

(RMKT közlemény/Szilágyi Lilla)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!