Erdély hírei

2016.10.31. 12:26

Comedy Cluj Filmfesztivál díjazottjai

Október 29.-én, a 8. Comedy Cluj- Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai a zsúfolásig megtelt Florin Piersic filmszínházban vehették át, ünnepélyes keretek között, a méltán megérdemelt jutalmaikat.

Október 29.-én, a 8. Comedy Cluj- Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai a zsúfolásig megtelt Florin Piersic filmszínházban vehették át, ünnepélyes keretek között, a méltán megérdemelt jutalmaikat.

A bírálóbizottság döntése alapján díjazták a legjobb filmet, forgatókönyvírót, illetve rendezőt, színészi alakítást. A legjobb film díjáért 8 vígjáték küzdött.

Legjobb film, legjobb színészi alakítás

A pálmát, a Legjobb film díját Inés Paris rendezésében készült „Az éjszaka, amikor anyám megölte apámat” című spanyol produkció nyerte. Maria Pujalte színművésznő a Legjobb színészi alakítás díját kapta. 2002 óta Inés Paris érdeklődése, rendezői tevékenysége a vígjáték felé irányult. Filmjeihez a forgatókönyvet is megírja. „ Úgy gondolom, hogy a humor egészséges, az embereket összekapcsoló intelligencia jele”-mondta a videoüzenetében.

A legjobb forgatókönyv

A legjobb forgatókönyv díjat Dror Shaul, az Atomic Falafel című izraeli film rendezője, forgatókönyvírója nyerte. A háború, a konfliktusok abszurd bemutatása nevetésre készteti a nézőt. A filmnek pacifista üzenete van. Azt érzékelteti, hogy a fiatal nemzedék a háborúról másként gondolkodik. A fesztivál zárógáláján jelen volt a film producere, Cilik Michaeli is. A Tel-Avivből jövő producer elmondta, hogy a legközelebbi filmjét Kolozsváron szeretné forgatni, „Puliszka” címmel.

A Legjobb rendezés-díja

Mahmoud Sabbagh, a Barakah találkozik Barakahval című szaúd-arábiai film rendezője, kapta a Legjobb rendezésért járó díjat. A rendkívül árnyalt társadalom kritikája, humanista szemlélete eredményezte a sikert. Az első szaúd-arábiai romantikus filmnek tekinthető. Szaúd- Arábia ezt a filmet a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra jelölte. A Berlini Filmfesztivál Ökumenikus díját is megkapta.

Comedy Cluj Kiválóság-díja

A Comedy Cluj- Nemzetközi Filmfesztiváljának Kiválóság-díját Răzvan Vasilescu filmszínész érdemelte ki, filmes és színházi műfajokban való kiemelkedő munkásságáért. Dimény Áron, a Kolozsvári Magyar Színház művésze méltatóbeszédében, kiemelte Răzvan Vasilescu-nak a hazai filmművészetben játszott szerepét. Beszélt arról, hogy mit jelentett számára Undeva la Palilula (Valahol Palilulában) című film forgatása során együttműködni a neves filmművésszel. A film rendezője: Silviu Purcărete. A kolozsvári Győzelem moziban a fesztivál utolsó napján, a filmszínész tiszteletére vetítették a 2006-ban készült California Dreamin’ című produkciót, amelyben egy kis település állomásfőnökét (Doiaru) alakítja.

Közönségdíj

Aron Lehmann rendezésében készült „Highway to Hellas” című német film a Közönség díjat nyerte. A film humoros jelenetek által érzékelteti a kulturális különbségekből származó feszültséget. A nemzeti sztereotípiák humoros bemutatása az ázsiai nézők érdeklődését is kiváltotta. A film Dél- Koreában, a Pusani Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját kapta.

A Legjobb diák-rövidfilm díját Uri Margalit és Ben Tchetchik rendezésében készült Decree 7,9 című alkotás nyerte.

A Legjobb független rövidfilmnek járó díjat Carentin Romagny és Pierrick Chopin rendezésében készült „Grandma, what you’re doing there?” című francia film nyerte.

A Comedy Cluj Filmfesztivált az állandó megújulásra irányuló törekvése, a világ jó minőségű vígjátékfilmjeinek kiválasztása és bemutatása nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is elismertté teszi.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!