Erdély hírei

2016.11.22. 16:36

Az idegen odüsszeiája

A Kolozsvári Állami Magyar Színház 5. alkalommal szervezi meg az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált, amely november 24 és december 4. között zajlik le. 14 országból 21 színházi előadás érkezik kincses városunkba. Ezek 13 nyelven hangzanak el.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház 5. alkalommal szervezi meg az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált, amely november 24 és december 4. között zajlik le. 14 országból 21 színházi előadás érkezik kincses városunkba. Ezek 13 nyelven hangzanak el.

A nemzetközi színházi fesztivál gondolata 10 évvel ezelőtt merült fel. A kétévente szervezett nemzetközi színházi fesztiválon a közönség nevesebbnél nevesebb színházi produkciókat láthat. Gyönyörködhet a ma színházának sokszínűségében. A szakemberek kicserélhetik tapasztalataikat, valamint megvitathatják elképzeléseiket a jelen és eljövendő színházi előadásokról. Az Interferenciákat beharangozó sajtótájékoztatón Tompa Gábor, az intézmény igazgatója és Csoma Botond városi tanácsos vett részt.

Az idegen odüsszeiája

10 évvel ezelőtt egyáltalán nem, vagy csak elvétve lehetett európai vagy más földrészről érkező színházi előadást látni Kolozsváron- mondta Tompa Gábor fesztiváligazgató. Az Interferenciák alkalmával különböző országokból származó legfrissebb világszínházi törekvések kiemelkedő alkotásait láthatja a néző és a szakma. Lehetőség adódik arra is, hogy újra gondolhassak eddigi törekvéseik életképességét is. Közben alternatív fesztiválokat is szerveztek, amelyek érdekesek, és arra ösztönöznek, hogy újra gondoljuk a fesztivál identitását. Az idei rendezvénysorozatnak témája az idegenség. Mottója: Az idegen odüsszeiája. A téma egybeesik a migrációs jelenséggel. Azonban a kérdésnek mélyebb gyökerei vannak. „Egyre sürgetőbben és nyomasztóbban foglalkoztatnak minket az olyan kérdések, hogy mit jelent európainak lenni, mi az európai identitás, mit jelent a különbözőség, és az otthonosság. Mit jelent az a szó, hogy „idegen”. Választ keresni ezekre a kérdésekre. „ Mi az az „én” és mi a „másik”? Hogyan válik valaki idegenné, és ezzel összefügésben mit jelent azonosnak lenni, egy csoport tagjának lenni.” A kérdések komplexitása színházi eszközökkel hogyan adható vissza? A színház nem függetlenítheti magát a jelen pillanattól. „Lehetünk-e idegenek a világban, saját hazánkban, saját városunkban, saját házunkban, családunkban, bőrünkben?”- fogalmazta meg a kérdéseket Tompa Gábor. Meg kell próbálni választ adni ezekre a kérdésekre.

A sajtótájékoztatón a Babeș- Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának diákjai által, Györgyjakab Enikő színésznő vezetésével, összeállítottak egy etűdöt, melynek témája az idei kiadás mottója, az idegen odüsszeiája

A fesztivál palettája

A 11 napig tartó Nemzetközi Színházi Fesztiválon naponta két előadást tartanak. Ugyanakkor könyvbemutatókat, valamint kiállítást is rendeznek. A fesztivál a különböző színházak sajátosságait tükrözi. Olyan alkotásokat láthat a közönség, amelyek első ízben szerepelnek Kolozsváron, mint orosz, ír, macedón, luxemburgi, szlovén társulat produkciói. A fesztivál jellegzetessége, hogy a több színházi előadás várható a térségből, és több magyar nyelvű színházi produkció is látható. Érdekes, hogy több színházi előadásnak női főszereplője van. Olyan alkotók előadásait láthatja a közönség, mint Tomaz Pandur (fesztiválnyitó előadása) Armin Petras, Declan Donnellan, Helmut Stürmer, Andrei Șerban, Yuri Kordonsky, Bodó Victor, Hajdu Szabolcs, Tompa Gábor, Andriy Zholdak, Margarita Mladenova, Ivan Dobchev, Michal Docekal, Jaroslaw Fret. A hazai színházak közül a Bukaresti Bulandra Színház, a Nagyszebeni „Radu Stanca” színház, a Nagyváradi Mária Királyné Színház előadásait tekinthetjük meg. Marosvásárhelyi Nemzeti Színház- Tompa Miklós Társulat Samuel Beckett: A játszma vége című produkciót mutatja be, Tompa Gábor rendezésében. A Kolozsvári Állami Magyar Színház két előadással szerepel. Bemutatja Makszim Gorkij A mélyben című darabját, Yuri Kordonsky rendezésében és Vivian Nielsen Hullámtörés című alkotását, Tom Dugdale rendezésében. A Kolozsvári Nemzeti Színház Euphorion Stúdiójában Stefano Massini: Giacomo Casanova utolsó éjszakája című produkciót mutatja be, Mario Mattia Giorgetti rendezésében. A magyarországi Látókép Ensemble bemutatja Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmjét. A Katona József Színház N.V. Gogol: Egy őrült naplója című előadását tekintheti meg a közönség, Bodó Viktor rendezésében. Ennyiből is láthatjuk a kínálat fejedelmi. Ennek érdekében reméljük a Közönség, akiért mindez történik, felnő az elvárásokhoz.

A kultúra hidakat épít a közösségek között

Csoma Botond városi tanácsos kiemelte, hogy a színházi fesztivál még gazdagabbá teszi a kulturális palettát. Hidakat épít a kultúrák, a közösségek között. Nagyon intenzív kulturális élményt jelent. A Kolozsvári Magyar Színház rég elindult a többnyelvűség útján. Az Interferenciák keretében bemutatott előadásokat három nyelven feliratozzák. A fesztivál nagyon aktuális témát szólaltat meg, amely nemcsak a migráns válság miatt fontos, hanem azért is, mert tapasztalható, hogy sok helyzetben az ember idegenül érzi magát a városban is. Azt mondják csak, hogy Cluj- Napoca, nem használják a város Kolozsvár vagy Klausenburg nevét. A Nemzetközi Színházi Fesztivál – hangsúlyozta Csoma Botond- a világ mélyebb megértéséhez járul hozzá.

Rendkívül értékesek az előadások alkotóival való műhelybeszélgetések, amelyek sok aktuális problémát járnak körül . 21 előadás várja a nagyérdeműt.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!