Erdély hírei

2016.07.05. 12:43

John Constantin Brâncuși odisszeája

A hazai filmes világunk keresi azt a témát, ami kellő erővel felhívhatná magára az alkotóra a figyelmet. A Párizsban élő Ionuț Teianu rendező, forgatókönyvíró dokumentumfilmet készített John Constantin Brâncuși-ról, akinek legfőbb vágya, hogy a francia hatóság hivatalosan is ismerje el a világhírű szobrászművész fiaként.

A hazai filmes világunk keresi azt a témát, ami kellő erővel felhívhatná magára az alkotóra a figyelmet. A Párizsban élő Ionuț Teianu rendező, forgatókönyvíró dokumentumfilmet készített John Constantin Brâncuși-ról, akinek legfőbb vágya, hogy a francia hatóság hivatalosan is ismerje el a világhírű szobrászművész fiaként.

A film hitelesen érzékelteti, hogy az idős Johnnak mennyire fontos az „új születési okmány” megszerzése.

A rendező nyomon követi John Constantin Brâncuși gyökereit kereső útját. Constantin Brâncuși utolsó nagy szerelme Vera Moore, az új-zelandi születésű, zongoraművésznő volt. 1930-ban ismerkedtek meg egy hangversenyen. A szerelem, a rossz nyelvek szerint, több évtízeden át tartott. Vera elmondta Brâncuși-nak, 1934-ben, hogy áldott állapotban van, ami az akkori életet habzsoló művészt nem hatotta meg. Egyébként is soha nem ismerte el egyetlen leszármazottját sem. A művész egész életét a szobrászatnak szentelte. Vera Moore az 1934-ben született fiának három nevet adott: John, Constantin Brâncuși. Ionuț Teianu rendező „In căutarea tatălui pierdut” címmel, 61 perces színes/ fekete- fehér dokumentumfilmet készített, melyben a főszerepet zseniálisan John Moore alakítja. Aki Páris mellett él, valamikor fotós volt. Crazy Horse kabaré fotósa volt, 30 éven át. Az anyja, Vera Moore annak idején elmondta az 5-6 éves fiának, hogy ki az apja. Azonban titoktartásra kérte. Senkinek se beszéljen az igazi apjáról, azaz a világhírű szobrászművészről. Az anyja (1896-1992) halála után az iratokat rendezve, 40 olyan levelet talált, amiket a szerelmesek egymásnak írtak. John tiszteletbe tartotta az anyja kérését, nem beszélt az apjáról senkinek. Elfogadta a helyzetet, hogy „törvénytelen” fiú. Hosszú ideig úgy tűnt, hogy John léte családi titokká vált. Azonban 78 évesen azt szerette volna elérni, hogy hivatalosan is ismerjék el Constantin Brâncuși fiaként. Apját életében kétszer látta. Nem érdekli sem pénz, sem a művészi örökség. 78 éves korában erkölcsi elégtételre vágyik. Egész életében neheztelte, hogy az apja nem tekintette fiának.

Ionuț Teianu rendező, forgatókönyvíró a dokumentumfilmen három évig dolgozott (2012-2015).  2012-ben találkozott először John Contantin Brâncuși Moore-val. A jelek szerint nem siette el a forgatást, ami szerencsésnek mondható. Olyan értelemben, hogy a filmi valóság araszolása lejön a vászonról. A beszéd vontatottsága, akadozottsága egy különleges ritmust ad a filmnek és a filmi szándékoknak. A rendező végig kísérte az apja nyomdokait kereső John útját, bejárván mindazokat a helyeket, ahol Brâncuși megfordult. A film John harcát mutatja be azért, hogy elismerjék a nagy művész gyermekeként. A világhírű szobrászművész 1957-ben meghalt. John csak 2012-ben kereste meg az apja sírját a Montparnasse-i temetőben, majd elment Hobița-ra, ahol a nagy művész született. Ott találkozott a rokonokkal, akik bár nem ismerték egymás nyelvét, azonban nagyon, nagyon kedvesen fogadták. Constantin Brâncuși-al kapcsolatban több legenda született. Az egyik: gyalog ment Hobița-ból Párizsba. John és a forgatócsoport a mai modern közlekedési eszközöket használta, hogy Párizsból Hobița-ba érkezzen.

A film rendezője, forgatókönyvírója: Ionuț Teianu. Vágó: Alina Teodorescu. Főszereplő: John Moore. Producer: Tudor Giurgiu.

A rendezőről

Ionuț Teianu (1965. Bukarest) a Bukaresti Ion Luca Caragiale Színház és Filmművészeti Egyetem operatőr szakát végezte. 1991-ben Párizsban telepedik le. Több film rendezője és forgatókönyvírója. Kolozsváron a 15. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) keretében, a Román Filmnapok keretében mutatták be a 2016-ban készült „În căutarea tatălui pierdut” című filmet.  A filmvetítést követő közönségtalálkozón jelen volt a rendező is, aki az film ötletének keletkezéséről, John Constantin Brâncuși-al való találkozásáról beszélt. A közönség betekintést nyerhetett a dokumentumfilm készítésének titkaiba.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!