Erdély hírei

2016.06.12. 10:50

Opera Aperta 2016

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera három szabadtéri előadással várja a közönséget.

A Kolozsvári Román Nemzeti Opera három szabadtéri előadással várja a közönséget.

Látványos, a maga nemében rendkívül érdekes P. I. Csajkovszkij Hattyúk tava című balettelőadása, melyet ez alkalommal a Sétatéren felállított két színpadon 24 balett-táncos táncol. Az egyedi eseményre, országos premierre 2016. június. 11.-én, 20.30 órai kezdettel került sor. Az Opera hagyományt teremtett a szabadtéri előadások folytatásában. Két évadzáró szabadtéri előadással örvendezteti meg az operakedvelőket. Giuseppe Verdi „Nabucco” című előadását a kolozsvári Főtéren felállított színpadon adják elő július 2.-án, 21.30 órai kezdettel. Másnap, július 3.-án, 21.30-kor „La Negra Noche” spanyol zenei esttel várják a nagyérdeműt. Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón bőven ecsetelték azokat a gondolatokat, melyek a rendezőket, valamint az előadókat foglalkoztatták. Kiderült, az operaház jelenlegi igazgatója, Florin Estefan minden életesnek tűnő kezdeményezést szívesen átgondol, és ha az elnyeri tetszését, akkor kiáll a produkció magvalósítása mellett. A nem mindennapi ötlet összetettsége, szokatlansága, mondhatni nehézségi foka arra sarkallja, hogy a társulat segítségével a város örömére valósítsák meg ezt az OPERA APERTA 2016 nevű projektet is, ezzel is bizonyítvány, első a közönség.

Sétatéri tavon a Hattyúk tava című balettelőadás

A Kolozsvári Nemzeti Opera balett-társulata nagysikerű hat-hetes kínai turnéja után, 2016 februárjában mutatta be a Hattyúk tava című balettelőadást az Operaházban.(Olvasható: A romantikus balett „királynője” címmel, Erdon, 2016.II.11.). A Sétatéren tartandó produkcióval kapcsolatos sajtótájékoztatón az előadás ötletének keletkezéséről, a produkció megvalósításának, technikai problémáiról, a rendezés előtt álló kihívásokról beszéltek. Vasile Solomon koreográfus- rendezőnek volt az ötlete, milyen érdekes lenne a Hattyúk tava című balettet a sétatéri tavon bemutatni. Elmondta az ötletét az Opera igazgatójának, Florin Estefan-nak, aki életképesnek tekintette. Az igazgató nem helyeselte, hogy a balettet „mostohagyermeknek” tekintsék. Azt akarta, hogy a balett-társulat igazi értékét mutassa be a nagyközönség előtt. Lehetőségeket keresett a tehetséges balett-társulat megnyilvánulására. Vasile Solomon kifejtette, a szabadtéri előadásban a rendezésnek az új környezeti feltételekhez kell igazodnia, az előadás koreográfiája nem változik. Az előadás műszaki feltételeinek megteremtéséről dr. Mikó Mátyás, a Pro Transilvania Kulturális Egyesület elnöke, a produkció partnere beszélt. Érdekes kihívásnak tekintette, hogy a Hattyúk tava- balettet a sétatéri tavon mutassák be. Kiemelte, hogy különbség van a szabadtéri és az operaház színpadán levő előadás között. A szabadtéri előadás sajátos rendezést és fényhatást igényel. A szabadtéri balett-tánc 2 színpadon zajlik, a Kaszinó előtti téren és a sétatéri tavon. Amint elmondta, a víz felszíne felett 20 cm.-re épített színpadot 8 erős oszlop tartja, korlátot is elhelyeztek. A biztonsági feltételeket megteremtették. A balett-táncosoknak nem kell félniük a vízbeeséstől. Készenlétben van mentőcsónak is. Az előadás megtekintésére nemcsak a sétatéri tó körüli nézőknek van lehetőségük, hanem a parkban levő érdeklődőknek is. 6x4 méteres kivetítőket helyeznek el a sétatéri sétányokon, az operakedvelők élvezhetik a produkciót.

A június 11.- i elődáson 24 balett-táncos lép fel, főszereplők: Andreea Jura és Dan Haja. Rendező- koreográfus: Vasile Solomon. Karmester: Adrian Morar.

Szabadtéri operaelőadás a kolozsvári Főtéren

G. Verdi „Nabucco” című operáját rangos szereposztással mutatják be a város Főterén. Világhírű énekesek lépnek fel, mint a szerb származású Dragana Radakovic, Szabó Bálint basszus, a mexikói Carlos Almaguer bariton, vezényel az olasz David Crescenzi. Rendező: Ina Hudea. Díszlettervező: Liliana Moraru. A kolozsvári származású Szabó Bálint Zakariás szerepében lép fel.

„La Negra Noche” nevű koncerten spanyol és mexikói zenével várják az érdeklődő közönséget. A világhírű énekesek és karmester mellett neves kolozsvári operaénekesek- Marius Vlad Budoiu, Hector Lopez, Cristian Mogoșan, Geani Brad és Florin Estafan- zenei gyöngyszemekkel örvendeztetik meg a közönséget.

Opera Aperta 2016

A Kolozsvári Nemzeti Opera, a Pro Transilvania Kulturális Egyesület partnerségben valósítja meg az Opera Aperta 2016 művészi projektet, amely a szabadtéri előadásoknak jelentős szerepet tulajdonít. Célja, hogy a hallgatósággal megszerettesse az operát, kulturális élményt nyújtson számukra. A Kolozsvári Nemzeti Opera hagyományt teremtett a szabadtéri előadásokkal. Hiszen 2014-ben, a Főtéren G. Verdi „Aida” című operáját, és 2015-ben G. Bizet „Carmen” című alkotását, nagy sikerrel, mutatták be. Florin Estefan operaigazgató értékesnek tekinti a szabadtéri operaelőadásokat, mert nézőhöz „közel” hozzák a csodálatos zenét. Megnövekszik, az operába járók száma is. Az „Opera Aperta” projektet a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és Városi Tanács anyagilag és logisztikai szempontból támogatja.

A Hattyúk tava című előadásról hazatérőknek örömet jelentett a Polgármesteri Hivatal és a Kolozsvári Közszállítási Vállalatának a közlése, miszerint 2 autóbusz és egy trolibusz működési órarendjét meghosszabbították.

Az előadásról

A közönség rendkívül nagy érdeklődését váltotta ki a szokatlan szabadtéri Hattyúk tava című balettelőadás. Csajkovszkij halhatatlan zenéje, a balett-táncosok produkciója, a lenyűgöző látvány- effektusok, fényhatások, a tó tükrén megtörő kék és sárga színű fény a jelenlevőknek felejthetetlen élményt jelentett. Romantikus estét varázsolt a közönség számára. Sokan fényképezték az előadást. A nézők esztétikai élményekben gazdagodva távozhattak.

A három, rendkívül értékes operaelőadásra a belépés díjtalan!

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!