Erdély hírei

2016.09.13. 14:35

Közel hétszáz diák vesz részt Erdély minden megyéjéből az idei Középiskolás Sportolimpián

A résztvevők és versenyek számát egyaránt növelve szervezik meg másodjára az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiát szeptember 21–24. között Kolozsváron.

A résztvevők és versenyek számát egyaránt növelve szervezik meg másodjára az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiát szeptember 21–24. között Kolozsváron.

Erdély összes megyéjéből 29 iskola képviselteti magát a rendezvényen, amelyen idén Szabó Kati olimpiai és világbajnok tornász fővédnökként vesz részt – hangzott el a rendezvény szeptember 13-i sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ), a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozásával (TTOT), az Országos Oktatási és Tudományos Kutatási Minisztériummal és a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel partnerségben rendezi meg a középiskolások legnagyobb hazai sporteseményét.

Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke, a Sportolimpia elnöke a résztvevők számának jelentős növekedésére hívta fel a figyelmet, hiszen tavaly 450 diák versenyzett, idén pedig közel 700 középiskolásra számítanak. Az ügyvezető alelnök szerint ez annak tudható be, hogy az esemény üzenete célba ért, a résztvevő diákok pedig a mozgás népszerűsítésének a követeiként az otthoni környezetben, iskolájukban diáktársaikat is sportolásra buzdították. „Az RMDSZ kiemelten odafigyel az erdélyi magyar gyerekeket, ifjakat érintő programokra, a Sportolimpiának köszönhetően pedig rengetegen megízlelhetik a mozgás örömét, a versenyzés nyújtotta élményeket, így már egészen fiatal kortól ráébredhetnek az egészséges életmód fontosságára. Célunk, hogy minél több diákot megmozgassunk a számítógépek elől, felébresszük bennük a sport iránti szeretetet, ez által növelve a tömegsportokban részt vevők számát” – hangsúlyozta Bodor László, majd hozzátette: a Sportolimpia idén tavasszal bekerült az Országos Oktatási és Tudományos Kutatási Minisztérium rendezvénynaptárába, így hivatalosan is elismeri az állam az elért eredményeket, az esemény szakmaiságát.

A Sportolimpia fővédnökségét idén Szabó Kati többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász vállalta, szeptember 21-én, 19 órától pedig kerekasztal-beszélgetésen vesz részt az esemény ünnepélyes megnyitóján a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében az idei, Rio de Janeiró-i olimpiai játékok és paralimpia erdélyi magyar résztvevőivel. A beszélgetést Kádár Zoltán sportriporter moderálja.

Grabán Zsolt főszervező rámutatott: a Sportolimpia a tízéves múlttal rendelkező Erély Kupa versenysorozatainak a gyümölcse. Hozzátette: „a rendezvény remek találkozási lehetőséget biztosít a magyar diákoknak és tanároknak, hiszen a néhány napos kolozsvári torna mellett az iskolák sportolói ráhangolódtak a selejtezőkre, amelyeket városi és megyei szinten rendeztek meg – példaként említeném a kolozsvári testnevelő tanárok és iskolacsapatok közötti együttműködést a helyi szintű spotrendezvények, versenyek lebonyolításában. Kijelenthetjük, hogy több ezer fiatalt mozgatott meg a Sportolimpia a szeptember végi versenyek résztvevői mellett.”

Kákes Lóránd testnevelő tanár, a Sportolimpia szakmai vezetője elmondta: az eddigi sportágak (futball, kézilabda, kosárlabda, röplabda és atlétikai versenyszámok) mellett idén az úszás négy versenyszámában is megméretkezhetnek a diákok – közel 60 diákra számítanak, emellett az atlétikai versenyszámokra is az eddiginél több, közel 80 résztvevőt várnak. „Diákok és tanárok egyaránt lelkesen fogadták a Sportolimpiára való meghívást, jó látni, hogy szeretettel készülnek a kolozsvári mérkőzésekre. Lassan kialakult bennük az igény, hogy minden évben legyen egy ilyen sportrendezvény” – jelentette ki a szakember.

A sorshúzást pénteken, szeptember 16-án tartják, ekkor dől el a végleges beosztás, valamint a pontos program. A mérkőzések, versenyek nagy része a Iuliu Hațieganu egyetemi sportparkban zajlik.

A szervezők a sajtótájékoztatón köszönetet mondtak a Sportolimpia partnereinek és támogatóinak: a Communitas Alapítványnak, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának, a Bethlen Gábor Alapnak, a Kolozs Megyei Sport- és Ifjúsági Hatóságnak, valamint a Kolozs Megyei Önkormányzatnak. A rendezvényt Kolozsvár Polgármesteri Hivatalának és Kolozsvár Helyi Tanácsának támogatásával szervezik meg, a Kolozsvár 2021 Európa Kulturális Fővárosa címre való jelölést támogatva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!