Erdély hírei

2016.06.19. 16:30

Cigányszerelem

A Kolozsvári Magyar Opera legújabb bemutatója Lehár Ferenc „Cigányszerelem” című operettje, melyet Bori Tamás rendez. Vezényel: Kulcsár Szabolcs. A nagytermi előadásra június 23-án este 18,30 órától kerül sor.

A Kolozsvári Magyar Opera legújabb bemutatója Lehár Ferenc „Cigányszerelem” című operettje, melyet Bori Tamás rendez. Vezényel: Kulcsár Szabolcs. A nagytermi előadásra június 23-án este 18,30 órától kerül sor.

Az előadást megelőző sajtótájékoztatón kapott sajtóanyagbóla budapesti Bori Tamás rendezői elgondolását ismerhetjük meg„Arra kértem a társulatot, hogy prózai előadásként kezdjünk el a darabról gondolkodni, amit operai szinten kell elénekelni. Például az Ilonát játszó énekművész, aki a Messze a nagyerdőtelénekeli a végén, az eredeti történetben nem színésznő. Nálunk igen, és amikor a cigányprímás, Józsi elhagyja Zórika kedvéért, akkor nemcsak a szeretőjétől búcsúzik, hanem nagyjából a fiatalságától is, és innentől kezd a dolog szívbe markolóvá válni...” A produkció művészi üzenetét illetően Bori Tamáskidomborította: ,,Nekem nem a különbözőségeinket kell keresni, és az abból fakadó súrlódásokat feltupíroznom, hanem a különbözőségek sokszínűségének kell tudnom vagy megtanulnom örülni, és a hasonlóságokat ebben hidakként megkeresnem”.

Szereplők

Az előadásban Balázs Barbara, Fülöp Márton, Jordán Éva, Szabó Levente,Chiuariu Lívia, Madarász Lóránt, Mányoki Mária, Ádám János, Pataki Enikő, Szilágyi János, Veress László, Mányoki László, Venczel Péter, Kovács Ferenc, Varga Attila, és Szép Bálint lép fel. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera énekkara, balettkara és zenekara.

Az előadás létrehozásában a rendező alkotótársai Daróczi Sándor díszlettervező,Velich Rita jelmeztervező,Zsuráfszky Zoltán,Németh Zsuzsanna, Lendvai Zsolt, valamint Rusu P.Gabriela, koreográfusok voltak. Dramaturg: Ari- Nagy Barbara.

Budapesti Operettszínház és a Kolozsvári Magyar Opera együttműködése

A produkció a BudapestiOperettszínház és a Kolozsvári Magyar Opera közös alkotása. Díszleteket, jelmezeket a budapesti Operettszínház kölcsönözte. Bizonyos fényeffektusok megalkotásában valamint a mozgás koreográfiájában a két koreográfus- Németh Zsuzsanna és Lendvai Zsolt nyújtott segítséget. A pesti színháznak forgószínpadja volt, a Kolozsvári Operának nem, ennek következtében módosításokat kellett megvalósítani a színtérben.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatójaaz együttműködés előnyeit hangsúlyozta. Több mint 20 éve Lehár- operettet nem játszott a kolozsvári társulat. A múlt században a Janovics Jenő vezette színházban, 1905 és 1933 közötti időszakban,21 Lehár-operettetmutattak be,több mint 500 alkalommal. Szép Gyulától tudtuk meg, hogy a jelenlegi előadásra a díszleteket és a jelmezeket is a Budapesti Operettszínháztól kölcsönözték. A pesti Operettszínház a Cigányszerelem című alkotást néhány évvel ezelőtt mutatta be. A nemzeti karaktert akarta hangsúlyozni, a másság elfogadását, hiszen a darabban három kultúra képviselői szerepelnek és az  Európai Unió elvárásaiban is a toleranciának nagyszerepe kellene, megnyilvánuljon. A színpadra állítás színessége,egy bizonyos fokú magatartás kihangsúlyozása a célt szolgálja. Minden embert figyelemmel és megértéssel kell fogadni.

A budapesti előadás rendezője Béres Attila. A kolozsvári előadás Bori Tamás elgondolása alapján valósul meg.

Nagyon izgalmas előadás

Bori Tamás elmondta, nemzeti karakterünkkel, értékrendszerünkkel nem tudunk mit kezdeni. Járva világban azt tapasztalja, hogy az operett- előadásoknak sikerü[CF1] k van. Bécsben, Szentpéterváron állandó rendszerességgel játsszák a Kálmán Imre és a Lehár Ferenc operettjeit. Mi azon vitatkozunk, hogy az operett a magas kulturális műfajhoz tartozik vagy nem –domborította ki Bori Tamás.Ari-Nagy Barbara dramaturg igazi mai történetet varázsolt. Erdélyben vagyunk, az 1920-as és 1930-as években. Maga a mű a különböző nemzetiségű közösségek kulturális feszültségéről, összeütközéséről, majd kibéküléséről szól, szerelmi történetbe helyezve. Az erdélyi magyar közösség és a cigány közösség közt kialakult összeütközésre, megbékélésrereflektál. A szerepek is változást szenvedtek. Amint kiemelte, Erdélyben külön értelmezésre ad okot, de a mai európai kontextusbanis értelmezhető a történet. Művészként kötelességének tartja, hidakat építsen. Ha veszekszünk, semmit sem fogunk megoldani. A kulturális különbségek ellenére, együtt tudunk élni. Ha tiszteletben tartjuk a saját értékeinket, akkor a másokét is képesek vagyunk tisztelni. A rendező köszönetet mondott a társulatnak, amely rendkívül rövid idő alatt felvette azt a „színház-csinálási tempót”, amit magával hozott- mondta Bori Tamás.Korhű díszletekben és jelmezekben mutatjuk be az előadást. De 2016-ban vagyunk. Ma egy gombnyomással a világ legjobb előadását is megnézhetjük. Ha lépést akarunk tartani a világ kulturális eseményeivel, látványos előadással kell megszólítani a közönséget. Reményét fejezte ki, hogy az előadás a 15-30 éves korosztály érdeklődését is kiváltja.Nagyon izgalmas előadás lesz.

Kulcsár Szabolcs karmester örömét[CF2]  fejezte ki, hogy olyan művészekkel dolgozhat együtt, akik világszerte magas színvonalú előadásokat visznek a színre.

A rendkívül izgalmas, érdekes előadás a közönség élményvilágát gazdagítja.

Csomafáy Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!