Erdély hírei

2016.08.24. 16:13

Yuppi Tábor, a meglepetések helye

Hat év után is a Yuppi Tábor a meglepetések helye úgy a krónikus betegséggel együtt élő táborozóknak, mint önkénteseknek.

Hat év után is a Yuppi Tábor a meglepetések helye úgy a krónikus betegséggel együtt élő táborozóknak, mint önkénteseknek.

Az elmúlt hétvégén ért véget a tizenegyedik Yuppi Tábor: a hatodik év, három nyári tábor, egy lelkes szervező csapat, sok kreatív, szakmailag jól felkészült önkéntes és sok odaadó támogató.

A Yuppi Táborban ezen a nyáron is minden nap különleges volt, hisz minden év újabb kihívásokat és meglepetéseket hoz magával. Ebben az évben 115 krónikus betegségben szenvedő gyerek táborozhatott ingyen Marosvásárhely mellett, a Mezősályi táborhelyen. Az ország minden területéről érkeztek gyerekek, 15 megyéből. Ezekben a megyékben, a Yuppi Tábornak szoros kapcsolatot tart az ott praktizáló kezelőorvosokkal. Általuk jelentkezhetnek a gyerekek a Yuppi Táborba.

A gyerekek számára ez a tábor volt az a hely, ahol a megtapasztalt élmények által eljutottak arra a felismerésre, hogy számukra is lehetségesek azok a dolgok, amelyekről eddig azt hitték, hogy csak az egészséges gyerekek privilégiuma: “Egy dolog mindannyiunk számára hasonlóan fontos volt: hogy itt a keretek, a határok nem lezárnak, hanem megnyitnak, mert a tábor zárt területe a lehetőséget nyílt színtere.” Július elején az onkológiás és ízületi betegségben szenvedő gyerekek, orvosi jelenlét mellett másztak magaskötélpályán, kenúztak, íjászkodtak, csakúgy mint július második felében és augusztusban a diabéteszes gyerekek. Ők ezen programok mellett, két gyönyörű ló hátán ülve érezték azt, hogy teljesen biztonságban vannak, mert legyőzve a saját határaikat és félelmeiket, kapcsolatot teremtettek egy náluknál sokkal nagyobb élőlénnyel, akiben megbíztak.

A gyerekek egy része már harmadik és egyben utolsó alkalommal vett részt a Yuppi Táborban. Évről évre egyre magabiztosabban térnek vissza és mesélnek arról, hogy a hétköznapi életben is bátrabbak, aktívak, kirándulni járnak a kortársaikkal, sportolnak. Az élményterápia lényege, hogy a gyerekek önbizalma növekedjen és ezáltal, számukra új dolgokat merjenek kipróbálni, új kihívásokkal merjenek szembe nézni.

Élményterápia

Az élményterápia jól képzett önkéntesek által valósult meg. A Yuppi Tábor önkéntesei tavasszal és a táborok előtt képzéseken vettek részt, így felkészülten, tele izgalommal várták a gyerekeket. A táborok továbbra is kétnyelvűen, románul és magyarul zajlottak, illetve az idén már az egyik tábornak a nyelve is román volt, ami azt jelenti, hogy román anyanyelvű önkéntesek is jelentkezhettek. Az önkéntesek csapatához tartoznak azok a szakorvosok, egészségügyis asszisztensek, akik jelenléte és munkája nélkülözhetetlen a táborban. Ők azok, akik fehér köppeny nélkül, örömmel telve és mindig mosolyogva figyelnek a gyerekek jólétére.

A nyári turnusokba ellátogattak azok a támogatók is, akiknek anyagi segítségével létre jöhettek a nyári turnusok. Különös meglepetést szerzett annak a két futónak – Katona Alpár és Szénási Zoltán a Rupicapra Sport Klub részéről – a látogatása, akik 210 km-et szaladtak a Nyugati Kárpátokban, 18.000 m szintkülönbséggel. Ők ezen akció révén adományokat gyűjtöttek az ingyenes táboroztatásra. Hasonlóan őhozzájuk ellátogattak a táborba a Catwalk szépsegszalon munkatársai bevezetve a fiatalok a hajápolás titkaiba. Maga a szépségszalon tavasszal ajánlotta fel a gyerekek ingyenes táboroztatására egy teljes napi jövedelmét.

Köszönjük a szülőknek és táborozóknak a feledhetetlen nyarat! Köszönjük önkénteseinknek az elkötelezettséget! Köszönjük támogatóinknak, hogy lehetővé tették mindezt! Találkozunk 2017-ben újabb meglepetésekkel teli táborokban!

További információk: László Zsuzsa, zsuzsa@yuppicamp.ro, 0749115191.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!