Erdély hírei

2016.07.27. 15:41

Václav Havel portréja

A kolozsvári múzeumok között van egy bizonyos jó értelemben vett versengés, amelynek haszonélvezői mindazok, akik szívesen vesznek részt a kiállítások megnyitóján, mikor olyanok beszélnek, akik szakmai felkészültségük következtében a jelenlevőknek tudnak újat mondani.

A kolozsvári múzeumok között van egy bizonyos jó értelemben vett versengés, amelynek haszonélvezői mindazok, akik szívesen vesznek részt a kiállítások megnyitóján, mikor olyanok beszélnek, akik szakmai felkészültségük következtében a jelenlevőknek tudnak újat mondani.

Kolozsváron, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban „Václav Havel portréja” címmel figyelemre méltó kiállítás nyílt meg. Václav Havel (1936- 2011) író, politikus, nemzetközi hírű emberjogi harcos. Az ellenzéki mozgalom képviselője, a Charta ’77-nek szóvivője és vezetője volt. A totalitárius rendszerrel szembeni kiállása, politikai nézetei miatt 5 évet töltött börtönben. A „bársonyos forradalom”, a rendszerváltás főszereplője. Václav Havel Csehszlovákia első köztársasági elnöke (1989-1992) és a Cseh Köztársaság államfője (1993-2003). 1989-ben fogalmazta meg a rendszerváltás alapvető célkitűzéseként a pluralista politikai rendszer megteremtését, a piacgazdaságot, az újjáépítést.

A haveli pluralista politikai elgondolásnak tükröződése a cseh művészetben

Václav Havel személyisége megihlette a cseh művészeket. A kiállítás hűen tükrözi a haveli pluralista politikai koncepciót. Különböző műfajú művészi alkotások- portré, rajz, érem, szobor, installáció, videó, fénykép- jelenítik meg a nagy személyiség jellemzőit. A vélemények sokszínűségét fejezik ki. A kiállítás tisztelgést jelent a markáns európai hírű személyiség előtt. A 80. születésnapjára szervezték a művészi megemlékezést. A tárlatot a bukaresti Cseh Kulturális Központ szervezte, az Erdélyi Néprajzi Múzeummal és a bukaresti cseh nagykövetséggel együttműködve. A közönség 10 neves cseh képzőművész 1990-2015 közötti időszakban alkotott művészi alkotásait tekintheti meg.

Václav Havel – az alkotók „szemével”

A tárlaton megtekinthető Milan Knizak „Cseh táj” című alkotása. Jiri David „Rejtett portrék”- című sorozat részei kettős portrék, amelyek nem 2 különböző személyt ábrázolnak. Az arc egy-egy felének tükrözésével születik. Szimmetrikus portrét hoz létre. Jiri David Rejtett portrék- Vacláv Havel 1991-1995 című alkotásával tiszteleg az európai hírű politikus előtt. Jiri Kovanda „Nyilvánvaló, hogy Havelt keményebb munka várja otthon”(1990, szatirikus kollázs), Borek Sipek „Emlékérem” (Macroscopium Rationem Popularem Tuens Stand, 2014, ezüst), Havel halálának 3. évfordulójára készült. Kurt Gebauer „Szív” nevű alkotása látható. Guma Guar művész- csoport „Nyavalyás humanista aláírása” című alkotása tiltakozást fejez ki Havel ama döntésével szemben, hogy jóváhagyta a légi és bombatámadásokat az emberi jogok védelmére. Az ismert aláírásához egy bombát kapcsoltak. Adam Kovalcik „Václav Havel portréja” (szobor, 2013), Milan Mikulastik „Power Play” (1998), Martin Zet „Easy Marchers” (videó, bélyegek) értékes alkotások, melyeket érdeklődve szemlélt a látogató.

Az igazságnak és a szeretetnek kell győznie

A „Václav Havel portréja” című kiállítást megnyitó beszédében Tudor Sălăgean, a Múzeum igazgatója méltatta az elhunyt Václav Havel munkásságát. A tárlat egyedi, az egyik legnagyobb európai személyiségnek állít emléket. Idézte, a 2011-ben elhangzott utolsó haveli üzenetet: „Az igazságnak és a szeretetnek le kell győznie a hazugságot és a gyűlöletet.”

Dr. Ioan Sbârciu egyetemi tanár, a „Ion Andreescu” Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem elnöke visszaemlékezett az 1968-as évre, mikor katona volt. Életének egyik jelentős mozzanatának tartja. Méltatta Václav Havel történelmi szerepét. Rendkívül értékesnek, egyedinek tartja a kiállítást.

Dr. Ovidiu Pecican egyetemi tanár, a Román Írószövetség kolozsvári fiókjának tagja Václav Havel erkölcsi tartásáról beszélt. Hivatkozott Havel Levelek Olgának -című börtönleveleire, amelyből kitűnt az a belső erkölcsi tartás, amellyel a nehézségekhez, megpróbáltatásokhoz viszonyult. A belső szabadságot-írta Havel- nem lehet korlátok közé szorítani. Ilyen körülmények közt is megtalálta az intellektuális alkotás eszközeit és lehetőségét.

Claudiu Pădurean újságíró, a Kolozsvári Professzionális Újságírók Egyesületének elnöke kiemelte, hogy a szabadságért vívott harcban jelentős szerepet játszottak Václav Havel, Karol Wojtyla (II. János Pál pápa) és Ion Rațiu. Ha elemezzük a tevékenységüket, hasonlóság figyelhető meg, mindhármuknál a következetes, harcos magatartás érzékelhető.

Frantisek Zachoval, a bukaresti Cseh Kulturális Központ igazgatója a kiállítás sajátos vonására hívta fel a látogatók figyelmét. Az alkotások Václav Havelt a művészek szemszögéből mutatják be. Havel a politikai pluralizmus híve volt. A tárlaton bemutatott művészi alkotások e szellemiség jegyében születtek. Észrevehető, hogy egyes alkotásokban a kritikai szemlélet érvényesül.

A „Václav Havel portréja” című kiállítást bemutatták a Moldovai Történeti Múzeumban (Kisinyov), és a krajovai Olténiai Múzeumban is.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!