Erdély hírei

2016.10.17. 12:22

A belügyminiszter szerint elhamarkodottan döntöttek a Szeben megyei hatóságok, amikor elrendelték a medve kilövését

Elhamarkodottan intézkedtek a Szeben megyei hatóságok a lelőtt medve ügyében - nyilatkozta hétfői sajtótájékoztatóján Dragoş Tudorache belügyminiszter.

Elhamarkodottan intézkedtek a Szeben megyei hatóságok a lelőtt medve ügyében - nyilatkozta hétfői sajtótájékoztatóján Dragoş Tudorache belügyminiszter.

A tárcavezető ismertette a minisztérium ellenőrző testületének az ügyről készített jelentését. Eszerint ilyen esetekben, amikor vadállat tűnik fel lakott területen, "helyi szintű válságbizottságot" kell felállítani, és ennek kellene élve befognia az állatot.

Nagyszebenben ez nem történt meg, nem létesítettek ilyen bizottságot - mutatott rá a belügyminiszter, aki szerint a városi rendőr-felügyelőség vezetője is felelőssé tehető az állat haláláért, hiszen ő irányította az akciót.

Dragoş Tudorache hozzátette: a jelentés szerint a medvét akkor ölték meg, amikor az már nem jelentett veszélyt, a helyszínen pedig már ott tartózkodott egy állatorvos, aki megpróbálhatta volna altatólövedékkel elkábítani.

"A reggel 5 órától valamivel 8 óra utánig tartó, a rendőrség, a sürgősségi felügyelőség és a csendőrség alkalmazottjainak bevonásával zajló beavatkozás fő célja az volt, hogy szavatolja a lakosság biztonságát. Éppen az idő tájt mentek iskolába a gyerekek, ezt a szempontot sem kell figyelmen kívül hagyni. Ez azonban még nem mentség arra, hogy egy elhamarkodott döntés nyomán kilőtték a medvét" - fogalmazott Dragoş Tudorache.

A belügyminiszter azt mondta, tárgyalni fog a környezetvédelmi tárca vezetőjével is egy hasonló helyzetekre vonatkozó egységes eljárás kidolgozása érdekében, illetve a Román Csendőrségnek a célnak megfelelő felszereltséggel való ellátásáról.

Múlt szerda reggel egy medve bukkant fel Nagyszeben központjában. Az állatot többórás keresés után kilőttek a hatóságok. A rendőrség bűnvádi eljárást indított az ügyben.

AGERPRES/(RO - szerző: Cosmin BOGDAN, szerkesztő: Florin MARIN; HU - szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!